Neljäs osa mullisti Risto Räppääjän maailman

liukaslennart

Sinikka ja Tiina Nopolan kirjasarjaan perustuvat Risto Räppääjä –elokuvat ovat olleet allekirjoittaneenkin kotona erittäin suosittuja. Näyttelijät nuoria Ristoa ja Nelliä myöten ovat olleet hersyvän hauskoja ja ihania. Tarinat ovat olleet toimivia ja kohdeyleisölleen juuri sopivan puhuttelevia. Tämä kaikki heitettiin kuitenkin romukoppaan, kun nelososaa lähdettiin tekemään. Poissa ovat ohjaaja Mari Rantasila, tärkeimmät aikuiset ja tuttu kotitalo pastellinvärisessä kaupunginosassa. Myös alkulaulun sävel on vaihdettu.

Rantasilan tilalle on astunut Timo Koivusalo, joka saa jatkaa tehtävässään myös seuraavan leffan ajan. Ensimmäistä kertaa myös Ristoa näyttelevä Samuel Shipway ja Nelliä näyttelevä Sanni Paatso on kiinnitetty seuraavaankin elokuvaan. Aiemmin kaksikon näyttelijät vaihtuivat joka elokuvaan.

Eniten uusimmassa Risto-elokuvassa ärsyttävät Rauha-täti, Elvi-täti ja Lennart. Rauhaa näyttelee Minttu Mustakallio, Elviä Riitta Havukainen ja Lennartia Vesa Vierikko. Mustakallio on aivan liian tavallinen, räväkkyys ja höpsöys puuttuu. Havukainen on aivan liian pliisu Elvi-tädin rooliin. Ei pelota ollenkaan, enemmänkin ärsyttää. Ei voisi mitenkään kuvitella kaksikkoa aiempien elokuvien kohtauksiin. Miettikää nyt, tämän elokuvan Elvi vaikkapa kakkoselokuva Polkupyörävarkaan kohtauksessa, jossa Eppu Normaali –kaksikko Martti ja Pantse Syrjä innostavat Elviä näyttelevän Ulla Tapanisen maanmainioon King Kong –lauluun.

Leffan ideana on, että Elvin mielestä Ristolle tarvitaan isähahmo, joten Rauha joutuu jos jonkinmoisille treffeille, joita Risto ja Nelli parhaansa mukaan sabotoivat. Lennart päättää auttaa Ristoa – ja itseään – rupeamalla italiaanoksi nimeltä Luigi Bolognese. Tämä stereotyyppisen ulkomaalaisen esittäminen oli hauskaa vielä 1990-luvulla, kun Kummeli teki tällaisia sketsejä, mutta nykypäivän lapset ovat jo kasvaneet monikulttuurisessa Suomessa. Tästä ei Koivusalolla taida olla minkäänlaista käsitystä. Muutenkin Koivusalo on vienyt Riston maailman pois lapsille sopivasta hassuttelusta ja korvannut sen uunoturhapuromaisella kohelluksella.

Kohtaukset ovat liian pitkiä, värit (mm. vaatetus ja tapahtumapaikat) ovat tylsän realistiset, laulut eivät ole enää mukaansatempaavia humoristisia välipaloja, vaan tavallisia, muista leffoista tuttuja taustamusapätkiä, joissa näyttelijät tekevät omia juttujaan laulun soidessa taustalla. Miten hauskoja olivatkaan mm. Riston ja Lennartin Täältä pesee –biisi supersankariasuineen Viileässä Venlassa ja Riston ja Nellin riitelyn jälkeinen Kyllä pärjätään Polkupyörävarkaassa.

Lisämateriaalina Blu-raylla on elokuvan traileri sekä kattava Näin tehtiin –dokumentti, jossa nähdään paljon materiaalia kulisseista ja kuvaustilanteista sekä haastatteluja elokuvan näyttelijöiltä (Risto ja Nelli pääosissa, juontajina) ja tuotantohenkilöiltä, kuten Koivusalolta. Kuitenkin dokkarissa on aivan liikaa kuvamateriaalia itse lopullisesta elokuvaversiosta, mutta sen toisaalta ymmärtää, kun ajattelee, missä tätä on mahdollisesti näytetty ennen elokuvan saapumista teattereihin.

Kävi muuten aivan kuten arvelin, kun tällaista katsoo: alkaa miettimään uudelleen tuossa ylempänä kirjoittamiaan kommentteja elokuvasta, kun näkee miten kivaa näyttelijöillä ja muulla porukalla on ollut kuvaustilanteissa. Pysyn kuitenkin sanojeni takana: omasta mielestä neljäs Risto Räppääjä –elokuva on sarjan huonoin eivätkä enemmän kohdeyleisöön kuuluvat junioritkaan tästä välittäneet samalla tavalla kuin aiemmasta trilogiasta. Niitä elokuvia on katsottu lukemattomia kertoja ja vuorosanat sekä tapahtumat osataan ulkoa. Niitä käytetään leikeissä, allekirjoittanut on ollut monta kertaa mm. Bertil Rosenbögel, kakkoselokuvan polkupyörävaras.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

RISTO RÄPPÄÄJÄ JA LIUKAS LENNART  Ohjaus: Timo Koivusalo
Käsikirjoitus: Sinikka ja Tiina Nopola & Timo Koivusalo
Pääosissa: Samuel Shipway, Sanni Paatso, Vesa Vierikko, Minttu Mustakallio, Riitta Havukainen
Alkuperämaa: Suomi 2014
Genre: Komedia

Kommentit