Matkarakastajat (2013) ★★★★

matkarakastajat_featured

Espanjalaisen ohjaajalegendan Pedro Almodovarin pari viimeistä työtä ovat olleen perin vakavia. Penelope Cruzin ja Lluis Homarin tähdittämä Särkyneet syleilyt (2009) oli surumielisen kaunis ja Iho jossa elän -elokuvasta (2011) löytyi suorastaan kauhistuttavia piirteitä, sillä Elena Anayan näyttelemä Vera joutui plastiikkakirurgia esittävän Antonio Banderaksen käsittelyssä kokemaan hurjan muodonmuutoksen. Molemmat näistä elokuvista olivat erittäin kiinnostavaa katsottavaa eikä Almodovarin aiemmatkaan elokuvat ole hullumpia (tosin kovin montaa en niistä ole nähnyt – vielä).

Matkarakastajat on puhdasta komediaa (voisi jopa sanoa, että sekoilukomediaa), suoranaista huumorin ja vitsien ilotulitusta. Mieleen tulee Almodovarin hieno farssi Naisia hermoromahduksen partaalla (1988). Matkarakastajissa kohelletaan samaan tahtiin ja väärinkäsitysten kautta ihmiset tulevat kertoneeksi enemmän kuin on tarkoitus. Elokuvassa tapahtuu uskomattomia asioita ja sellaisia ylilyöntejä, ettei niille voi kuin nauraa. Leffa on sympaattinen ja roisi olematta kuitenkaan rivo tai ruma.

Elokuvan idea on se, että joukko erilaisia matkustajia on lentokoneen bisnesluokassa matkalla Meksikoon, kun tulee tieto, että koneesta on löytynyt vikaa ja se joutuukin tekemään pakkolaskun Espanjaan.  Sekä lentokoneen miehistö että matkustajat menevät kaikin puolin sekaisin, alkavat juoda drinkkejä nopeaan tahtiin sekä ajautuvat kiihkeisiin tilanteisiin. Turistiluokan matkustajat ja lentoemännät on huumattu uneen niin, ettei heillä ole tapahtumista mitään hajua.

Elokuvassa ei ole yhtä päähenkilöä, vaan koko bisnesluokka sekä lentäjät ovat kaikki yhtä vahvasti mukana. Seksuaalinen suuntautuminen ja erilaiset seksiin liittyvät mieltymykset ovat keskiössä eivätkä rietastelut jää vain puheen tasolle. Matkustajien ja henkilökunnan joukosta löytyy erilaisia stereotyyppejä: puheliaita homoja, epävarmoja biseksuaaleja, kiihkeä neitsyt, kokenut domina, tuore aviopari, pidättyväinen perheenisä ja niin edelleen.

Elokuvan meillä tunnetuimmat näyttelijät ovat Banderas ja Cruz, jotka esiintyvät ruudulla vain hetken ajan, mutta kohtalokkain seurauksin. Lentäjinä nähdään Antonio de la Torre ja Hugo Silva. Kolme mahtavaa stuerttia ovat: Javier Camara, Carlos Areces ja Raul Arevalo. Muita mukana olevia näyttelijöitä ovat mm. mainio Lola Dueñas, karismaattinen Cecilia Roth, suloinen Blanca Suarez ja rauhaa tässä kaikessa kohelluksessa huokuva Jose Luis Torrijo.  Monet näyttelijöistä ovat esiintyneet Almodovarin elokuvissa aikaisemminkin, mm. Paz Vega, joka tekee tässä elokuvassa lyhyen onnettoman naisen roolin.

matkarakastajat_800

Näyttelijät ovat sisäistäneet hauskasti hahmonsa, sillä pienimmätkin eleet ja silmän pyöräytykset tuntuvat sopivasti ylinäytellyiltä. Tämä tekee elokuvasta teatterimaisen ja sitä korostaa vielä se, että tapahtumat sijoittuvat lähes yksinomaan lentokoneeseen, maanpinnalla käydään vain lyhyesti. Lentokone ja sen eri alueet: ohjaamo, lentoemäntien alue sekä matkustamo, tuntuvat vähän kököiltä, tarkoituksellisesti halvoilta. Tämä sopii hienosti farssimaiseen komediaan, jonka ei ole tarkoituskaan näyttää siltä, että oltaisi oikeassa lentokoneessa. Värejä on käytetty taitavasti niin, että ne korostavat sitä, että kyseessä on näytelmä, ei todellisuus.

Matkarakastajiin ei kannata suhtautua liian vakavasti eikä sitä välttämättä tarvitse analysoida syvällisesti, vaikka siitä kai jonkinlaista yhteiskuntasatiiria löytyykin. Kenenkään ei myöskään kannata ottaa nokkiinsa elokuvan hahmojen ylilyödystä kuvailusta, sillä suurin osa katsojista varmasti tietää, että stereotypiat ovat vain stereotypioita eikä suoraa jäljennöstä todellisuudesta. Esimerkiksi homoseksuaalit ”lentoemännät” ovat kaikessa kaksimielisyydessään sympaattista porukkaa, joiden hermostunut kohellus ja I’m So Excited -tanssiesitys ei jätä kylmäksi. Pienen pällistelyn jälkeen yksinkertaisesti vain purskahtaa nauruun.  Elokuvassa sekoillaan ja käydään kiivaita keskusteluita. Vitsejä sinkoilee melkein joka lauseessa. Kerrassaan mahtava tekele, joka osoittaa, että Almodovar pystyy kaiken vakavan ja totisen keskellä tekemään myös railakkaita ja kevyempiä hassutteluja. Nopea ja tunteikas espanjan kieli sopii tämän tyylilajin elokuviin täydellisesti.

Blu-raylta löytyvät ekstrat eivät ole kummoisia. Kuuden minuutin mittaisessa The making of –koosteessa nähdään, millaista oli Matkarakastajat -elokuvan tekeminen. Kaksiminuuttinen Visual effects by El Ranchito näyttää, miten lentokone on saatu näyttämään lentävältä koneelta. Tämä on ihan mielenkiintoinen, mutta kovin lyhyt. Molemmat pätkistä on tekstitetty englanniksi.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

LOS AMANTES PASAJEROS  Ohjaus: Pedro Almodóvar
Käsikirjoitus: Almodóvar
Pääosissa: Javier Camára, Carlos Areces, Raúl Arévalo, Cecilia Roth, Lola Duañes
Alkuperämaa: Espanja 2013
Genre: Komedia
IMDb

Kommentit