Murhenäytelmä hautausmaalla

murhenaytelma

Ruotsalaisen dekkaristin Maria Langin kirjoihin perustuva elokuvasarja on ehtinyt kuudenteen osaansa. Osan nimi on Murhenäytelmä hautausmaalla (Tragedi på en lantkyrkogård) ja hautausmaalle näissä dekkarisarjoissa aina joku (tai useampi) – ikävä kyllä – joutuu. Viime aikoina valmistuneet ruotsalaiset jännitysleffasarjat, jotka perustuvat suosittuihin kirjasarjoihin, ovat useasti juuri kuusiosaisia, joten saa nähdä, onko tämä jakso Maria Lang –filmatisointien viimeinen osa. Todennäköisesti, mutta toivottavasti ei.

Skandidekkarit ovat sekä kirjoina että elokuvina nyt kuumaa tavaraa. Tähän Lang-sarjaan kuuluvat elokuvat ovat siitä piristävä poikkeus, että ne sijoittuvat 1950-luvulle ja vaikka niissä tapahtuu jännittäviä juonenkäänteitä, hurjia murhia ja juonittelua, niin ne eivät silti ole kovin väkivaltaisia tai synkkiä. Tunnelma on usein kepeä ja lämmin aivan kuten vanhoissa kunnon Neiti Marpleissa ja Poiroteissa. Murhenäytelmä hautausmaalla jatkaa leffasarjalle tuttua tyyliä. Taitava Tuva Novotny näyttelee edelleen Puckia, kirjailijaa, joka sattuu olemaan lähettyvillä, kun jossakin tapahtuu murha. Puckin aviomies Eje (Linus Wahlgren) on tässäkin mukana, samoin Christer (mainio Ola Rapace), murhatutkija, joka tutkii Puckin kanssa rikoksia ja aiheuttaa Ejelle pieniä mustasukkaisuuden pistoksia. Tosin tässä jaksossa myös Eje antaa aihetta mustasukkaisuuteen.

Murhenäytelmä hautausmaalla –tarinassa on joulu, jota Puck ja Eje viettävät Puckin isän Johanneksen (Johan H:son Kjellgren) kanssa kirkkoherran Tordin (Jakob Ericksson) luona pappilassa. Tord on Johanneksen veli, siis Puckin setä. Kesken rauhallisen hetken astuu Barbara-niminen (Katia Winter) kaunotar pappilaan ja kertoo, että hänen miehensä Arne (Maria Wern -sarjasta tuttu Reuben Salmander) on kadonnut. Miestä lähdetään etsimään ja hänet löydetään kaupastaan murhattuna. Puck alkaa nuuskia paikkoja ja Christer kutsutaan tietysti paikalle. Joulurauha on rikkoutunut, mutta jotain jännittävää on alkamassa. Kuka salailee ja mitä? Kuka on syyllinen? Mitä tapahtuu kirkkomaalla?

Tämäkin elokuva on tyylikkäästi toteutettu. 50-luvun tunnelma on saatu sekä puvustuksella, lavastukselle että kuvan värimaailmalla erittäin hyvin esiin. Sarjan elokuvat ovat kiiltokuvamaisia, vähän epätodellisia ja unenomaisia, mutta siksi juuri niin viihdyttäviä. On helppoa erottaa nämä tarinat todellisuudesta eikä niiden katsominen ahdista yhtään. Välillä etenemisvauhti on todella hidas: ihmiset puhuvat ja reagoivat toistensa sanomisiin todella hitaasti, tuntuu, ettei mitään tapahdu ja rikoksen ratkominen junnaa paikallaan, katsojaa alkaa jopa unettaa. En tiedä, onko unettavuus hyvä asia elokuvassa, mutta jollainlailla hidas tunnelma sopii tuohon vanhaan aikaan, siihen, kun aika eteni (ainakin tuntui etenevän) hitaampaan tahtiin ilman kännyköitä, tietokoneita ja nettiä.

Murhenäytelmä hautausmaalla on hyvä jakso laadukkaassa tv-elokuvien sarjassa. Harmi, jos tämä on sarjan viimein osa, mutta toisaalta joskus on paras lopettaa silloin, kun taso on korkealla eikä katsojat ole vielä kyllästyneet. Itse olisin mielelläni nähnyt vielä muutamankin jakson näitä murhamysteereitä.

Lue täältä aiempien Maria Lang –leffojen yhteisarvio >>

Blu-raylla ei ole ekstroja.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

TRAGEDI PÅ EN LANTKYRKOGÅRD  Ohjaus: Christian Eklöw, Christopher Panov
Käsikirjoitus: Alex Haridi, perustuu Maria Langin romaaniin
Pääosissa: Tuva Novotny, Linus Wahlgren, Ola Rapace
Alkuperämaa: Ruotsi 2013
Genre: Rikos / Draama
IMDb

Kommentit