Searching for Sugar Man (2012) ★★★★★

sugarman_featured_620x250

Tosielämä on täynnä huikaisevia tarinoita: oikean elämän trillereitä, draamaa ja tuhkimotarinoita. Aina silloin tällöin löytyy tarina, joka on kuin tehty elokuvaa varten, kerrottavaksi koko maailmalle.

Ruotsalaisen Malik Bendjelloulin esikoisohjaus on dokumentti Rodriguez-nimisestä muusikosta. Ai et ole koskaan kuullutkaan Rodriguezista? Älä huoli, ei ole kovin moni muukaan, ellei sitten ole sattunut käymään elokuvissa katsomassa Searching for Sugar Mania.

Sixto Rodriguez on detroitilainen muusikko, joka teki pari levyä 1960- ja 70-lukujen vaihteessa. Hänen lyriikoitaan verrattiin Bob Dylaniin ja musiikkipiireissä hänestä povattiin seuraavaa suurta muusikkotähteä. Levymyynti kuitenkin floppasi ja toisen levynsä jälkeen Rodriguez sai levy-yhtiöltään kenkää -ja katosi.

Hieman myöhemmin hänen levynsä kulkeutui kasetilla Etelä-Afrikkaan. Maa oli tuolloin pahimmassa Apartheid-kriisissä ja täysin suljettu ulkomaailmalta. Rodriguezin lyriikat antoivat ihmisille toivoa ja uskoa siihen, että he voivat kapinoida, vaatia muutosta. Laulut kopioituivat ensin kasetilta kasetille ja lopulta ne julkaistiin levynä – jota myytiin satoja tuhansia. Dokumentissa väitetään Rodriguezin olleen Etelä-Afrikassa tunnetumpi ja suositumpi kuin vaikkapa Rolling Stones tai Elvis Presley.

Levyn cd-julkaisun aikaan alettiin Etelä-Afrikassa kaivella tietoa tästä mystisestä muusikosta, jonka kerrottiin tehneen itsemurhan. Toimittaja päätti kaivaa esille tiedon siitä, mihin Rodriguez oikeasti kuoli, ja kaivellessaan hän päästi liikkeelle lumipallon, joka vieriessään toi päivänvaloon aivan käsittämättömiä asioita.

Searching for Sugar Man voitti keväällä parhaan dokumenttielokuvan Oscarin, ja aivan aiheesta. Dokumentti kertoo uskomattoman tarinan etsintäprojektista ja sen tuloksista. Elokuvana lopputulos on huikean nostattava ja lämminhenkinen katsomiskokemus, jännittävämpi kuin moni toimintaelokuva ja koskettavampi kuin useat draamat.

Tämä täyden viiden tähden dokumentti jättää jälkeensä lähes haltioituneen olon, mikä saa antamaan elokuvassa näkyvät pienet puutteet anteeksi.

Blu-rayllä ei ole mukana lainkaan ekstraa.

© Päivi Laajalahti

ds

 

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Searching for Sugar Man 

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Malik Bendjelloul
  • Alkuperämaa: Ruotsi / UK / USA 2012
  • Genre: Dokumentti
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit

Tags from the story
,