Masters of the Universe – kautta Pääkallolinnan mahdin!

mastersoftheuniverse_featured

Lelufirman aloittama legendaarinen Masters of the Universe –saaga sai huipennuksensa vuonna 1987, kun animaatiosarjan menestyksen innoittamana valkokankaille saatiin He-Manin ja Skeletorin välinen taistelu Eternian herruudesta. Helpolla olisivat päässeet, jos olisivat pysyneet uskollisina alkuperäiselle tarinalle. Mutta ei, päähenkilöt tuotiin seikkailemaan Los Angelesin esikaupunkiin. Aika ajoin tätä keinoa käytettiin elokuvissa ja varsinkin scifi-sarjoissa. Toiset onnistuivat paremmin kuin toiset. Masters of the Universessa tämä ei kuitenkaan ole suurin ongelma.

Vaikka leffa onkin kasariklassikko, aina pääosaa esittäneestä Dolph Lundgrenista alkaen, olisi se voinut olla paljon parempi jopa kasarihelmien mittapuulla. Koko elokuva tuntuu olevan yhtä laseraseilla räiskimistä ja miekkataistelua. Reilu puolitoistatuntinen, jossa aseet laulavat ja paikkoja menee rikki, alkaa puuduttaa todella nopeasti. Mitään taustakertomusta ei suoriteta hyvien ja pahojen kohdalla, paitsi kun tarina siirtyy Losiin, jossa tavataan Julie, tämän poikaystävä Kevin ja poliisi Lubic. Julien muuttosuunnitelmat, vanhempien kuolema ja muut käydään pikaisesti läpi, sen jälkeen alkaa taas mättö ja takaa-ajo.

Dolph on tällä kertaa tylsä, häneltä ei irtoa minkäänlaista kasarileffoille tyypillistä huumoriosuutta. Ruotsalaiskolossi vain hölkkää läpi elokuvan muovisissa olkasuojuksissa ja punaisessa gladiaattorinviitassaan. Nuori Courteney Cox maksoi oppirahoja ennen Frendit-tähteyttä, hänen roolinsa Juliena on tyypillinen tuon ajan naissivuosa. Kaikkien kovien kasarikaljujen kunkku James Tolkan (Paluu tulevaisuuteen –leffojen rehtori Strickland) on leffan huumorimies Lubic, ilmeet ja eleet ovat kohdallaan ja sutkautukset mahtavan kliseisiä.

Erikoisefektit, puvustus ja lavastus näyttävät samanlaisilta kuin Tähtien sota –elokuvissa ja mielikuvaa lisää vielä Bill Contin (Rocky, Karate Kid) musiikki. Tähtien sodat on tosin kuvattu laajemmalla kuvalla ja osin autiomaassa, kun taas Masters on enemmän ahdasta lähikuvaa sisätiloissa. Hieman yllätti, ettei efektejä olekaan tehnyt legendaarinen Industrial Light and Magic.

Vaikka näihin vanhoihin leffoihin ei juurikaan muuta kaipaa kuin sen elokuvan, olisi tämänkin julkaisun kohdalla ollut kuitenkin kiva edes jotain ekstraa nähdä. Kommenttiraidalla olisi voinut selvittää monta eri juttua. Dolph on huumorintajuinen  mies, sieltä olisi varmasti irronnut hyvää tavaraa kuunneltavaksi. Aikoinaan nauratti, kun dvd-julkaisuissa oli mukana vanhoja tv-esittelypätkiä leffoista. Nyt harmittaa, kun niitä ei enää laiteta mukaan. Olisi kuitenkin hauska nopeasti katsoa, miten näyttelijät ja ohjaajat innoissaan kertovat tulevasta spektaakkelista, oli se sitten miten hyvä tai huono.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

MASTERS OF THE UNIVERSE  Ohjaus: Gary Goddard
Käsikirjoitus: David Odell
Pääosissa: Dolph Lundgren, Courteney Cox, Frank Langella
Alkuperämaa: Yhdysvallat 1987
Genre: Toiminta / Scifi
IMDb

Kommentit