Lincoln (2012) ★★★

lincoln_featured_620x250

Daniel Day-Lewisin miespääosa-Oscar annettiin tänä vuonna aivan aiheesta. Hänen roolisuorituksensa entisenä Yhdysvaltain presidentti Abraham Lincolnina on häkellyttävän taidokas suoritus. Elokuvan ekstroissa avataan hänen omistautumistaan rooliinsa lisää, kun hänen vastanäyttelijänsä kertovat miehen vetäneen pitkiä puheita yhdellä otolla. Tämä Lontoossa vuonna 1957 syntynyt, kolmen Oscarin voittaja on luonnonlahjakkuus, jolla näytteleminen joka ilmeellään ja eleellään on mukana joka solussa.

Steven Spielbergin historiallinen eepos kertoo siitä, kuinka presidentti Lincoln (1809-1865) omaperäisellä sinnikkyydellään lopetti Yhdysvalloissa orjuuden ja sitä kautta myös neljä vuotta kestäneen, verisen sisällissodan. Orjuuden lopettanut, perustuslain 13. lisäys oli askel kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa ja on yksi Yhdysvaltojen historian merkkipaaluja. Lincolnille itselleen tämä kuitenkin oli kohtalokas, sillä hänet salamurhattiin heti uudistuksen jälkeen, mikä teki hänestä palvotun marttyyrihahmon.

Spielbergin kaksi ja puolituntinen draama nostaa Lincolnin hahmon jalustalle, mikä näin ulkomaalaisen silmin tuntuu lievästi liioitellulta. Yhdysvaltalaista patriotismia huokuva elokuva tuntuukin oman maan kansalaisille tehdyltä syleilyltä, joka nostattaa isänmaallista henkeä -aivan kuin suomalaisille toimisi samantyyppinen elokuva vaikkapa Kekkosesta. Meille muille Lincolnin tunnelataus ei avaudu välttämättä aivan samalla voimakkuudella.

Komeasti lavastetusta ja puvustetusta elokuvasta kasvaa tyylikäs draama, jonka valtaavat tummasävyiset, lähes pimeät sisäkuvat. Elokuva alkaa realistisuudessa kirjaimellisesti rypevällä taistelukohtauksella, mutta sen jälkeen siirrytään pääasiallisesti sisätiloihin, lakikirjojen, sopimusten ja neuvottelupöytien ääreen, missä käydään kiehtovia keskusteluja ihmisten arvosta ja sodankäynnin sekä rauhanneuvotteluiden vaikutuksesta lakiuudistukseen. Näissä kohtauksissa loistavat hienot näyttelijät, jotka lataavat hahmoihinsa uskomattoman määrän tunnetta.

lincoln_600

Tuotantoarvoiltaan komeasta toteutuksesta ja näyttelijöiden panoksesta huolimatta Lincolnista muodostuu auttamattoman pitkäveteinen, kuivakka ja tarinan kaareltaan jopa lattea, aivan kuin historiankirjat koulussa. Sen lisäksi että se alleviivaa Lincolnin jeesusmaista hahmoa, siinä on useita kohtauksia, joiden mukanaolo tuntuu turhalta. Näistä näkyvimpänä Lincolnin elämän summaava loppukohtaus, jota ei välttämättä olisi tarvittu ollenkaan, sillä elokuva loppui tyylikkäästi sitä edeltäneessä kohtauksessa.

Elokuvan muissa rooleissa nähdään upea Sally Field henkisesti rikkinäisenä rouva Lincolnina, ihastuttava Tommy Lee Jones Lincolnin kabinetin omaperäisenä, sankariksi nousevana Stevensinä, Joseph Gordon-Levitt Lincolnin poikana Robertina, Jackie Earle Haley etelävaltioiden varapresidenttinä sekä David Strathairn Lincolnin läheisimpänä neuvonantajana.

Blu-rayn lisämateriaaleina on joukko koosteita elokuvan teosta, yhteensä noin 1,5 tunnin verran. 10-minuuttisessa Journey to Lincoln -koosteessa Spielberg kertoo elokuvan tekemiseen johtaneista syistä ja Day-Lewis sekä elokuvan tuottaja Kathleen Kennedy Lincolnin historiallisen hahmon monimuotoisuudesta. Toisessa 10-minuuttisessa koosteessa In the Company of Character Day-Lewis avaa Lincolnin hahmoa ja hänen vastanäyttelijänsä ylistävät Day-Lewisin uskomatonta eläytymistä hahmoonsa. 4-minuuttisessa koosteessa kurkistetaan elokuvan kuvauspaikkoihin, missä on käyty elokuvan taisteluja oikeastikin. Lisäksi Crafting the Pastissa (10 min) nähdään elokuvan historian luomista, sen puvustusta ja lavastusta.

Puolituntinen Living with Lincoln avaa presidentin hahmoa vielä jonkin verran lisää. Day-Lewis kertoo hahmon sisälle pääsemisestä ja esimerkiksi sivuosissa nähtävät näyttelijät kertovat kokemuksistaan kuvauksissa, työskentelystä yhdessä maanläheisen Spielbergin ja hahmoonsa uppoutuneen Day-Lewisin kanssa. In Lincoln’s Footsteps (16 min) puolestaan esittelee mm. elokuvassa kuultavaa John Williamsin säveltämää musiikkia sekä leikkausta. Lisäksi mukana on traileri ja kiitokset.

Ekstrat on tekstitetty suomeksi.

© Päivi Laajalahti

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Lincoln

  • Ohjaus: Steven Spielberg
  • Käsikirjoitus: Tony Kushner, perustuu Doris Kearns Goodwinin kirjaan
  • Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones
  • Alkuperämaa: USA 2012
  • Genre: Draama / biografia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit