Mieletön elokuu – vanha kesäinen Helsinki kauneimmillaan

mieletonelokuu_featured2

Taru Mäkelän edellinen ohjaustyö Varasto (2011) oli huippukomedia. Siinä hahmot ja tilanteet olivat kuin suomalaisesta arjesta, mutta hölmöllä (hyvässä mielessä) huumorilla höystettynä. Mieletön elokuu on ihan yhtä mainio komedia, mutta tunnelma on lempeämpi, kepeämpi ja romanttisempi.

Elokuva kertoo muutamasta viikosta Helsingissä (ja hieman muuallakin) vuonna 1962. Kaupungissa järjestetään suuri Rauhan festivaali, jonne on kokoontunut suuri joukko kansainvälisiä ihmisiä. Tshekkoslovakia lähettää Zmrzlina-nimisen tanssittavaa jazzia soittavan trion edustamaan maataan ja sen arvoja. Soittajille painostetaan, että matkan tarkoitus ei ole pitää hauskaa. Helsingissä Kati Outisen esittämä tyylikäs ompelijatar (sekä selvännäkijä) Elsa pitää kaunista hattukauppaa, jonne hän on ottanut sukulaistyttönsä Minnin (Elena Leeve) oppimaan hattutaiteilijan ammatin.

Elsalla ja tshekkiyhtyeen vanhimmalla soittajalla Janilla (Miroslav Etzler) on ollut vuosia sitten rakkaussuhde, joka päättyi, kun Jan lähti käymään kotimaassaan eikä koskaan palannut. Kylmä sota piti rakastavaiset erillään eikä kumpikaan avioitunut myöhemmin tahoillaan. Yllättäen Jan tulee tapaamaan Elsaa ja tuo samalla nuoren Adamin (Krystof Hadek), tshekkidelegaation johtajan, mukanaan. Miehet kutsuvat molemmat naiset festivaalijuhlille kuuntelemaan bändinsä musiikkia. Ilmassa on romantiikkaa, mutta myös pieniä kommelluksia sattuu.

Mieletön elokuu on saa katsojan todella hyvälle mielelle. Se on kesäisen raikas kuvaus Helsingistä ja 1960-luvun kansainvälistyneestä ilmapiiristä. Se kertoo suomalaisista naisista ja ulkomaalaisista miehistä. Miehistä,  jotka tuntuvat olevan suurikin uhka pienelle Suomelle. Puvustus ja lavastus ovat erinomaisesti onnistuneita. Elsan asunto on sisustettu yksinkertaisesti, mutta hienosti ajan tyyliin ja hattukauppa on kuin värikäs karkkipussi. Miehet ja naiset pukeutuvat kauniisti, osa uuden muodin mukaan ja osa perinteisemmin. Helsingistä esitellään parhaita paloja. Ilmapiiri on samaan aikaan sekä kevyen kupliva ja täynnä innokasta odotusta että vanhoillinen ja pelokas.

Elokuva vilisee tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä. On tietysti pääosaa esittävät upea ja loistava Outinen sekä nuoruutta hehkuva Leeve, mutta sen lisäksi suuremmissa ja pienemmissä rooleissa nähdään mm. Minnin ystävätärtä Kaarinaa esittävä Laura Birn, rakkaushuolissa kylpevä kansliapäällikkö Esko Salminen, henkilääkäri Vesa Vierikko. Tämän lisäksi mukana ovat ainakin: Seela Sella, Pirkka-Pekka Petelius, Tommi Korpela, Tapio Liinoja, Aku Hirviniemi, Maria Sid ja Aino Seppo. Kaikki aivan ihania, nostalgiaa herättäviä tyyppejä.

Tshekkiläiset vierailijat ovat myös vakuuttavia rooleissaan. Erityisesti Etzler on hyvin karismaattinen näyttelijä, joka tekee Janista sydämellisen ja sympaattisen hahmon. Hadek Adamina on hauskasti samaan aikaan itsevarma ja epävarma. Hän ei esimerkiksi tiedä, keitä ovat Paul Anka ja Elvis Presley eikä hän ymmärrä, miksi Elsalla on puhelin. Adam näkee Helsingissä joka puolella vaaroja ja toimii täsmälleen kuin puolueesta on käsketty. Jazztrion kaksi muuta jäsentä jäävät totaalisesti taka-alalle, mutta se on tehty luontevasti niin, ettei heiltä odotakaan enempää.

Mukana tarinassa on muutama ihan oikea historiallinen hahmo. Presidentti Urho Kekkonen saadaan elokuvaan vain puhelimen (ja muotokuvan) kautta. Helsinkiin on sattunut tulemaan muiden kansainvälisten henkilöiden joukossa Lee Harvey Oswald (Cohlie Brocato) sekä Juri Gagarin (Vaclav Jiracek), joka juhlii villisti Helsingissä.

Mieletön elokuu on niin paljon hyvää mieltä antava elokuva, että siitä ei voi olla pitämättä. Joskus elokuvaan ei tarvita muuta kuin kesä, tunnelmallista musiikkia ja hauskoja, hyväntuulisia hahmoja, niin johan sen parissa viihtyy.

Outinen nähdään muuten juuri elokuvateattereihin ilmestyneessä Koomikot-elokuvassa. Kyseessä on osuvasti tshekkiläinen draamakomedia, jossa Outinen tekee tshekinkielisen roolisuorituksen. Varsin mielenkiintoista!

Blu-rayltä löytyy muutama ekstra. Ei mitään kovin ihmeellistä, mutta jotain sentään. Elokuvan tekemisestä on kaksi yhteensä kuutisen minuuttia kestävää dokumenttia niemeltä Tekijät kertovat osa I ja osa II. Näissä ohjaaja Mäkelä ja suomalaiset näyttelijät ehtivät lyhyesti kertoa tunnelmistaan. Näiden lisäksi on elokuvan traileri.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

MIELETÖN ELOKUU  Ohjaus: Taru Mäkelä
Käsikirjoitus: Raija Talvio
Pääosissa: Kati Outinen, Elena Leeve, Esko Salminen, Miroslav Etzler
Alkuperämaa: Suomi / Tshekki 2013
Genre: Komedia
IMDb

Kommentit