My Life With Liberace (2013) ★★★★

liberace_featured

HBO:lle tv-elokuvana tuotettu My Life With Liberace (alkuperäiseltä nimeltään Behind the Candelabra) palkittiin syksyllä lukuisilla Emmy-palkinnoilla mm. parhaana elokuvana, parhaasta ohjauksesta ja parhaasta pääosamiesnäyttelijästä. Elokuva herätti runsaasti huomiota ympäri maailman ja huolimatta tv-tuotannosta se pääsi Suomessakin elokuvateatterilevitykseen asti.

Steven Soderberghin ohjaama elokuva kertoo viihdetaiteilija Liberacesta, joka oli uransa huipulla maailman parhaiten palkattuja esiintyjiä, vaikka hän Suomessa onkin tuntemattomampi suuruus kuin monet aikalaisensa. Hän oli pianovirtuoosi, jonka huikea show ei jättänyt koskaan yleisöä kylmäksi, sillä ylenpalttiset puvut ja esitykset kuorruttivat hänen jokaista esiintymistään. Julkisuudessa homoseksuaalisuutensa viimeiseen saakka kiistänyt Liberace kuoli AIDSiin vuonna 1987.

My Life With Liberace kertoo viihdetaiteilijan tarinan hänen pitkäaikaisen, puolet nuoremman rakastajansa Scott Thorsonin silmien kautta ja se pohjautuu tämän vuosi Liberacen kuoleman jälkeen julkaisemaan romaaniin. Elokuvassa Thorsonia esittää Matt Damon ja Liberacena nähdään roolistaan palkittu Michael Douglas.

Hieman yksinkertaiselta tuntuva nuorukainen tutustui Liberaceen tämän uran ollessa jo hieman laskusuunnassa. Huolimatta suuresta ikäerosta he kuitenkin rakastuivat toisiinsa ja ikääntynyt showmies otti nuorukaisen siipiensä suojaan. Elokuvasta kuitenkin aistii sen, että aivan pyyteettömästi tämä ei tapahdu vaan Liberace alkaa elää menetettyä nuoruuttaan Scottin kautta vaatien tätä lähes mahdottomiin asioihin.

Rakkaus roihuaa mutta kun hiillos alkaa viilentyä, kaksikon välille syntyy kitkaa. Lopulta Liberace heittää Scottin tylysti ulos elämästään.

liberace_800

My Life With Liberacessa nähdään täydellisesti rooleihinsa istuva pääosapari. Damonin ja Douglasin keskinäistä kemiaa katsellessa unohtaa välillä katsovansa näyttelijöitä ja tulee imaistuksi täysin Liberacen hulluun, kimalluksen täytteiseen elämään. Myös sivuosissa nähdään loistavia hahmoja, mistä ehkä päällimmäisenä mieleen nousee Rob Lowen esittämä hulvattoman kärjistetty plastikkakirurgi, joka on itsekin sortunut veitsen alle – ehkä muutaman kerran liikaa.

My Life With Liberace esittelee kiehtovan, käsittämättömän hullun ja samalla traagisen elämäntarinan. Kimalluksensa alla Liberace oli elokuvan mukaan äärimmäisen itsekeskeinen mutta myös pelokas mies. Erittäin kummallisia päähänpistoja saanut taiteilija mm. halusi adoptoida rakastajansa ja muokata tästä itsensä näköisen. Samalla elokuva nauraa viihdebisneksen ylettömälle turhamaisuudelle ja tekee Liberacen tarinasta tragikomediaa parhaimmillaan. Koomisuudessaan suureellisen elämän keskellä elävät hahmot ovat kaikessa upeudessaan surullisia ihmisraunioita, mutta eivät omassa ylpeydessään huomaa sitä.

Soderbergh tavoittaa elokuvassaan erinomaisen tasapainon mielenkiintoisen henkilökuvan ja komedian välillä. Tuloksena on elokuva, joka pitää katsojansa viihdytettyinä – aivan kuten Liberace itse esityksissään.

Mukana ei ole lainkaan ekstraa.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

BEHIND THE CANDELABRA Ohjaus: Steven Soderbergh
Käsikirjoitus: Richard LaGrevenese, perustuu Scott Thorsonin romaaniin
Pääosissa: Michael Douglas, Matt Damon, Rob Lowe
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Draama / biografia / romantiikka
IMDb

Kommentit