Rush (2013) ★★★★★

rush_featured

Autourheilun maailma pääsee harvoin suuren budjetin elokuvan miljööksi. Jotkut aiemmista ovat olleet erinomaisia (Le Mans, 1971 ja Grand Prix, 1966), osa hyviä (Days of Thunder, 1990) ja osa suorastaan jäätävän heikkoja (ikioman Rennymme ohjaama Driven, 2001). Oscar-palkittu (Kaunis mieli, 2001) ohjaaja Ron Howard ei ole ennenkään kaihtanut isoja produktioita, joten Rush sopii entisen nuorisotähden repertuaariin paremmin kuin hyvin.

Rush kertoo yhden formula 1 –kilpasarjan kautta aikojen mielenkiintoisimman tarinan. 1970-luvun kuuma taistelupari James HuntNiki Lauda ajoivat vuodesta toiseen toisiaan vastaan ja olivat muutenkin napit vastakkain. Kaksikon välille syntyi kuitenkin molemminpuolinen kunnoitus ja Lauda onkin pitänyt Huntia ykköskilpakumppaninaan, vaikka ajoikin monien huikeiden mestarien kanssa samoilla radoilla.

Hunt ja Lauda nousivat F1-sarjaan suurin piirtein samoihin aikoihin. Howard ottaa tiettyjä elokuvallisia vapauksia tarinan suhteen, mutta niistä ei pidä nipottaa, koska Rush on todella hyvä elokuva, josta myös formuloita seuraamattomat pitävät sen tarjoaman jännittävän ja koskettavan tarinan takia. Leffa keskittyy erityisesti kauteen 1976, jolloin nuori ja komea brittiplayboy Hunt sai elämänsä tilaisuuden voittaa maailmanmestaruus, kun edellisen kauden mestari, itävaltalainen Lauda joutui Nürburgringin yli 20-kilometrisellä radalla kaatosateessa käydyssä kisassa hurjaan onnettomuuteen ja miehen uran luultiin olevan ohi.

Lauda kuitenkin löi kaikki ällikällä ja palasi jo muutaman kuukauden päästä ratin taakse ja yritti pitää piste-edustaan kiinni. Kaikki huipentui Japanin Fuji-vuoren kupeessa ajettuun viimeiseen kisaan, joka myös ajettiin sateisissa olosuhteissa. En spoilaa lopputulosta niiltä, jotka eivät sitä vielä tiedä. Joka tapauksessa, tuo kausi oli kaksikon taistelun huipentuma. Hunt ajoi vielä muutaman vuoden, ilman mestaruuksia. Laudan ura jatkui aina vuoteen 1985 saakka, jonka jälkeen hänet on nähty mm. tallipäällikkönä ja muuten vaan milloin mihinkin f1-asiaan kommentteja viljelevänä asiantuntijana.

rush_600

Huntin ja Laudan ero (toinen oli tuolle ajalle tyypillinen playboy ja toinen pikkutarkka keskittyjä) on se, joka tekee elokuvasta niin mielenkiintoisen. Pääosissa nähtävät Chris Hemsworth ja Daniel Brühl ovat häikäisevän hyviä rooleissaan. Howard on kuvannut kilpailukohtaukset todella ansiokkaasti ja draamankaari kantaa läpi elokuvan, pitäen katsojan tuolinreunalla loppuratkaisua odottaen.

Blu-ray on pullollaan ekstroja, joissa nähdään mm. materiaalia kuvauspaikoilta, poistettuja kohtauksia ja ohjaajan näkökulmaa. Laudaan ja Huntiin tutustutaan ja kyseisen aikakauden meininkiin muotityylejä ja rokkisirkusta myöten. Lisämateriaaliin on satsattu kiitettävästi.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

RUSH Ohjaus: Ron Howard
Käsikirjoitus: Peter Morgan
Pääosissa: Chris Hemsworth, Daniel Brühl
Alkuperämaa: Yhdysvallat / Saksa / Iso-Britannia 2013
Genre: Toiminta / Draama / Urheilu / Elämäkerta
IMDb

Kommentit