Selviytyminen – The Impossible (2012) ★★★★

selviytyminen_featured_620x

Kun jouluna 2004 kohtalokas tsunami iski Kaakkois-Aasiaan, olin itse parhaillaan Australiassa ja suuntaamassa reissuani eteenpäin muutaman päivän sisällä Thaimaahan. Muistan tuolloin saaneeni joukon hätääntyneitä puheluita ja viestejä lähipiiriltäni, joka ei tiennyt reissumme tarkkaa aikataulua. Kun katsoo espanjalaisen J.A. Bayonan ohjaamaa elokuvaa Selviytyminen, voi hyvin eläytyä niin paikan päällä tuhoalueella olleiden hätään kuin myös kotona odottavien epätoivoon heidän odottaessaan yhteydenottoa läheisiltään.

Selviytyminen kertoo yhden perheen selviytymistarinan todellisiin tapahtumiin pohjautuen, tosin perheen kansallisuus on vaihdettu espanjalaisesta australialaiseksi. Elokuvaa on kritisoitu siitä, että se kuvaa katastrofia vain länsimaisesta näkökulmasta ja jättää paikalliset ihmiset kokonaan ekstroiksi taustalle unohtaen sen, että elossa selvinneet länsimaiset turistit sentään pääsivät katastrofialueelta pois (jotkut vakuutusyhtiöiden avulla siisteillä yksityiskoneilla), mutta paikalliset joutuivat jäämään elämään mahdollisesti koko elämänsä huuhtoutuneena pois. Elokuvallisesti ajateltuna yhden perheen kautta kuvattuna kamaluus kuitenkin saa henkilökohtaisempia, samaistuttavampia piirteitä.

Maria (Naomi Watts) ja Henry Bennett (Ewan McGregor) matkaavat joululomalle Thaimaan Khao Lakiin kolmen nuoren poikansa kanssa. Heitä odottaa trooppinen paratiisi aivan meren läheisyydessä, oman huoneen terassilta avautuu näkymä palmujen reunustamalle valkohiekkaiselle rannalle. Parin päivän ajan perhe nautiskelee lomasta, sitten kolmannen päivän aamuna, aivan yllättäen, aalto pyyhkäisee kaiken pois.

Selviytyminen_600

Upean Orpokoti -elokuvan ohjaajana tunnettu Bayona kuvaa tsunamin voimaa uskomattoman vaikuttavasti. Marian ja vanhimman pojan, Lucasin (Tom Holland) kamppailu veden varassa laudanpätkien, oksien, autojen ja kaiken muun roinan keskellä on henkeäsalpaavan jännittävää seurattavaa. Ei todellakaan tekisi mieli joutua itse kokemaan vastaavaa. Aaltojen hellittäessa äidin ja pojan kärsimys ei kuitenkaan pääty, sillä edessä on vaivalloinen matka turvaan ja hoitoon, vaikeasti haavoittuneena.

Elokuvallisesti Selviytyminen hieman menettää otettaan siinä vaiheessa, kun siirrytään varsinaisesta eloonjäämiskamppailusta perheen etsimisvaiheeseen, mutta aiheen vaikuttavuus kestää lopputeksteihin asti. Katastrofin iskiessä omat läheiset muuttuvat maailman tärkeimmiksi, eikä millään muulla ole enää mitään väliä. McGregorin ja Wattsin lahjakkuudella tuska näyttää aidolta, mutta kaikista tärkeimmän roolisuorituksen tekee nuori Tom Holland ensimmäisessä näytelmäelokuvassaan. Vaikeassa tilanteessa äksyilevästä esiteinistä vastuulliseksi nuoreksi mieheksi muuttuvan Lucasin kasvutarina on uskottava ja aito.

Selviytyminen on visuaalisesti mullistavan hieno. Tsunamijakson aikana katsoja väistämättä pidättää hengitystään elokuvan hahmojen mukana ja vaikka kuvastoa on varmasti huomattavasti karsittu aidosta tilanteesta (kuolleita ihmisiä ja ruumiinkappaleita on varmasti vedessä ollut enemmän, mutta nämä on -onneksi- karsittu minimiin), ovat tuhon vaikutukset karmivaa katsottavaa siistittynä elokuvaversionakin. Tsunamin vaikutusten kuvaus onkin eittämättä yksi kaikkien aikojen vaikuttavimpia katastrofikohtauksia, mitä olen koskaan nähnyt, sillä veden ja virtausten voima on uskomaton ja se välittyy täydellisenä jännityksenä kotisohvalle asti.

Harmillisesti mukana ei ole lainkaan ekstraa. Elokuvan teosta olisi nimittäin ollut todella mielenkiintoista kuulla enemmän, edes jonkinlainen making of tuntuu lähes pakolliselta näin kiehtovasti toteutetun elokuvan ollessa kyseessä.

ds

 

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Lo imposible  

  • Ohjaus: J.A. Bayona
  • Käsikirjoitus: Sergio G. Sánchez, perustuu Maria Belónin tarinaan
  • Pääosissa: Ewan McGregor, Naomi Watts, Tom Holland
  • Alkuperämaa: Espanja 2012
  • Genre: Draama / trilleri
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit