Bruce Dern loistaa Sideways-ohjaajan road moviessa

nebraska

78-vuotias veteraaninäyttelijä Bruce Dern on pääosassa höperönä papparaisena, joka saa päähänsä voittaneensa miljoona dollaria ja pyrkii Montanasta Nebraskaan hakemaan voittoaan. Kun ukko on jokusen kerran palautettu kotiinsa sanavalmiin rouvansa luo, päättää hänen poikansa auttaa isää ymmärtämään, että mitään voittoa ei ole, on vain mahdollisuus, että onnennumerot ovat voittoisat.

Näin lähtevät perheen äidin vastustuksesta huolimatta Woody (Dern) ja David Grant (Will Forte) automatkalle kohti Nebraskaa. Alkoholille perso Woody aiheuttaa Davidille monta vaaratilannetta eikä miesten välillä säkenöi, itsepäisiä kun ovat. Matkan varrella sijaitseva Hawthornen kaupunki sattuu olemaan Woodyn ja hänen vaimonsa Katen (June Squibb) synnyinkaupunki. David päättää viedä isän veljiään ja muita sukulaisia tapaamaan.

Hawthornessa Woody kertoo kaikille olevansa miljonääri ja sana leviää nopeasti. Ei auta, vaikka David on heti korjaamassa tilannetta ja kertomassa totuuden. Kukaan ei tunnu uskovan, kaikki haluavat osille. Myös omat sukulaiset ja Woodyn entinen liikekumppani Ed Pegram (Stacy Keach). Lopulta David saa vietyä Woodyn määränpäähänsä ja tilanne selviää vaarillekin.

Palkintoja ja ehdokkuuksia kahminut Nebraska on jälleen mestariteos ohjaaja Alexander Paynelta. Mustavalkoinen värivalinta on erinomainen, elokuvaa katsoo ihan eri kantilta kuin jos kyseessä olisi värikuva. Kehut ovat paikallaan myös kuvauksesta vastanneelle Phedon Papamichaelille sekä käsikirjoittaja Bob Nelsonille.

Dern ja Squibb naurattavat kinastelevina eläkeläisinä, samoin nauruhermoja kutkuttelevat Woodyn sukulaiset ja muutkin sivuosahahmot. Kaksikon poikia Davidia ja Rossia näyttelevät Forte ja Bob Odenkirk ovat jenkkilässä tuttuja tv-koomikoita. Pakko kehua Fortea tästä roolisuorituksesta. Kivikasvoinen David on aivan toista kuin se, missä viimeksi Forten näin. Saturday Night Live –sarjan sketsistä omaksi leffakseen kasvanut, Ihmemies MacGyverille irvaillut MacGruber on yksi surkeimmista komedialeffayrityksistä, mitä olen koskaan nähnyt.

Mutta takaisin Nebraskan pariin. Välillä tekee kyllä mieli mennä hävetystyynyn taakse, välillä taas alkaa jopa raivostuttamaan rahojen perään mankuvat ihmiset. Musiikista vastaa Mark Orton, joka on haalinut taustalle soimaan erinomaisia kappaleita ja myös omia sävellyksiään sekä sellaisenaan että Tin Hat Trion soittamina.

Lisukkeena Blu-raylla leffan teosta kertova dokkari, jossa kerrotaan mm. elokuvan taustoista ja näyttelijävalinnoista.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

NEBRASKA Ohjaus: Alexander Payne
Käsikirjoitus: Bob Nelson
Pääosissa: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Stacy Keach, Bob Odenkirk
Alkuperämaa: Yhdysvallat 2013
Genre: Draama / Komedia
IMDb

Kommentit