Sinister (2012) ★★★★

sinister

Kauhuelokuvissa kantavana teemana usein on joko ihmisen itsensä aiheuttama fyysinen tai psyykkinen kauhu tai sitten puolestaan yliluonnollisen elementin synnyttämä pelko. Ihmisen aiheuttama psyykkinen kauhu on usein näistä pelottavin muoto realistisuutensa takia ja yliluonnollisuuden kautta synnytetty pelko ehkäpä hankalin toteuttaa vakuuttavasti. Scott Derricksonin ohjaama ja yhdessä C. Robert Cargillin kanssa käsikirjoittama Sinister onnistuu yliluonnollisuuden yhdistämisessä reaalimaailmaan komeasti ja nousee yhdeksi julkaisuvuotensa pelottavimmista elokuvista.

Ethan Hawken esittämä Ellison Oswalt on rikoskirjailija, joka kirjoittaa oikeista rikoksista. Hän tutkii niitä rikostutkijan intensiteetillä ja kirjailijan kunnianhimolla haaveenaan selvittää rikoksesta jotain uutta ja kirjoittaa siitä bestseller. Seuraavana projektinaan hänellä on tutkia karmaisevaa kuolemantapausta, jossa perheen isä, äiti ja kaksi lasta hirtettiin kotipihansa puuhun ja perheen nuorimmainen katosi salaperäisesti.

Ellison muuttaa perheensä -vaimon ja kahden lapsen kanssa- viihtyisään omakotitaloon, missä hänellä on tilaa ja aikaa kirjoittaa kirjansa. Vaimolleen hän ei kuitenkaan kerro, että talo on juuri se talo, missä tuo järkyttävä kuolemantapaus tapahtui.

Sitten Ellison löytää talon ullakolta laatikon, jonka sisällä on kaitafilmikamera ja laatikollinen filmejä. Filmejä, joissa kuolee ihmisiä. Rikoskirjailija vainuaa laatikossa uuden bestsellerin ainekset ja vaikka ympärillä alkaa tapahtua pelottavia asioita, miehen kunnianhimo ei anna periksi -ennen kuin on liian myöhäistä.

Sinister

Sinisterin tarina ei loppujen lopuksi ole kovinkaan omaperäinen. Kauhutarinoiden kliseitäkin hyväkseen käyttävänä se ei suoranaisesti yllätä edes loppuratkaisullaan. Ennalta-arvattavuudestaan huolimatta se onnistuu luomaan elokuvaan piinaavan tunnelman, ja katsoja huomaa jännittyneenä odottavansa, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Ellisonin katsomien kaitafilmien salaisuuden tutkimuksen myötä Sinister kasvattaa jännitystä yllättävän pitkään ennen ensimmäistä varsinaista säikäytystä. Se onnistuukin tyylikkäästi kiertämään nykyisin suosituille kauhuelokuville tyypilliset ylilyönnit ja tarinalliset sudenkuopat, ja tuloksena on ovelasti katsojansa hermot tiukalle vetävä, omaperäisellä visuaalisuudellaan koukuttava kauhuelokuva, joka onnistuu pelottamaan muutamaan otteeseen ihan oikeasti.

Aivan loppuun saakka jännitys ei kanna, sillä siinä vaiheessa, kun jännityksen kasvattaminen siirtyy pelotteluvaiheeseen, myös elokuvan vahvuus alkaa laimentua. Lisäksi tarinan logiikka hieman kärsii salaisuuden lopulta avautuessa niin päähenkilöille kuin katsojallekin.

Huolimatta lopun heikkouksista Sinister on kauhugenressä keskivertoa paremmin onnistunut elokuva. Viime vuosina laskusuuntaisesta urasta kärsinyt Ethan Hawke tekee uskottavaa työtä menneisyyden menestyksestä unelmoivana kirjailijana, joka haluaa epätoivoisesti vielä saada nimensä parrasvaloihin. Tälle näyttelijälle soisi mielellään laadukkaita rooleja myös suuremmissa elokuvissa, sillä vaikka Sinisteriä hän kantaakin harteillaan vallan mainiosti, siitä ei ole nostamaan näyttelijää takaisin siihen kärkikastiin, missä hän oli 2000-luvun vaihteessa.

Blu-rayn lisämateriaalina on muutamia poistettuja kohtauksia (n. 5min), mistä näkyvimpänä Ellisonin keskustelu naapurinsa kanssa. Kohtaus ei tuo mitään lisäarvoa tarinaan, joten sen pois jättäminen on ollut perusteltua.

Lisäksi mukana on kaksi koostetta. Kiehtova, reilun 10 minuutin mittainen kooste Living in a House of Death, joka esittelee taloa, jossa 1900-luvun alussa tehtiin erittäin raaka murha, eikä murhaajaa koskaan saatu kiinni. Talossa murhattiin kirveellä kokonainen perhe: äiti, isä ja kuusi lasta. Myöhemmin talossa väitettiin kummittelevan, ja ihmiset ovat alkaneet uskoa, että murhia ei tehnytkään ihminen vaan että talossa asustaa paha henki (josta elokuvantekijät väittävät nähtävän todisteen koosteessa). Joka tapauksessa koosteen katsominen saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä. Toisessa 10-minuuttisessa koosteessa haastatellaan oikean elämän rikoskirjailijoita.

© Päivi Laajalahti / Filmitähti

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Sinister
Ohjaus: Scott Derrickson
Käsikirjoitus: Scott Derrickson, C. Robert Cargill
Pääosissa: Ethan Hawke, Juliet Rylance
Alkuperämaa: USA  2012
Genre: Kauhu
IMDb

Kommentit