Philomena-muori poikaansa ja uskoaan etsimässä

philomena_featured

Philomena on sympaattinen, samaan aikaan sekä hauska että koskettava elokuva, joka perustuu todellisiin tapahtumiin. Se kertoo tarinan entisestä BBC:n toimittajasta Martin Sixsmithistä, joka kiinnostuu Philomena Leen ja tämän kadonneen pojan tarinasta. Sixsmith on kirjoittanut tästä kirjan nimeltä The Lost Child of Philomena Lee (2009).

Brittiläinen ohjaaja Stephen Frears, joka tunnetaan useista mainioista elokuvista (mm. Larryn grilli 1996, High Fidelity 2000, Dirty Pretty Things 2002, The Queen 2006 ja Tamara Drewe 2010), on saanut hienosti vangittua yhdessä käsikirjoittajien Steve Cooganin ja Jeff Popen kanssa Philomenan sekä toimittaja Sixsmithin yritykset löytää Philomenan nuorena kadottama poika. Philomena (Sophie Kennedy Clark) on teinityttö 1950-luvun Irlannissa. Hän tulee vahingossa raskaaksi, minkä johdosta isä jättää tytön luostariin. Lapsen synnyttyä Philomena ehtii kiintyä poikaansa ja näkee tätä luostarissa säännöllisesti, mutta nunnat antavat Anthony-pojan adoptoitavaksi Yhdysvaltoihin. Sieltä Philomena 50 vuoden kuluttua lähtee poikaansa etsimään yhdessä toimittaja Sixsmithin kanssa.

Sixsmith (Coogan) on saanut potkut BBC:ltä ja masentuneena aikoo kirjoittaa kirjan Venäjän historiasta (jonka oikea Sixsmith muuten tekikin), terapeutti ehdottaa hänelle juoksemista. Toimittaja saa ehdotuksen Philomenan tyttäreltä Janelta (Anna Maxwell Martin) kirjoittaa juttu äidistään ja nunnien pois antamasta pojasta. Sixsmith kieltäytyy, koska ei pidä henkilöjuttuja omana alanaan. Mutta kuinkas sitten käykään. Mies kiinnostuu kuin kiinnostuukin tarinasta, josta muodostuu lähes salapoliisitarinaa muistuttava etsimisseikkailu. Philomena ja Sixsmith matkaavat syksyisen koleasta Irlannista oransseja värejä hehkuvaan Washingtoniin selvittäessään, mitä Anthonylle tapahtui. Philomenan pojan tarina on uskomattomampi kuin odottaa saattaa.

Vaikka keskiössä onkin Philomenan ja pojan tarina tulee lapsensa menettäneen äidin ja toimittaja Sixsmithin suhteesta aivan yhtä tärkeä. Elokuva lähentelee jopa romanttista komediaa, vaikkei näiden kahden välille romanttista suhdetta (onneksi) synnykään. Lämminhenkistä huumoria, jonka brittiläiset osaavat, elokuvaan tuo mm. Philomenan ja Sixsmithin erilainen huumorintaju sekä Philomenan rohkeus sanoa asiat suoraan.

Jaksot, joissa Philomena muistelee nuoruuttaan, ovat onnistuneesti tehtyjä. Niihin on saatu loistavasti vanhan ajan tuntu oikeilla värisävyillä. Nuorta ja viatonta Philomenaa ihastuttavasti näyttelevä Sophie Kennedy Clark (joka nähtiin von Trierin Nymphomaniacissa ei niin viattoman teinin roolissa) tekee teini-ikäisestä Philomenasta elämänmyönteisen ja iloisen hahmon. Tällaisena nainen tuntuu säilyvän aivan elokuvan loppuun asti, ihme kyllä. Edes pojan kohtalo ja nunnien haluttomuus selvittää asioita ei saa Philomenaa lannistumaan. Hän on vahva nainen, joka kaikesta huolimatta säilyttää myös uskonsa Jumalaan läpi elämän.

Philomena on surumielinen kuvaus siitä, miten äiti menettää lapsensa. Elokuva ei kuitenkaan ole pelkästään surullinen, vaan myös lämminhenkinen, hauska ja voimaa-antava. Heittäytyessään mukaan elokuvan tarinaan katsoja tuntee varmasti jos jonkinmoisia tunteita ilosta ja haikeudesta suruun, vihaan ja epätoivoon. Sixsmith tuntuu olevan vihaisempi kuin Philomena missään vaiheessa, vaikka naisella juuri olisi kaikkein eniten syytä sitä olla. Toisaalta hän sanoo suoraan, ettei hän halua olla vihainen samalla tavalla kuin Sixsmith.

Blu-raylta löytyy vähän lisämateriaaliakin. Kolme Scanboxin traileria ja kommenttiraita, jossa käsikirjoittajat Coogan ja Pope juttelevat elokuvasta. The Journey of Philomena on vajaa puolituntinen perinteinen dokumentti, joka yhdistelee palasia elokuvasta ja lyhyitä haastattelupätkiä elokuvan tekijöiltä. Mukaan on saatu myös oikea Philomena Lee sekä tämän tytär, mikä on hauskaa ja koskettavaa.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

PHILOMENA Ohjaus: Stephen Frears
Käsikirjoitus: Jeff Pope & Steve Coogan
Pääosissa: Judi Dench, Steve Coogan, Sophie Kennedy Clark
Alkuperämaa: Englanti / Yhdysvallat 2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit