Olympos on valloitettu (2013) ★★

olympos_featured_620x250

Tänä vuonna valkokankaille ehtii ainakin kolme elokuvaa, joissa Valkoinen talo on hyökkäyksen kohteena. Antoine Fuquan ohjaama Olympos on valloitettu (Olympus Has Fallen) räjäyttää pirstaileiksi Valkoisen talon edustalla maamerkkinä seisovan obeliskin ja ampuu itse vallan keskuksen tuusan nuuskaksi. Tarjolla on erittäin näyttäviä toimintakohtauksia, hiiviskelyä talon käytävillä, sankaruutta ja pelkuruutta, ja todella paljon räiskettä.

Mike Banning (Gerard Butler) on Yhdysvaltain presidentti Asherin (Aaron Eckhart) henkivartijakaartin ykkösmies. Kun presidentin vaimo kuolee auto-onnettomuudessa, Banning ottaa kuolemasta vastuun ja irtisanoutuu työstään. Puolitoista vuotta myöhemmin hänen apuaan kuitenkin tarvitaan taas, sillä Valkoinen talo joutuu hyökkäyksen kohteeksi ja presidentti panttivangiksi.

Banning pyssyineen talon sisällä, Morgan Freemanin esittämä puhemies ja virkaatekevä presidentti sekä Angela Bassettin esittämä salaisen palvelun johtaja talon ulkopuolella pyrkivät pelastamaan sekä presidentin että presidentin pojan korealaisterroristien kynsistä. Helppoa se ei ole, sillä korelaisilla on panttivankeinaan valtion tärkein johto ja kohteenaan koko amerikkalaisen vaurauden tuhoaminen.

olympos_600

Olympos on valloitettu on alusta loppuun erittäin näyttävää toimintaa, joka ajoittain käy kuvastoltaan varsin brutaaliksi. Elokuvan ikäraja kannattaa siis ottaa tosissaan -veri lentää, eivätkä teloitukset ole kovinkaan kaunista katsottavaa. Aseet ryskävät elokuvassa yhtenään, mutta silti katsojaa kummastuttaa, että kun sankarille tulee kohdalle vihollinen, tämä turvautuu mieluummin nyrkkeihinsä kuin aseisiinsa. Käsirysyjä nähdään siis muutamia kaiken pyssynräiskeen keskellä.

Suomalaisesta näkövinkkelistä katsottuna Olympos on valloitettu tuntuu rypevän amerikkalaisessa patriotismissa, mikä tulee meikäläisittäin vähän liikaa iholle. Tähtilippu liehuu ruudun täydeltä useaan otteeseen ja presidentti rukoilee jumalan siunausta Yhdysvalloille. Viholliset ovat keskushahmoa lukuunottamatta kasvottomaksi ja nimettömäksi jääviä korealaisterroristeja, joiden motiiveja eikä päähahmoakaan pohjusteta riittävästi.

Käsikirjoitus tuntuu muutenkin laiskanlaiselta, sillä terroristien lisäksi myös amerikkalaiset keskushahmot on kirjoitettu yllättävän latteiksi. Hahmot ovat alleviivaavan yksinkertaisia, ylimielisiä ja ylinäyteltyjä stereotyyppejä, joita kohtaan on vaikea tuntea oikeastaan mitään. Heidän kohtalonsa tuntuukin yhdentekevältä, mikä vie elokuvalta toimintakohtausten komeudesta huolimatta vaikuttavuutta.

Muutaman romanttisen komedian jälkeen toimintarooliin palaava Butler on jäyhä ja kivestä veistetty sankari, josta ei löydy lainkaan huumoria. Sitä ei löydy myöskään koko elokuvasta, jossa pääpaino on vakavamielisessä ja paikoin jopa mauttomuuksiin menevässä ihmisten lahtaamisessa.

Olympos on valloitettu on visuaaliselta ja tekniseltä toteutukseltaan ensiluokkaista toimintaviihdettä, mutta sen käsikirjoitus sekä hahmojen kehitys ontuu pahasti ja kokonaisuus jättää jälkeensä mitäänsanomattoman tunnelman. Jenkkipaatos tihkuu läpi niin vahvana, että välillä ihan kyllästyttää.

Mukana ei ole lainkaan ekstraa.

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Olympus Has Fallen 

  • Ohjaus: Antoine Fuqua
  • Käsikirjoitus: Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt
  • Pääosissa: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Melissa Leo, Angela Bassett
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Toiminta
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit