Stoker (2013) ★★★★

stoker_featured_620x250

Mitä tekee elokuvapiireissä tunnettu henkilö, joka haluaa tehdä omituisen elokuvakäsikirjoituksen, mutta pelkää, ettei häntä näyttelijätaustansa vuoksi oteta vakavasti käsikirjoittajana? Kirjoittaa tietenkin juuri sellaisen käsikirjoituksen kuin haluaa, salanimellä.

Ted Foulke -nimisenä käsikirjoituksensa kierrokselle laittanut, Pako -tv-sarjasta tuttu Wentworth Miller sai korealaisen Chan-wook Parkin kiinnostumaan omaperäisestä tarinastaan ja tuloksena syntyi Stoker. Elokuva ei päässyt Suomessa teatterilevitykseen, mikä on harmi, sillä visuaalisuutensa puolesta se on upeaa katsottavaa ja olisi varmasti toiminut hienosti myös valkokankaalla.

Englantilainen Miller tuli käsikirjoituksensa takaa esiin lopulta omana itsenään ja sen jälkeen vielä kohautti elokuvamaailmaa lisää tulemalla ulos kaapista ja ilmoittamalla julkisesti olevansa homo. Miller teki tämän vastaiskuna Venäjän homovastaiselle propagandalle tilanteessa, missä hänet oli kutsuttu vieraaksi venäläisille elokuvafestivaaleille ja hän päätti Venäjän virallisen homokannan vuoksi kieltäytyä kutsusta.

Stoker on käsikirjoituksena kuin luotu Parkille, joka on tunnettu kieroutuneista ja väkivaltaisista elokuvistaan (Oldboy, Sympathy for Mr. Vengeance, Lady Vengeance). Parkin ensimmäinen englanninkielinen elokuva on kerrassaan omituinen, psykologinen tutkielma eri tavoin henkisesti häiriintyneistä ihmisistä, jotka muodostavat omalaatuisen perheen. Insestisiä sävyjä saava tarina on kerrottu visuaalisesti äärimmäisen tyylikkäästi samaan tapaan kuin Parkin aikaisemmatkin elokuvat. Visuaalisuus nouseekin elokuvan neljänneksi päähenkilöksi.

India Stokerin (Mia Wasikowska) isä kuolee ja tyttö jää kaksin etäisen ja henkisesti epävakaan äitinsä Evelynin (Nicole Kidman) kanssa suureen kartanoon. Sitten taloon astelee omistajan elkein isän veli Charlie (Matthew Goode), jota kukaan ei ole aikaisemmin tavannut. Charlie kun on puheiden mukaan asustanut ulkomailla.

Evelynin sulavakäytöksinen Charlie hurmaa kertaheitolla ja outo setä kiehtoo myös nuorta Indiaa. Kun Stokereiden lähipiiristä alkaa kadota ihmisiä, alkavat salaisuudet pikku hiljaa avautua. Kaikki ei todellakaan ole niin kuin aluksi annettiin olettaa.

stoker_600

Stoker on elokuvana erittäin kiinnostava tapaus. Se on yhtä aikaa psykologinen trilleri, kauhutarina ja romanttinen draama, mutta ennen kaikkea se on nuoren tytön kasvutarina. Ja nuoren tytön kasvutarina Chan-wook Parkin tyyliin, sillä loppukohtaus varmasti vetää maton aika monen katsojan jalkojen alta!

Elokuva on paikoin melkoisen karmiva, mutta samalla mieltä kiehtova. Wasikowskan sisäänpäin kääntynyt tyttö on itsessään kuin aikapommi, valmiina räjähtämään. Hän on hiljainen, herkkä mutta myös pelottavalla tavalla ilmeetön nuori nainen, jonka pään sisällöstä katsoja ei voi tietää oikeastaan mitään ennen kuin asia tapahtuu. Hän on kaikkea muuta kuin henkisesti epävakaa äitinsä, mihin rooliin Kidman sopii erinomaisesti. Tässä näyttelijättäressä on yhtä aikaa herkkyyttä ja vahvuutta, ja hän osaa yhdistää hahmonsa kavaluuden tämän epävakauteen ansiokkaalla tyylillä.

Charlien roolissa nähtävä Goode on Millerin haastatteluiden mukaan näyttelijä, joka käsikirjoittajalla oli ollut mielessään hänen kirjoittaessaan Charlien hahmoa. Goode tuo sulavaan ja hienokäytöksiseen hahmoonsa arvokkuutta mutta samalla myös arvoituksellisuutta. Elokuvan jokainen päähahmo onkin varsin kahtiajakoinen, ja Park onnistuu tuomaan tämän kahtiajakoisuuden esille hienovaraisen tyylikkäällä tavalla.

Blu-rayn lisämateriaalina on puolituntinen Filmmaker’s Journey -kooste, jossa kerrotaan Parkin ensimmäisestä englanninkielisestä elokuvasta, Millerin esikoiskäsikirjoituksesta ja siitä, kuinka näiden yhdistelmästä nähtiin heti, että tulos voisi olla loistava. Elokuva ei ole dialogipainotteinen, vaan nojaa vahvasti tunnelmaan ja tämän ajateltiin auttavan Parkia elokuvan työstämisessä yhdessä englantia puhuvien näyttelijöiden kanssa.

Mukana on myös kolme poistettua kohtausta, kuvagalleria, muutaman minuutin mittaisia koosteita mm. elokuvan hahmoista sekä vartin mittainen katsaus elokuvan ensi-iltaan ja punaisen maton tunnelmiin. Ekstrat on tekstitetty suomeksi.

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Stoker  

  • Ohjaus: Chan-wook Park
  • Käsikirjoitus: Wentworth Miller
  • Pääosissa: Mia Wasikowska, Nicole Kidman, Matthew Goode
  • Alkuperämaa: UK / USA 2013
  • Genre: Draama / trilleri
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit