Pacific Rim (2013) ★★★★

pacificrim_featured

Voiko elokuva kerrostalon kokoisista roboteista taistelemassa samankokoisten alien-hirviöiden kanssa olla oikeasti hyvä? Guillermo Del Toro (Pan’s Labyrith, Hellboy) todistaa, että tarpeeksi kunnianhimoisesti ja perinteisen laatikon ulkopuolelle ideoimalla tehtynä todellakin voi olla. Pacific Rim yllättää iloisesti olemalla yksi vuoden kovimmista toimintaelokuvista ja ainakin suurin – kirjaimellisesti.

Maapalloa on elokuvissa valloitettu useaan otteeseen avaruudesta, mutta tällä kertaa vaara nouseekin meren syvyyksistä. Jättimäiset ja hirviömäiset alienit, kaijut, pyrkivät tuhoamaan ihmislajin, mutta ihan helposti se ei käy. Vaaran uhatessa kansat ovat yhteistyössä kehittäneet kaijujen hyökkäystä torjumaan kerrostalon kokoisia robotteja, joita kutsutaan nimellä jaeger. Jaegereita operoidaan kahden ohjaajan voimin linkittämällä näiden ohjaajien tietoisuudet toisiinsa.

Yksi näistä jaeger-piloteista on Raleigh Beckett (elokuvassa pelkäksi kauniiksi pojaksi jääväCharlie Hunnam), joka on jättänyt pilottihommat sen jälkeen, kun hänen parinaan toiminut veljensä menehtyi kaijua vastaan käydyssä taistelussa. Nyt Beckettiä kuitenkin tarvitaan takaisin, sillä kaijuja ei ole tuhottu kokonaan. Parikseen hän saa ensikertalaisen Makon (Rinko Kikuchi).

Charlie Hunnam ja Rinko Kikuchi muodostavat sympaattisen parivaljakon.
Charlie Hunnam ja Rinko Kikuchi muodostavat sympaattisen parivaljakon.

Pacific Rimissä on kyllä taustatarina Beckettin kasvusta vastentahtoisesta miehestä sankariksi, mutta tällä kertaa taustatarinalla ei ole niinkään väliä. Keskiössä ovat persoonalliset jaeger-mechat sekä niiden yhtä persoonalliset kaijut ja näiden välinen taistelu. Voisi kuvitella pelkkään suurelliseen toimintaan tukeutuvan elokuvan olevan loppupelissä tylsä, mutta kaikkea muuta. Pacific Rimin viihdyttävyysarvo on täysi kymppi.

Yksi Pacific Rimin suurimpia arvoja on se, että se uskaltaa olla häpeilemättömän iso. Mitään näin suurta ei vielä Hollywood-tuotannoissa ole pahemmin nähty ja Pacific Rim hoimaa homman kotiin käsittämättömän komealla tyylillä. Kerrostalon kokoiset jaegerit ja kaijut jättävät massiivisuudessaan kaiken jalkoihinsa ja rusentavat samalla katsojankin tietoisuuden mittakaavasta.

Sivuhahmojen hölmöys ja keskiössä olevien ihmishahmojen syventämättömyys ei haittaa.Pacific Rim on visuaalisesti törkeän hyvännäköinen, kekseliäs ja häpeilemättömän viihdyttävä toimintarytinä, joka hakee vertaistaan. Ehdottomasti vuoden suurimpia yllättäjiä!

Muissa rooleissa nähdään mm. Idris ElbaRon PerlmanCharlie Day ja Burn Gorman.

Lisämateriaaleja on blu-ray-levyllä runsaasti. Erillisellä bonuslevyllä mukana on muutaman ”sivun” mittainen Director’s Notebook, joka esittelee Del Toron näkemyksiä tuotannon aikana. Ensimmäinen Behind the Scenes -kooste tarjoaa pääasiallisesti tekstimuotoisia esittelyitä elokuvan hahmoista, toinen kulissientakainen kooste (17 min) puolestaan vie tutustumaan elokuvan digitaaliseen suunnitteluun. Se näyttää kuinka vahvasti Del Toron näkemys on ollut mukana kaikessa elokuvan suunnittelussa ja kertoo mm. hahmojen persoonallisuuksien luomisesta visuaalisuuden keinoin. Kolmannessa Behind the Scenes -osiossa esitellään hahmojen ja paikkojen konseptitaidetta sekä näiden animatics-versioita.

Mukana on myös neljä lyhyttä poistettua kohtausta sekä reilun kolmen minuutin mittainen mokakooste.

Varsinaisen elokuvan yhteydessä on myös mukana joukko lisämateriaaleja. Levyltä löytyy niin kommenttiraita kuin 13 kappaletta (yhteensä yli tunnin verran) Focus Points -koosteita elokuvan teosta. Mukana on mm. taustaa kaijujen ja jaegereiden taustoista ja japanilaisen kulttuurin vaikutuksesta sekä koosteita mechojen suunnittelusta, jättimäisistä lavasteista ja jaeger-näyttelijöiden fyysisestä treenaamisesta. Koosteissa ääneen pääsevät useimmat keskushenkilöt Del Torosta pääosan Hunnamiin.

Ekstroja ei ole tekstitetty suomeksi mutta monilla muilla kielillä kyllä (esim. englanti).

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

PACIFIC RIM  Ohjaus: Guillermo Del Toro
Käsikirjoitus: Travis Beacham, Guillermo Del Toro
Pääosissa: Charlie Hunnam, Rinko Kikuchi, Idris Elba, Charlie Day, Burn Gorman, Ron Perlman
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Toiminta / seikkailu / sci-fi
IMDb

Kommentit