The Conjuring (2013) ★★★★

conjuring_featured

Kunnon kauhuelokuvan ei tarvitse olla verinen tai vauhdikas. Pelolla voi leikitellä parhaiten vihjailemalla, olemalla näyttämättä pelon aiheuttajaa katsojalle. The Conjuring on juuri tällainen, aito kummitustarina, joka onnistuu pelottamaan aidosti. Se pohjautuu todellisiin tapahtumiin 70-luvulla, jolloin Rhode Islandilla asuva Perronien perhe joutui kummittelevan talon uhriksi. Perroneita auttamaan tuli tuolloin Warrenin pariskunta, joka 60-luvulta lähtien oli toiminut paranormaaleiden ilmiöiden tutkijana ja katolinen kirkko nimittänyt Ed Warrenin ainoaksi kirkon ulkopuolella toimivaksi demonologiksi. Heidät tunnetaan parhaiten Amityvillen kirouksen tutkimuksista.

The Conjuring -elokuvassa Perronien viisilapsinen perhe muuttaa uuteen kotiin rauhallisella seudulla, mutta talo ei välttämättä ole niin auvoinen kuin perhe toivoisi. Perheen koira ei suostu tulemaan taloon sisälle ja heti ensimmäiset yöt tuovat mukanaan painajaisia. Perheen äidille Carolynille (Lili Taylor) ilmestyy yön aikana kummallisia ruhjeita ympäri kehoa ja osa lapsista oireilee kävelemällä unissaan.

Lopulta tilanne menee niin pelottavaksi, että Carolyn pyytää apua Warrenin pariskunnalta Ediltä (Patrick Wilson) ja Lorrainelta (Vera Farmiga), jotta he tulisivat tutkimaan talon. Alkuun skeptisesti suhtautuvat tutkijat muuttavat mielipiteensä heti taloon astuttuaan ja jäävät auttamaan Perroneita jopa oman henkensä uhalla.

conjuring_800

Elokuvan viehätys perustuu sen oletettuun tosipohjaisuuteen ja siitä kumpuavaan kauhuun, mutta myös oivallisesti luotuun ajankuvaan. The Conjuring ei näytä lainkaan nykypäivän kiillotetulta Hollywood-viihteeltä, vaan se henkii ajan patinaa kuvan värityksen ja erinomaisesti toteutetun lavastuksen kautta.

Malesialaisen James Wanin (Saw, Insidious) ohjaama The Conjuring on rehellinen kummitustarina, joka säikyttelee katsojaa henkien valtaansa ottamilla ihmisillä, seiniltä rämisevillä tauluilla, itsestään avautuvilla ja sulkeutuvilla ovilla, yöllä pysähtyvällä kellolla sekä perinteisellä pimeässä hiipparoinnilla ilman tietoa, mitä vastaan tulee. Elokuva tekee tämän kaiken niin hyvin, että kun katsojan näkökenttään vihdoin heitetään jotain yliluonnollista komeron päällä lymyävää, säikäyttää tämä hetken, muttei tee valtaisaa vaikutusta. Pelottavuus syntyy yksinkertaisemmista elementeistä.

Elokuva kietoutuu mielenkiintoisella tavalla sekä uhrin asemassa olevan Perroneiden perheen kuin myös tutkija-Warreneiden elämän ympärille. Aito pelko ei ole kenenkään elämässä tuntematon asia.

Tarinan tuttuudesta huolimatta The Conjuring onnistuu tarttumaan siihen toimivalla otteella ja luomaan yhden vuoden pelottavimmista kauhuelokuvista. Tästä opimme ainakin sen, että jos koira ei suostu tulemaan uuteen kotiin sisälle, kannattaa harkita sinne muuttamista vielä toisenkin kerran.

Englanniksi tekstitettyinä ekstroina mukana on kolme koostetta. Vajaan 10 minuutin mittaisessa Face to face with terror kuullaan alkuperäisen ja oikean Perronin perheen kommentteja heidän kokemuksistaan talossa.

Vartin mittainen Life in Demonology antaa puheenvuoron edelleen elossa olevalle ja eläköitymistä vastaan taistelevalle Lorraine Warrenille, joka kertoo hänen ja jo edesmenneen miehensä Edin työskentelystä pahojen henkien karkottajina sekä varsinkin Perronien tapauksesta. Tämä on mielenkiintoinen ja erittäin uskottavalta kuulostava haastattelu, joka saa skeptikonkin pohtimaan. Lopuksi nähdään vielä 8-minuuttinen Behind the Scenes -kooste Scaring the @$*% Out of You, jossa kerrotaan elokuvan pelotteiden ja tunnelman luomisesta.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

THE CONJURING Ohjaus: James Wan
Käsikirjoitus: Chad Hayes, Carey Hayes
Pääosissa: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Kauhu
IMDb

Kommentit