Senna (2010) ★★★★

senna_featured_620x250

Brasilialaista Ayrton Sennaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista Formula 1 -kuskeista. 1970-luvulla Karting-tasolla kilpaa ajamisen aloittanut Senna nousi nopeaan tahtiin autoilumaailman huipulle periksiantamattomuudellaan. 80-luvulla hän voitti kolme maailmanmestaruutta ennen kuin menetti traagisesti henkensä vuonna 1994 San Marinossa Imolan radalla sattuneessa onnettomuudessa.

Varakkaasta perheestä kotoisin ollut Senna aloitti F1-uransa 1984 Toleman-tallissa, minkä nimissä hän yllätti saavuttamalla silloisen mestarin Alain Prostin Monacon sateisessa kisassa. Tolemanista Senna nousi ajamaan Lotukselle, mutta menestyksestä huolimatta ei saavuttanut kirkkainta kärkeä ennen kuin vuonna 1988 vaihtaessaan tallin MacLareniin.

MacLarenilla Senna sitten ajoikin vuoteen 1994 asti ja voitti sinä aikana kolme maailmanmestaruutta. MacLarenilla ollessaan hän ajautui riitoihin kilpa- ja tallikumppaninsa Alain Prostin kanssa, mikä lopulta ajoi miehet siihen pisteeseen, että he eivät enää edes puhuneet toisilleen. Erimielisyyksien saattelemana Prost siirtyi MacLarenilta Williamsille, sillä ei kokenut enää voivansa työskennellä yhdessä Sennan kanssa. Samaan aikaan Williams kehitti autoihinsa tehokkaampaa elektroniikkaa, mikä teki ajamisesta helpompaa ja antoi näin etulyöntiaseman Williamsin kuskeille.

Kilpailuhenkinen Senna halusi ajaa aina parhaalla autolla ja siirtyi Prostin lopetettua kilpauransa Williamsille – juuri samalla hetkellä, kun F1-liitto päätti luopua suuresta osasta ajoa helpottavasta elektroniikasta. Tämä aiheutti sen, että Williamsin autot eivät enää olleetkaan parhaita ohjattavia ja aina autonsa kanssa tehokkaasti yhdessä toiminut Senna joutui haasteen eteen, kun kilpa-auto ei enää toiminutkaan sillä tavoin kuin olisi pitänyt. Senna turhautui ja menetti henkisen otteensa ajamisesta. Sitten auto petti alta ja hän ajoi huono-onnisen kolarin, jossa päähän osunut eturenkaan tukivarsi koitui miehen kohtaloksi.

Asif Kapadian ohjaama dokumentti yhdestä autourheilun tunnetuimmista nimistä voitti vuonna 2011 Sundancen elokuvafestivaaleilla yleisöpalkinnon. Senna ei ole pelkästään tarina miehestä vaan samalla se on mielenkiintoinen katsaus F1-historiaan ja autourheilun kiemuroita täynnä olevaan politiikkaan. Se kertoo samalla myös Sennan vaikutuksesta henkilönä kotimaansa Brasilian oloihin ja miten hänen menestyksensä nosti köyhän kansan itseluottamusta ja valoi uskoa ihmisiin. Se kuvaa Sennan syvästi uskovaisena ihmisenä, joka menestyksensä kautta halusi tehdä hyvää, mistä kertoo mm. hänen kuolemansa jälkeen perustettu, köyhien lasten asemaa parantava Instituto Ayrton Senna.

Senna keskittyy kuvaamaan Sennan uraa eikä niinkään hänen yksityiselämäänsä. Toki mestarin liian nuorena kuolleen hahmon ympärille pyritään rakentamaan sankarin sädekehää, mutta se tehdään kuitenkin hillitysti vailla useille henkilökuville ominaista sankarin palvontaa. Senna näytetään ihmisenä, joka tiesi mitä elämässään halusi. Toisaalta hänestä näytetään myös surullisempi, sokeasti korkeampaan johdatukseen luottava hahmo, asiansa osaava moottoriurheilija, jonka uralle teknologinen kehitys oli lopulta hieman liikaa.

Blu-rayllä dokumentista on mukana teatteripituinen versio sekä pidennetty versio, jossa tarjoillaan lähes tunnin verran lisämateriaalia Sennan elämästä ja urasta. Ekstrana nähdään noin tunnin mittainen, vain englanniksi tekstitetty haastattelukooste, jossa mm. tallipäällikkö Frank Williams ja Alain Prost muistelevat Sennaa, hänen uraansa ja persoonaansa. Mukana on myös 40-minuuttinen radiohaastattelu Sennan ja toimittaja Gerald Donaldsonin kesken. Tästä on siis olemassa vain ääniraita ja se on tekstitetty englanniksi.

Lisäekstrana mukana on myös pieni kooste Instituto Ayrton Sennan toiminnasta sekä tekijöiden kommenttiraita.

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Senna 

  • Ohjaus: Asif Kapadia
  • Käsikirjoitus: Manish Pandey
  • Alkuperämaa: UK / Ranska 2010
  • Genre: Dokumentti
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit

Tags from the story
,