Lentsikat (2014) ★★★★

lentsikat_featured

Autot-elokuvat ovat Disneyn ja Pixarin yhteistyön suurimpia onnistumisia, oli tarinasta sitten mitä mieltä tahansa. Miljoonat pikkufanit eivät voi olla väärässä. Meiltäkin löytyy vino pino erilaisia Autot-oheistuotteita ja elokuvien tarinoita on imitoitu useita kertoja erilaisissa leikeissä.

Disney päättikin jatkaa Autot-maailmaa, mutta siirtää sen lyhytelokuvassa Martin lentonäytös nähtyyn lentsikoiden maailmaan. Autojen lisäksi muita liikennevälineitä pyörii mukana, mutta nyt tähtinä ovat siis Lentsikat. Pixar ei ole leffassa lainkaan mukana, vaan tämä on täysin Disneyn näytöstä.

Dusty Crophopper on ruiskutuskone, joka kaipaa pelloiltaan isompiin ympyröihin. Säiliöauto Puksun ja korjaustrukki Tytin avustamana Dusty pääsee mukaan Siivin ympäri maailman –kisaan, jossa maailman parhaat potkurikoneet lentävät maapallon ympäri. Kisaa ennen Dusty saa oppia myös vanhalta toisen maailmansodan veteraanikoneelta, Kipparilta, joka nähtiin jo tuossa Martin lentonäytös –pätkässä.

Kisan tekee jännäksi se, että Dustylla on korkeanpaikankammo, joten hän antaa lisätasoitusta kilpakumppaneilleen lentämällä lähellä maanpintaa – aivan kuten peltoja ruiskuttaessaan. Tuttuun disneyhenkeen kilpailussa tapahtuu onnellinen käänne, joka vie sankarimme täydelliseen suoritukseen ja paha saa palkkansa – tässä tapauksessa hallitseva mestari Ripslinger joutuu nielemään tappion karvasta kalkkia, koska rupesi ilkeäksi eikä hyväksynyt ruiskutuskoneen kelpaavan mestarilliseksi kisakoneeksi.

Natiaisosaston puolelta leffa on jo arvosteltu suosikkielokuvaksi ja sitä katsotaan kerta toisensa jälkeen. Saa nähdä, miten käy kun kakkososa pamahtaa teattereihin lähiaikoina. Lentsikat on joka tapauksessa aika harmiton elokuva, siinä ei ole juurikaan pelottavia kohtia eikä pelottavia hahmoja. Päätähdet ovat nasevia ja hauskoja, kuten meksikolainen naamioveikko El Chupacabra.

Englanninkielistä versiota en ole tällä kertaa katsonut lainkaan, vain suomeksi puhuttu on nähty. Jälleen kerran ääninäyttelijät onnistuvat erinomaisesti. Dustyn roolissa kuullaan Aku Hirviniemeä, Puksuna hassuttelee Pertti Koivula, monissa lasten piirretyissä kuultava Aku Laitinen on hykerryttävän hauska El Chu ja Tom Pöysti kuulostaa aristokraattiselta tehdessään brittiläiskone Bulldogin roolin. Naispuolisten lentsikoiden, kanadanranskalaisen Rochellen ja intialaisen Ishanin äänet kuuluvat Maria Lundille ja Krista Kososelle, joista varsinkin ensin mainitulla on aksentti hallussaan.  Muusikko Karri ”Paleface” Miettinen vetää kisajärjestäjätrukin roolin hyvin ja juuri sillä huumorilla, mikä hänelle on ominaista.

Yhden levyn BD-versiossa lisämateriaalina on muutaman kilpailuun osallistuvan lentsikan esittelymainos, ohjaaja Klay Hallin lentosuunnitelma eli haastattelupätkä, jossa ohjaaja kertoo miten elokuva syntyi. Saksalaisen lentoauton Franzin tekemä hengennostatuslaulu Dustylle on hauska numero. Se oli jätetty pois elokuvasta, mutta tuottajat halusivat näyttää sen katsojille kuitenkin ja tekivät kohtauksen valmiiksi. Lisäksi on muitakin poistettuja kohtauksia, selostaja Colin Cowherdin juontama ylivauhdikas top 10 –kooste kaikkien aikojen tunnetuimmista lentäjistä sekä tuttuun tapaan yksi lyhytelokuva, tällä kertaa Mikki Hiiri ja voittoisa voisarvi.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

PLANES  Ohjaus: Klay Hall
Käsikirjoitus: Jeffrey M. Howard
Suomenkielisissä ääniosissa: Aku Hirviniemi, Krista Kosonen, Aku Laitinen, Pertti Koivula
Alkuperämaa: Yhdysvallat 2013
Genre: Animaatio
IMDb

Kommentit