Metsän tarina (2012) ★★★★

metsantarina_featured

Pohjoinen, suomalainen luonto on järisyttävän kaunis. Nykyteknologialla sen kauneus on saatu tallennettua upealla tarkkuudella myös niiden ihmisten ihasteltavaksi, jotka harvemmin suuntaavat askeleensa metsän siimekseen.

Metsän tarina on kaikkien aikojen katsotuin kotimainen dokumentti. Se vie katsojan keskelle vanhan metsän taikuutta ja kuljettaa läpi vuoden kierron alkutalven lumista, talven selviytymiskamppailujen kautta kohti uutta alkua, poikasten apposellaan ammottavia nälkäisiä suita ja kesän keveyttä.

Dokumenttia höystää isän ja pojan kertoma tarina suomalaisen metsän mytologiasta, muttaMetsän tarina toimisi vallan hyvin ilman sitäkin. Pääosassa ovat luonnon ihmeet: pesäkolostaan kurkisteleva pöllö, sisarustaan vaaniva ilveksen pentu, pyrstötiaisen nälkäiset lapset. Omaa tahtiaan eteenpäin kulkeva kuvasto hämmästyttää kauneudellaan. Kun kuukkelin höyhenpeitteestä pystyy erottamaan yksittäiset höyhenkarvat ja koppakuoriaisista niiden tuntosarvien jokaiset jaokkeet, ollaan luontokuvauksessa sellaisella alueella, ettei katsoja voi muuta kuin huokaista ihastuksesta.

metsantarina_800

Dokumentin tahti on hyvin verkkainen ja vaikka se on selkeästi suunnattu lapsikatsojille, pienimmät saattavat väsähtää verkkaisuuteen. Elokuva luottaa luonnon vangitsevaan mystiikkaan toimintaa enemmän ja tämän vuoksi katsojalla pitää olla kärsivällisyyttä ja kykyä nauttia tunnelmasta. Huolimatta dokumentin näppärästä kestoajasta (1h 15min), perheen pienimmille voi olla parempi katsoa se parissa osassa. Lisäksi lapset tarvitsevat aikuisen selittämään tapahtumia ja dokumentissa nähtäviä eläimiä, sillä kaikkia niitä ei ääniraidalla kerrota. Dokumentti ei toimi varsinaisena infopakettina vaan ennemminkin tunnelmapalana.

Elokuvan kuvauksesta vastaavat Teemu Liakan avustuksella pitkän linjan luontokuvaajat Hannu Siitonen ja Mikko Pöllänen. Siitonen on tunnettu työstään kuukkelin elinympäristöjen suojelemiseksi ja niinpä tuo pohjoisen pörröinen lintu nähdään myös Metsän tarinassa näkyvässä ”pääosassa”.

Metsän tarinan taustalla kuultava musiikki on palkittu kansainvälisestkin. The International Film Music Critics Association palkitsi Panu Aaltion säveltämän musiikin vuonna 2012 parhaana dokumenttielokuvan musiikkina. Kaunis, kuvastoa korostava sävellys tuo ensikuulemalla mieleen Hayao Miyazakin animaatioiden musiikin.

Ekstrana blu-ray:llä on neljä minuuttia kestävä kooste kauniita luontokuvia.

ds

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

METSÄN TARINA  Ohjaus: Kim Saarniluoto, Ville Suhonen
Käsikirjoitus: Ville Suhonen
Alkuperämaa: Suomi 2012
Genre: Dokumentti
IMDb

Kommentit

Tags from the story
,