Odd Thomas (2013) ★★★

oddthomas_featured_750x400

Kauhu- ja fantasiakirjailijana tunnetun Dean Koontzin menestyksekkääseen kirjasarjaan pohjautuva Odd Thomas on kaikessa sympaattisuudessaan kuin sen pääosanesittäjä Anton Yelchin: pieni, ylettömän söpö, naivi ja vähän höpsö.

Stephen Sommersin ohjaama Odd Thomas on kertomus ruokalassa työskentelevästä nuorukaisesta, joka on perinyt äidiltään kyvyn nähdä aaveita ja kommunikoida heidän kanssaan. Odd on siis nimensä mukaisesti hieman outo, vaikka pyrkiikin pitämään lahjansa (tai kirouksensa) muilta salassa.

Oddin kyky nähdä näkymättömiä ei rajoitu pelkästään kuolleisiin, sillä hän näkee myös ihmisten ympärillä pyöriviä, salaperäisiä hirviöitä, joita hän kutsuu nimellä bodach. Kun eräänä päivänä hänen ruokalaansa tulee mies, jonka ympärillä nämä bodachit suorastaan kuhisevat, Odd tietää, että jotain suurta on tapahtumassa. Ja tätä hän alkaa tyttöystävänsä Stormyn (Addison Timlin) avustamana selvittää.

oddthomas_800
Sommers tunnetaan useiden näyttävien toimintaspektaakkeleiden takaa. Hänen ohjaamiaan ovat niin Muumio-elokuvat kuin vaikkapa Van Helsing ja ensimmäinen G.I. Joe -elokuva. Odd Thomas asettuu näiden varjoon kokonsa puolesta, mutta monella muulla mittarilla mitattuna se nousee huomattavasti laadukkaammaksi kokonaisuudeksi kuin esimerkiksi ohjaajan edellinen tuotanto, luokattoman huono G.I. Joe: The Rise of Cobra.

Odd Thomasin viehätys perustuu suurelta osin Yelchinin lapsenomaiseen karismaan ja hänen viehättävään puhetyyliinsä kertojaäänenä. 80-luvun lopun Pietarissa (silloinen Leningrad) syntynyt Yelchin ei ole suuri filmitähti, mutta hänellä on mielettömän upea kyky kantaa kokonainen elokuva harteillaan. Star Trekissä ja Terminator Salvationissa sivurooleissa nähty Yelchin loistaa niissä pienissä elokuvissa, joissa hän nähdään pääosassa, kuten vaikkapa vuonna 2007 ilmestyneessä draamakomediassa Charlie Bartlett tai suoraan dvd:lle menneessä uusintafilmatisoinnissa Fright Night.

Odd Thomas on viehättävällä tyylillä rytmitetty sekoitus vähän kaikkea: fantasiaa, kauhua, draamaa ja romanttista komediaa. Se ei pyri olemaan kokoaan suurempi spektaakkeli vaan on rennolla otteella kerrottu komediallinen fantasiatrilleri, joka ei ota itseään liian vakavasti. Paikoin kliseinen, välillä hölmökin, mutta kokonaisuudessaan lämminhenkinen pikkuelokuva, joka jättää jälkeensä kevyen ja hyvän mielen.

Sivuroolissa kaupungin poliisipäällikkönä ja Oddin ystävänä nähdään Willem Dafoe.

Mukana ei ole lainkaan ekstraa.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

ODD THOMAS  Ohjaus: Stephen Sommers
Käsikirjoitus: Stephen Sommers, perustuu Dean R. Koontzin romaaniin
Pääosissa: Anton Yelchin, Addison Timlin, Willem Dafoe
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Trilleri
IMDb

Kommentit