Star Trek Into Darkness (2013) ★★★

startrekintodarkness

J.J. Abrams polkaisi vuonna 2009 ansiokkaasti uudelleen käyntiin Star Trek -sarjan, jolla on takanaan erittäin pitkä historia ja yksi kaikkien aikojen vahvimmista fanikunnista. Tuolloin kapteeni Kirkin rooliin pujahti hienosti Chris Pine, mutta ensimmäisessä elokuvassa estradin meinasi varastaa Zachary Quinton esittämä suippokorva Spock. Abramsin edelleen ohjaamassa kakkososassa Kirkin ja Spockin (rooleissaan jatkavat Pine ja Quinto) veljellinen ystävyys syvenee ja se onkin yksi elokuvan kantavista voimista.

Star Trek Into Darkness jatkaa komealla avaruusseikkailumeiningillä. Elokuvan prologissa Kirk ja kumppanit pelastavat erikoisen näköisen planeetan kansan tulivuoren purkaukselta, mutta samalla tulevat sääntöjen vastaisesti paljastaneeksi teknisesti kehittymättömämmille ihmisille edistynyttä avaruustekniikkaa. Tämän takia Kirk alennetaan Enterprisen kapteenin paikalta ja kapteeniksi siirtyy takaisin Kirkin mentorina toiminut Pike (Bruce Greenwood).

Pitkäaikainen Kirkin alennus ei kuitenkaan ehdi olla, sillä tähtilaivaston tukikohtaa kohtaan hyökätään törkeästi ja moni laivueen jäsen saa surmansa. Hyökkääjäksi tunnistetaan entinen tähtilaivueen jäsen John Harrison (Benedict Cumberbatch).

Kirk miehistöineen suuntaa hakemaan oikeutusta, mutta samalla he törmäävät salaisuuteen, joka suistaa koko laivaston kohtalon vaakalaudalle.

Enterprisen miehistö on pysynyt samana kuin ennenkin: mukana on lääkäri Bones (Karl Urban), Scotty (Simon Pegg), Sulu (John Cho), Chekov (Anton Yelchin) ja Uhura (Zoe Saldana). Uutena tulokkaana nähdään amiraali Marcuksen kurvikas tytär Carol (Alice Eve).

startrekintodarkness1

Star Trek Into Darkness on teknisiltä ansioiltaan erittäin tyylikäs ja tarkoin harkittu seikkailuelokuva jokaista pikseliä myöten. Visuaalisesti se näyttää upealta, eikä toimintakohtauksissa ei hidastella. Itse asiassa koko elokuvan parituntinen mitta paahdetaan eteenpäin täysillä, vailla hengähdystaukoja.

Kokonaisuuden kannalta tämä ei kuitenkaan ole pelkästään hyvä asia. Niissä harvoissa suvantovaiheissa, kun tarinassa ehditään hetki myös keskustella, on huikeasti jännitettä. Varsinkin niissä kohtauksissa, missä Cumberbatchin esittämä pahis pääsee ääneen. Hänen äänensä onkin elokuvan ehdoton kohokohta, sillä se tekee pahiksesta äärimmäisen uskottavan. Pehmeästi hän vakuuttaa keskustelukumppaninsa, olipa asia mikä tahansa. Suoraselkäisenä hän huokuu voimaa ja uhkaavuutta. Star Trek Into Darkness onkin hyvin voimakkaasti Cumberbatchin elokuva, ja tätä pohjaa vasten nojaa ansiokkaasti Kirkin ja Spockin monivivahteinen ystävyys.

Negatiivista palautetta pitää kuitenkin antaa elokuvan erittäin seksistisestä naiskuvasta. Siinä missä miehistön miehet on puettu avaruuteen sopivasti housuihin ja pitkähihaisiin paitoihin, naisille on annettu vain vesirajaan asti yltävät hameet ja lyhythihaiset paidat. Lisäksi kohtaus, missä Carol nähdään alusvaatteisillaan, on suorastaan nolostuttavan huono.

Heikkouksistaan huolimatta Star Trek Into Darkness on oivallinen jatko-osa valtavan fanikunnan vuosikymmenten aikana keränneelle avaruusseikkailulle. Se näyttää hyvältä, hengästyttää toimintansa vauhdikkuudella, sisältää sopivasti huumoria ja veljellistä kaverikemiaa Kirkin ja Spockin välillä, sekä loistavan pahiksen. Seikkailullisena popcorn-viihteenä kakkos-Star Trek toimii erinomaisesti.

Blu-rayllä on lisämateriaalina kuusi hieman alle 10 minuutin mittaista koostetta. Näissä kerrotaan mm. Cumberbatchin hahmosta ja hänen valitsemisesta rooliinsa, stunteista, efekteistä ja lavasteiden rakentamisesta, mistä paljon on tehty käsityönä ilman tietokone-efektejä. Varsinkin Kirkin ja Harrisonin huikea stuntti heidän laskeutuessaan avaruuspuvuissaan vastapuolen alukselle näyttää myös kuvaustilanteessa hurjalta -ja näyttelijöiden mielestä hurjan hauskalta. Samoin prologissa nähdyn muukalaisplaneetan rakentamiseen käytetty käsityön määrä saa nostamaan hattua.

Ekstrat on tekstitetty suomeksi

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Star Trek Into Darkness

  • Ohjaus: J.J. Abrams
  • Käsikirjoitus: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof
  • Pääosissa: Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch, Zoe Saldana, Karl Urban, Alice Eve, Anton Yelchin, John Cho, Bruce Greenwood
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Seikkailu / toiminta
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit