Riddick – Rule the Dark (2013) ★★★

riddick_featured

Vuonna 2000 ilmestyneestä, pienellä budjetilla tehdystä Pitch Blackista on vuosien saatossa kasvanut tieteisjännäreiden kulttiklassikko. Se esitteli katsojille pimeässä näkevän, julman raakalaisen, vankikarkuri Richard B. Riddickin, jota jo tuolloin esitti yrmyniskainen Vin Diesel. Neljä vuotta myöhemmin Diesel ja ohjaaja David Twohy palasivat hahmon pariin, tällä kertaa isolla budjetilla. Tuloksena oli näyttävä, mutta sisällöllisesti ykköselokuvaa tyhjempi elokuva Chronicles of Riddick. Riddickin ystäviä kuitenkin tämän tästä kiusoiteltiin huhuilla paluusta Pitch Blackin alkukantaiseen raakuuteen.

Viime vuonna Riddick – Rule the Dark vihdoin näki päivänvalon. Huolimatta siitä, että elokuvasta on nyt poistettu kaikki Chroniclesissa häirinnyt turha kimallus, kolmas Riddick ei aivan jaksa nousta alkuperäisensä tasolle. Siinä on mukana kaikki tarvittavat elementit: Riddickin raa’an alkukantainen luonne, ympäristön ja visuaalisen ilmeen karu kauneus, tarinassa jännittävä kissa ja hiiri -leikki. Siltikin kokonaisuus tuntuu tuttuudessaan puolivillaiselta.

Tuttuuden tunne korostuu siinä, että käsikirjoitukseltaan kolmas Riddick muistuttaa todella paljon Pitch Blackia. Mukana on nyt enemmän huumoria, mutta useat ehkä itseironisiksi tarkoitetut kohdat jäävät jäykiksi, liian vakaviksi, ja sitä kautta niiden itseironia ei välity. Sen sijaan pinnalle nousevat esimerkiksi turhan seksistiset kohtaukset, jotka huvittamisen sijaan ärsyttävät.

Riddick – Rule the Dark sijoittuu lähes autiolle planeetalle jonnekin avaruuden huitsin nevadaan. Riddick on jätetty planeetalle kuolemaan, mutta eihän antisankarimme ole kovin helppo tapettava. Kuolemisen sijaan hän opettelee selviytymään planeetalla sen ehdoilla, ja vääntääpä myös muutamat ehdot oman mielensä mukaiseksi. Avukseen hän saa hienon koirahahmon, joka varmasti ilostuttaa muitakin koiranystäviä katsojien joukossa.

Riddickin ei kuitenkaan tarvitse olla kauan planeetalla yksin. Sinne saapuu kaksi ryhmää, jotka eivät tietenkään usko kenen kanssa ovat tekemisissä. Siispä kuolema korjaa heistä suuren osan. Naiskauneutta tarjoilee Battlestar Galacticasta tuttu Katee Sackhoff, jonka ärhäkkä asenne pistää äijät ojennukseen. Tietysti siis kaikki muut paitsi Riddickin.

riddick_800

Visuaaliselta tyyliltään erittäin komeassa avaruusseikkailussa on häivähdys sympaattista kotikutoisuutta. Tarinallisesti se polkee kuitenkin paikallaan, eikä vie Riddickin tarinaa lainkaan eteenpäin. Sarjan kolmannen elokuvan kyseessä ollessa pelkkä vihollisten lahtaaminen ja pimeässä hiiviskely ei enää riitä, vaan kokonaisuuteen pitäisi saada jotain uutta kulmaa. Tämä jää nyt Riddickissä liian vähälle.

Toki yrmyily, hiipparointi ja mielikuvitukselliset teloitukset jossain määrin viihdyttävät, ja tuloksena onkin Chroniclesia toimivampi elokuva. Pitch Blackin tasosta omalaatuisessa koukuttavuudessa jäädään kuitenkin kauas.

Blu-rayn lisämateriaalina on viisi koostetta. 10-minuuttinen Riddickian Tech katsastaa elokuvan teknisiin vempaimiin, starwarsmaisiin lentomoottoripyöriin, aluksiin ja niiden suunnitteluun ja rakennukseen. Vin’s Riddick -koosteessa (vajaa 10 min) Diesel kertoo hahmonsa kehityksestä Pitch Blackin ajoista alkaen, kuinka hänellä oli saman tien erityinen kytkös hahmoon ja hän halusi olla mukana monessa eri roolissa (näyttelijäntyönsä lisäksi tuottajana sekä Chroniclesissa että tässä kolmannessa elokuvassa). Myös muut elokuvassa mukana olevat taputtelevat Dieseliä selkään.

Meet the Mercs -koosteessa (n. 11 min) tutustutaan elokuvan palkkasotureihin ja esitellään heidän näyttelijöitään. World of Riddick (11 min) vie visuaalisten efektien maailmaan ja Riddickin omaperäisen näköisen maailman luomiseen. Twohy kertoo, kuinka hän alkoi opiskella tähtitiedettä Pitch Blackin aikaan ja halusi käyttää tietojaan elokuvien suunnittelussa. Koosteessa myös näytetään, kuinka oikeat koirat toimivat elokuvan koiraeläinten malleina ja kuinka hauskan näköistä onkaan, kun näyttelijät työskentelevät vastassaan nukkeotukset.

Lopuksi mukana on reilu 5-minuuttinen Riddick: Blindsided, yksityiskohtaisesti piirretty lyhytanimaatio elokuvaan johtaneista tapahtumista. Diesel ja Karl Urban antavat äänensä hahmoilleen myös tässä.

Ekstroja ei ole tekstitetty millään kielellä.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

RIDDICK  Ohjaus ja käsikirjoitus: David Twohy
Pääosissa: Vin Diesel, Katee Sackhoff
Alkuperämaa: USA / UK 2013
Genre: Toiminta / Scifi
IMDb

Kommentit