Mama (2013) ★★

mamafeat

Äitiys antaa kauhuelokuville oivallisen tarttumapinnan. Perinteinen äidin ja lapsen suhde on symbioosissaan nostettu pyhäksi ja tämän tabun rikkominen on kiehtonut kauhuelokuvien tekijöitä pitkään. Tätä teemaa käyttää hyväkseen myös Andy Muschietti esikoispitkässä ohjaustyössään, joka pohjautuu hänen vuonna 2008 ilmestyneeseen, samannimiseen lyhytelokuvaansa.

Maman lähtökohdat ovat karmivat: perheen isä (Nikolaj Coster-Waldau) ampuu perheen äidin ja kidnappaa tyttärensä. Hän vie 3- ja 1-vuotiaat tyttärensä syrjäiseen mökkiin aikeenaan tappaa heidät ja sen jälkeen luultavammin myös itsensä.

Viisi vuotta myöhemmin isän veli Lucas (tuplaroolin tekevä Coster-Waldau) jatkaa lannistumatta veljentytärtensä etsintöjä. Kun tytöt lopulta löytyvät syrjäisestä mökistä, ei heitä ensin edes tunnista ihmisiksi. Neljällä raajalla loikkivat, nälkiintyneet otukset ovat kuin ihmeen kaupalla selvinneet hengissä viisi pitkää vuotta ilman näkyvää aikuisen apua. Lucas ottaa tytöt huostaansa yhdessä tyttöystävänsä Annabelin (Jessica Chastain) kanssa ja pyrkii auttamaan näitä sopeutumaan jälleen ihmisten ilmoille.

Isosisko Victoria sopeutuu uuteen elämään hieman helpommin, sillä hän muistaa menneisyydestään sentään jotain. Toisin on pikkusisko Lillyn laita – hän ei osaa kunnolla puhua vaan sen sijaan murisee kuin eläin. Hän tukeutuu ihmisten sijaan Mamaksi kutsumaansa hahmoon, joka tuntuu vahvistuvan päivä päivältä ja lopulta liikkuvan myös aikuisten näkökentän laitamilla.

Mikä tai kuka Mama on? Mitä hän haluaa? Elokuvan jännite syntyy tästä. Jännitettä vahvistetaan Annabelin roolilla, kuinka välinpitämättömästä rokkarista kasvaa metsittyneille tytöille suojeleva sijaisäiti.

Tämän pariskunnan kannattaisi harkita kaksi kertaa ottaako kaksi villiintynyttä tyttöä luokseen.
Tämän pariskunnan kannattaisi harkita kaksi kertaa ottaako kaksi villiintynyttä tyttöä luokseen.

Mama pelottelee katsojaa vihjauksilla, tuulessa heilahtavilla verhoilla, kummallisesti käyttäytyvillä lapsilla ja karmivan syrjäisillä metsäseuduilla. Yliluonnolliset elementit tuovat joukkoon arvaamattomuutta ja aikuisten ympärille leijumaan jäävää pahuutta. Lasten kanssa yksin talossa olevan Annabelin puolesta jännittää aidosti.

Mutta kuten hyvin usein genren elokuvissa käy, myös Mamassa jännite säilyy niin pitkään kun Maman hahmo pysyy katsojalta piilossa. Tunnelma lässähtää siinä vaiheessa, kun mysteeri selviää ja näkökentän reunoilla häilynyt hahmo tuodaan näkyville keskelle ruutua. Käsikirjoituksellisesti elokuvan loppu on tarkoitettu dramaattiseksi huipennukseksi, mutta kokonaisuuden kannalta se sahaa omaa oksaansa ja huipennuksen sijaan tarjoaakin pannukakun. Tarinan loogisuuden kannalta se vetää elokuvan miinuksen puolelle ja kovaa.

Mama on asetelmaltaan ja visuaaliselta ilmeeltään oivallista kauhujännäriä, joka pitää tehokkaasti jännityksen yllä elokuvan alkupuoliskon ajan. Se välttää turhien säikyttelyjen sudenkuopat ja pitää katsojansa tasaisen pelon vallassa – siihen saakka kun tarinan solmut aukeavat. Loppu vedetään kuin viivottimella suoraksi, aivan kuin aika tai elokuvan tekoon varattu raha olisi loppunut kesken.

Espanjalais-kanadalaisen tuotannon nimekkäimpänä tuottajana on toiminut Guillermo Del Toro, joka on viime vuosina kaiken muun ohella vahvasti tukenut espanjalaisten kauhuelokuvien tuotantoa (mm. Julian silmät, Orpokoti).

Blu-rayn ekstrana mukana on Muschiettin alkuperäinen lyhytelokuva Del Toron esittelyllä, poistettuja kohtauksia ja pari koostetta elokuvan teosta. Kommenttiraidalla kertovat elokuvan tuotannon ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja sisarukset Andy ja Barbara Muschietti.

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Mama 

  • Ohjaus: Andrés Muschietti
  • Käsikirjoitus: Neil Cross, Andrés Muschietti, Barbara Muschietti
  • Pääosissa: Jessica Chastain, Nikolaj Coster-Waldau, Megan Charpentier, Isabelle Nelisse
  • Alkuperämaa: Espanja / Kanada 2013
  • Genre: Kauhu
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit