Side Effects (2013) ★★★★

sideeffects_featured_620x25

Steven Soderberghin ohjaama Side Effects jätettiin Suomessa kokonaan julkaisematta valkokankailla. Harmi, sillä kyseessä on oivallinen pikkutrilleri, jonka solmut avataan Soderberghille tyypillisellä tyylitajulla.

Emily (Rooney Mara) on mainostoimistossa työskentelevä graafikko, jonka aviomies Martin (Channing Tatum) on joutunut sisäpiirikauppojen vuoksi neljäksi vuodeksi vankilaan. Kun Martin vihdoin vapautuu vankilasta, ei aikoinaan kaiken menettänyt Emily kuitenkaan osaa nauttia tästä hetkestä vaan ajautuu masennuksen syövereihin ja itsetuhoisiin ajatuksiin.

Avukseen hän saa tohtori Banksin (Jude Law), johon nuori nainen alkaa tukeutua yhä enemmän. Lääkitys ei kuitenkaan tunnu osuvan kohdalleen, sillä mikään nykyisistä masennuslääkkeistä ei sovi Emilylle. Lopulta Banks päätyy määräämään Emilylle uutta Ablixa-nimistä lääkettä, mutta sen sivuvaikutukset paljastuvat olevan vielä aikaisempiakin lääkkeitä vakavampia. Banksin avuksi Emilyn tilanteen analysointiin tulee myös Emilyn entinen psykiatri, tohtori Siebert (Catherine Zeta-Jones).

Keväällä 2013 Berliinin elokuvafestivaaleilla kilpasarjassa ehdolla ollut Side Effects on älykäs, pienimuotoinen jännäri, joka draamaelokuvan elkein johdattelee katsojaa kohti loppupuolen yllättäviäkin paljastuksia. Se on kerronnaltaan tasainen, eikä missään vaiheessa pomppaa ylitsevuotavan jännittäväksi tai toiminnalliseksi. Tässä piileekin sekä elokuvan viehätys että sen haastavuus: tasaisuus voi karkottaa räväkämpään tarinankerrontaan tottuneita katsojia, kun taas hyvin intensiivisistä, pienimuotoisemmalla tyylillä jännitystä nostavista tarinoista nauttiville Side Effects on äärimmäisen kiehtovaa katsottavaa.

sideeffects_600

Tarinan draama jätetään muhimaan enemmänkin taustalle, eikä sitä tuoda suoraan tai alleviivaavasti kuvallisesti näytettävään materiaaliin. Siksi hahmojen kohtaloiden avautuminen myös koskettaa. Juonenkäänteissä on leppoisasta tahdista huolimatta yllättävyyttä eikä Soderbergh päästä katsojansa mielikuvitusta kovinkaan helpolla. Monikaan asia ei nimittäin ole sitä, miltä se alun perin näyttää.

Side Effects kietoutuu mielenkiintoisella tavalla päähahmojensa ympärille, eikä päästä heistä ketään helpolla. Kuvankaunis Mara tuo Emilyyn tarvittavaa herkkyyttä, haavoittuvaisuutta ja ahdistusta, Law toimii laadulla kunnianhimoisen ja ammatistaan ylpeän lääkärin perikuvana kun taas Zeta-Jones tuo jo pelkällä olemuksellaan omaan lääkärihahmoonsa salaperäisyyttä ja julmuutta.

Mukana ei ole lainkaan lisämateriaaleja.

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Side Effects 

  • Ohjaus: Steven Soderbergh
  • Käsikirjoitus: Scott Z. Burns
  • Pääosissa: Rooney Mara, Jude Law, Channing Tatum, Catherine Zeta-Jones
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Trilleri / rikos / draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit