Keanu Reevesin ohjausdebyytti Man of Tai Chi on suoraviivaista toimintaa

manoftaichi_featured

Keanu Reevesin ohjausdebyyttiä on odotettu pitkään, mutta silti se ei ilmestyessään menestynyt lippuluukuilla nimeksikään. Kiinassa kuvattu elokuva on Reevesin kumarrus itämaisille taistelulajeille ja niistä tehdyille elokuville, eikä se ole ollenkaan huono ohjausdebyytiksi.

The Matrixin myötä kamppailulajeista kiinnostunut näyttelijä on valinnut esikoisensa lajiksi tai chin. Man of Tai Chi kertoo lähettinä työskentelevästä nuorukaisesta, Lin-hu ”Tiger” Chenistä (näyttelijä omalla nimellään), joka opiskelee mestarinsa johdolla katoamassa olevaa lajia tai chistä. Hän ja hänen mestarinsa ovatkin viimeiset lajin edustajat.

Viileän pinnan alla miehessä kuitenkin kuohuu. Hän kyseenalaistaa mestarinsa opetuksia ja suuntaa tämän opettaman pehmeän linjan sijaan kovempiin otteisiin. Kun Tiger menestyy paikallisessa kamppailuottelussa, hänestä kiinnostuu Hong Kongissa asuva liikemies Donaka Mark (Reeves itse).

Donaka palkkaa Tigerin taistelemaan yksityisissä otteluissa, joita hän järjestää salaperäisissä paikoissa. Donakan kaikki toimet eivät kuitenkaan kestä päivänvaloa, minkä on huomannut myös tätä tutkiva poliisietsivä Sun Jingshi (Karen Mok). Tigerin elämä monimutkaistuu ja lopulta edessä on viimeinen taistelu, missä punnitaan osaaminen niin henkisellä kuin fyysiselläkin tasolla.

Man of Tai Chi todistaa Reevesillä olevan lahjoja toimintaelokuvien ohjaamiseen. Elokuva on suhteellisen virtaviivainen ja yllätyksetön, mutta komeita taistelukohtauksia sisältävänä toimintaelokuvana se on varsin toimiva. Taistelukohtaukset itsessään ovat tyylikkäitä ja elokuvassa käytetään monenlaisia kuvakulmia lähikuvista, missä hiki roiskuu ja nyrkit käyvät, kauniisti lavastettuihin kohtauksiin, missä laajemmat liikeradat pääsevät oikeuksiinsa.

Sivurooleissa Tiger Chenin vastustajina nähdään mm. Silvio Simac (harmillisen lyhyeksi jäävässä roolissa) sekä The Raid -elokuvista tuttu Iko Uwais (jonka rooli niinikään on harmillisen lyhyt). Osa taistelukohtauksista olisi kaivannut enemmän sisältöä, enemmän koreografiaa, varsinkin kun kyseessä on lajina laajaliikkeinen ja pehmeä tai chi. Välillä perinteinen nyrkillä turpiinmättäminen nimittäin korostuu liikaa.

Tiger Chenin kivikasvoisessa hahmossa on jotain samaa kuin Jet Lissä. Molemmista puuttuu esimerkiksi Jackie Chanin mukana tutuksi tullut huumori, mutta silmät palavat voimaa ja tekniikka heillä on erinomaisesti hallussa. Kamppailukohtauksissa Chen on elementissään.

Reeves itse nähdään harvinaisessa pahiksen roolissa ja miehellä onkin hankaluuksia saada tehtyä hahmostaan tarpeeksi pahaa. Yritystä hänellä kuitenkin selkeästi on ja loppukohtauksessa hän pääsee näyttämään myös omia taistelutaitojaan – tosin hidastetusti kuvattuna. Näyttelijänä Reeves on yhä viisikymppisenäkin puusta veistetty, mutta aina siitä ei kuitenkaan ole haittaa. Tähän rooliin hänen jäykkä olemuksensa sopii hyvin.

Man of Tai Chi on pätevä aluevaltaus ohjauksen parissa Reevesiltä ja itämaisten kamppailuelokuvien ystäville viihdyttävää katsottavaa.

Mukana ei ole lainkaan ekstraa.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

MAN OF TAI CHI  Ohjaus: Keanu Reeves
Käsikirjoitus: Michael G. Cooney
Pääosissa: Tiger Hu Chen, Keanu Reeves, Karen Mok
Alkuperämaa: USA / Kiina / Hing Kong 2013
Genre: Toiminta
IMDb

Kommentit