Schindlerin lista (1993) ★★★★★

Schindlerin lista - Liam Neeson & Ben Kingsley

Vuonna 1993 valmistunut ja seuraavana vuonna kaikkiaan 7 Oscaria (mm. paras elokuva ja paras ohjaus) voittanut Schindlerin lista on tyylikkään teräväpiirtoisena versiona yhtä vaikuttava ilmestys kuin 20 vuotta sitten valkokankailla. Steven Spielbergin ohjaama, pääosin mustavalkoisena kuvattu draama on kestänyt aikaa täydellisesti ja yli kolme tuntia hujahtaa elokuvan parissa kuin siivillä.

Tositapahtumiin pohjautuva elokuva kertoo salaperäisestä Oskar Schindleristä (Liam Neeson), joka Toisen Maailmansodan aikaan pelasti yli tuhat juutalaista keskitysleirikohtalolta natsien valloittamassa Puolassa.

Alun perin Schindler ei ollut mikään hyväntekijä. Hän oli natsipuolueeseen kuuluva liikemies, joka keksi oivallisen idean ansaita rahaa työleireille lukittujen juutalaisten avulla. Karismaattinen Schindler lahjoi ja lumosi tiensä natsijohtajien suosioon, perusti emaliastiatehtaan työleirin liepeille ja pestasi työntekijöikseen joukon juutalaisia – nälkäpalkalla. Työtä johtamaan hän otti kirjanpitäjänä toimivan Itzhak Sternin (Ben Kingsley), joka alkoi etsiä Schindlerille sopivaa työvoimaa.

Usein nämä työläiset olivat uhattuina hengenlähdöllä ja pikkuhiljaa Schindlerin tehtaasta kasvoi turvasatama sinne töihin päässeille juutalaisille. Schindler kun sai pidettyä työläisensä ”kansakunnan edun” nimissä itsellään natsien uhkailuista huolimatta. Miljoonia juutalaistensa avulla tienannut Schindler kasvoi naisiin menevästä huijarista humanitaariseksi ilmiöksi, joka päätyi sodan lopussa antamaan koko omaisuutensa ja elämänsä työläistensä pelastamiseksi.

Miksi Schindler muuttui, kun muut ihmiset kulkivat laput silmillä ja pyssyt tanassa? Sitä Spielberg ei suoranaisesti kerro, mutta vastaus leijuu sodan kauhuissa.

Ralph Fiennes esittää ansiokkaasti natsiupseeria, jolta empatiakyky puuttuu lähes kokonaan. Vaikka Neesonin ja Fiennesin esittämät hahmot ovat samasta kivestä veistetyt, ovat he henkisesti ja moraalisesti toistensa täydelliset vastakohdat. Roolisuoritukset ovat huikeat (Oscar-ehdokkuuksien arvoiset, mutta voitto jäi molemmilta saavuttamatta), vaikka niitä ei elokuvan yleisen tyylin mukaisesti tuodakaan etualalle.

Schidlerin lista - Ralph Fiennes

Vaikuttava elokuva kuvaa tapahtumia yllättävän ulkopuolisesta näkökulmasta. Henkilöiden motiiveille ei anneta alleviivattuja selityksiä, eikä tarinassa takerruta liikaa tiettyjen hahmojen karmiviin kohtaloihin. Suurten ihmisjoukkojen avulla kuvattuna Schindlerin lista kertoo omaa tarinaansa holokaustin kauheudesta, mutta välttää sentimentaalisuudella mässäilyn komeasti viemättä tarinalta tippaakaan sen vaikuttavuudesta. Päinvastoin, elokuvan jälkeen on pakko hiljentyä.

Natsien juutalaisvaino Toisen Maailmansodan aikaan on vaikea ymmärtää nykypäivänä todeksi. Kuuden miljoonan ihmisen hengen vaatinut kansanmurha tuntuu käsittämättömältä. Schindlerin tarina onkin kiehtova, sillä tapettujen ihmisten määrään suhteutettuna hänen pelastamansa tuhatkunta henkeä tuntuu pieneltä. Päinvastoin kuin muut, hän kuitenkin teki jotain konkreettista juutalaisten hyväksi, sillä jokainen pelastettu henki *on* pelastettu henki. Schindlerin listan lopuksi näytettävä montaasi nykypäivänä elossa olevista ”Schindlerin juutalaisista” on kuvattu väreissä ja se muistuttaa, kuinka tuhannesta pelastetusta voi syntyä osa uutta kansakuntaa. Yksikin pelastettu henki on enemmän kuin ei yhtään.

Schindlerin lista näyttää visuaalisesti uskomattoman hyvältä, mitä korostaa teräväpiirtoversion erinomainen laatu. Kuvasto on tarkkaa, jokainen yksityiskohta mietitty, mutta kuitenkin tyyliin sopivalla pehmeydellä korostettua.

20-vuotisjuhlajulkaisu-blu-rayllä ei ole harmillisesti mukana lainkaan lisämateriaalia.

© Päivi Laajalahti

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Schindler’s List
Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Steve Zaillian, perustuu Thomas Keneallyn romaaniin
Pääosissa: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes
Alkuperämaa: USA 1993
Genre: Draama
IMDb

Kommentit