Rautakaupungin sulatoissa taipuu kovempikin teräsmies

rautakaupunki

Tällaisia vääryksistä kärsineistä tavallisista ihmisistä kertovia tarinoita on nähty elokuva- ja televisiohistorian aikana vaikka millä mitalla. Samoin Yhdysvaltain itäpuolella sijaitsevilla vuorilla olevista erikoisista ihmistarinoista on kerrottu lukuisia tarinoita. Onkin hienoa, että tällainen elokuva voi vielä onnistua ja saada katsojan otteeseensa. Aivan kuten pari vuotta sitten nähty erinomainen Winter’s Bone.

Tällä kertaa ”rautakaupunki” sijaitsee Pennsylvanian osavaltiossa, lähellä Pittsburghin suurkaupunkia. Työttömyyttä piisaa, ihmisillä on niukalti rahaa. Russell (Christian Bale) on valinnut isänsä tien ja mennyt terästehtaalle töihin. Pikkuveli Rodney (Casey Affleck) valitsi toisen tien ja lähti sotaväkeen. Irakin-keikkojen jälkeen elämä on solmussa ja Rodney päätyy maksamaan pelivelkojaan osallistumalla laittomiin nyrkkeilymatseihin.

Epäonninen ajomatka pienessä hiprakassa vie Russellin vankilaan. Sieltä palattuaan hän saa omansa ja veljensä elämän osittain raiteilleen, mutta Rodneyn velka John Pettylle (Willem Dafoe) vie tämän vielä yhdelle ottelumatkalle. Rodney ja John katoavat matkalla ja vaikka viranomaiset tietävät syyllisen, on tämän saattaminen oikeuden eteen likimain mahdotonta.

New Jerseyn puolella, Appalakkien vuoristossa sijaitsevassa pikkukaupungissa hoviaan pitävä brutaali Harlan (erinomaisen ärsyttävä Woody Harrelson) onnistuu välttämään Russellin yritykset saattaa mies käpälälautaan, kunnes lopullinen välienselvittely on edessä. Se tosin  on erilainen kuin näissä elokuvissa yleensä.

Edellisellä elokuvallaan Crazy Heart napakymppiin osunut Scott Cooper on saanut tähänkin elokuvaan mukaan hyvän näyttelijäkaartin. Karuja kasvoja riittää: Balen ja aina loistavan Affleckin lisäksi keski-ikäistyneet Dafoe ja Harrelson saavat seurakseen myös Sam Shepardin (poikien setä Red), Forest Whitakerin (sheriffi Barnes) ja Zoë Saldanan (Russellin tyttöystävä Lena).

Neljä lyhyttä dokumenttia valottavat elokuvan syntyhistoriaa ja taustoja. Inspiration kertoo, mistä on kyse. Crafting the Fight Scenes –dokkarissa pureudutaan tappelukohtausten tekoon. Ohjaaja Cooperia ylistetään yhdessä koosteessa. Eniten aikaa saa kuitenkin elokuvan musiikin säveltänyt Dickon Hinchcliffe, jonka meriittilistalta löytyy mm. Winter’s Bone ja Locke.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

OUT OF THE FURNACE  Ohjaus: Scott Cooper
Käsikirjoitus: Brad Ingelsby, Scott Cooper
Pääosissa: Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Willem Dafoe
Alkuperämaa: Yhdysvallat 2013
Genre: Draama / Toiminta
IMDb

Kommentit