Seitsemän psykopaattia (2012) ★★★★

Seitsemän psykopaattia

Englannissa syntynyt Martin McDonagh ohjasi vuonna 2008 esikoisenaan yhden julkaisuvuotensa parhaista elokuvista. Kukkoilijat (In Bruges) oli käsikirjoitukseltaan mestarillisen omaperäinen, mustaakin mustempi komedia, joka toi McDonaghille Oscar-ehdokkuuden alkuperäisestä käsikirjoituksesta ja nosti miehen saman tien suurten ja kiinnostavien ohjaaja/käsikirjoittajanimien joukkoon. Kukkoilijoiden Oscar-ehdokkuus ei itse asiassa ollut McDonaghin ensimmäinen, sillä vuonna 2006 hän voitti himoitun kultapystin lyhytelokuvallaan Six Shooter.

Kukkoilijoiden jälkeen McDonaghilla oli edessään haaste: kuinka tehdä elokuva, joka nousee vähintään samalle tasolle kuin esikoinen, ja olla tuottamatta pettymystä työnsä ihailijoille. Viime vuonna ilmestynyt Seitsemän psykopaattia on McDonaghin odotettu, toinen pitkä ohjaus ja käsikirjoitus, ja se sijoittaa hahmonsa Bruggen jälkeen Los Angelesiin. Tuloksena on hauska ja viihdyttävän omaperäinen sekoilu, joka ei kuitenkaan aivan yllä ohjaajan esikoisen tasolle.

Marty (Kukkoilijoiden jälkeen uudestaan McDonaghin kanssa yhteistyötä tekevä Colin Farrell) yrittää kirjoittaa käsikirjoitusta elokuvalle nimeltä Seitsemän psykopaattia. Ideat tuntuvat kuitenkin olevan vähissä ja tarina ei edisty edes niiden seitsemän psykopaattihahmon keksimisen verran. Martyn paras ystävä Billy (Sam Rockwell) yrittää auttaa ystäväänsä, ja puolestaan hankkii elantoa varastelemalla yhdessä Hansin (Christopher Walken) kanssa koiria. He kyllä palauttavat napatut koirat myöhemmin omistajilleen ja saavat näiltä avokätisiä löytöpalkkioita. Sitten he nappaavat väärän shih tzun ja saavat kannoilleen häikäilemättömän, pyssyä ahkerasti heiluttelevan gangsteripomon (Woody Harrelson).

Kuin taikaiskusta Martyn käsikirjoitukseen alkaa ilmestyä uusia hahmoja. Mutta kun kannoilla on armoton, mutta koiraansa rakastava Charlie, ei aikaa kirjoittamiselle tahdo löytyä. Niinpä henkensä säilyttääkseen Marty, Billy ja Hans (sekä shih tzu Bonny) suuntaavat aavikolle – odottamaan lopullista yhteenottoa.

Seitsemän psykopaattia - Colin Farrell

Elokuva elokuvassa -teemaa hyväkseen käyttävä Seitsemän psykopaattia nojaa vahvasti älykkääseen ja samalla hauskaan dialogiinsa. Vaikka rikoskomedia välillä uhkaakin kompastua omaan näppäryyteensä tarinankäänteitä esitellessään, Tarantinomaisen omalaatuiset ja sympaattiset hahmot ja heidän välisensä kemia sekä komedialla höystetty väkivalta onnistuvat kääntämään viihdytysvaa’an selkeästi positiivisille lukemille.

Elokuvan näyttelijöiden kemia on saumatonta ja varsinkin nelikko Farrell, Rockwell, Walken ja Harrelson toimivat loistavasti yhteen. Jokainen hahmo on omaperäinen persoona, kiehtovasti, vaikka välillä myös hieman ylitsevuotavan innokkaasti käsikirjoitettu. Hölmöilevistä hahmoista on pakko pitää.

Muissa psykopaattirooleissa nähdään mm. Tom Waits, Abbie Cornish sekä Olga Kurylenko. Pienemmissä rooleissa pyörähtävät mm. Michael Pitt ja Gabourney Sidibe.

Blu-rayn lisämateriaaleina on viisi harmillisen pientä, minuutin – kahden minuutin mittaista koostetta, joilla Colin Farrell puhuu hahmostaan Martystä, Woody Harrelson hahmostaan Charliesta, tekijät promoavat elokuvaa ja yhdessä esitellään elokuvan lokaatioiden suunnittelua. Isoin ekstra on vartin mittainen kooste poistettuja kohtauksia ja mokaotoksia. Lisäksi mukana on kissoilla tehty hupiversio elokuvan trailerista. Lisämateriaaleja ei ole tekstitetty millään kielellä.

© Päivi Laajalahti

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Seven Psychopaths
Ohjaus ja käsikirjoitus: Martin McDonagh
Pääosissa: Colin Farrell, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Christopher Walken
Alkuperämaa: UK 2012
Genre: Komedia / rikos
IMDb

Kommentit