The Iceman (2012) ★★★

iceman_featured_620x250

Israelilaissyntyisen Ariel Vromenin ohjaama The Iceman kertoo tositapahtumiin pohjautuvan tarinan Richard Kuklinskista, joka palkkatyönään tappoi ihmisiä rikollispomojen laskuun 1960-80 -luvuilla. Hänen murhaavan asenteensa alle joutui jopa yli sata uhria, mutta kylmähermoinen mies sai pidettyä tekemisensä salassa omalta perheeltään ja näyttäytyi heidän seurassaan aina rakastavana ja kunniallisena perheenisänä.

Michael Shannonin esittämä pornoelokuvien levittäjä Kuklinski joutuu 1960-luvun puolivälissä rikollispomo Roy Demeon (Ray Liotta) silmätikuksi hieman vahingossa. Paljastaessaan Roylle kylmäverisyytensä hänestä tulee tämän luottotappaja, mies joka ei koskaan petä. Mutta koska Kuklinski on syntyjään puolalaista sukujuurta, hän ei kuitenkaan koskaan pääse mafian nokkimisjärjestyksessä korkeimmalle paikalle.

Työskennellessään vuosikymmenet luotettavana ja ammattimaisena tappajana Kuklinski onnistuu kuitenkin siinä sivussa menemään naimisiin ihanan Deborahin (iätön Winona Ryder) kanssa ja saamaan tämän kanssa kaksi tytärtä. Kaksoiselämässään hän kasvattaa tyttärensä täydellisenä perheenisänä moitteettomasti teini-ikään ja vaimolleen hän uskottelee tekevänsä aivan kunniallista palkkatyötä.

Sitten työrintamalla alkaa rakoilla. Kuklinski päätyy yhteistyöhön Chris Evansin näyttelemän Mr. Freezyn kanssa ja epäilys hiipii piireihin monesta suunnasta yhtä aikaa. Kulissit luhistuvat yksi kerrallaan ja lopussa seisoo epäuskoinen perhe poliisin vilkkujen valossa.

iceman_600
Chris Evansia ei meinaa ensin tunnistaa

The Iceman on tositapahtumiin pohjautuvana todella mielenkiintoinen kokonaisuus. Se korostaa Kuklinskin kahtiajakautunutta persoonaa vahvasti: väkivalta on graafista ja jälkien siivoaminen veristä, mutta kotosalla isukki rakastaa hellästi tyttöjään. Tämä puolien korostaminen tuntuu välillä hieman liiallisen shokkihakuiselta, varsinkin Kuklinskin ja Freezyn operoidessa uhrejaan. Samalla Kuklinskin tasainen kivikasvoisuus vaikuttaa myös elokuvan tunnelmaan, eikä suuria draaman heilahduksia pääse tapahtumaan. Lopussa katsojalle jää käteen hieman kuivahtanut olo: tässäkö tämä nyt oli. Jotain enemmän jäi kokonaisuudelta kaipaamaan.

Usein mielipuolisissa rooleissa nähty Shannon tekee erittäin uskottavaa työtä kivikasvoisena tappajana, ilmeenkään värähtämättä. Rikollispiireissä hän saakin lempinimen The Iceman, jäämies. Vasta tarinansa loppupuolella Shannon antaa roolihahmolleen mahdollisuuden säröillä. Roolisuoritus on kylmäävän psykopaattinen ja jälleen yksi erinomainen suoritus lisää Shannonin filmografiaan.

Winona Ryder on viime vuosina tehnyt pääasiallisesti vain pieniä elokuvarooleja. Tämä 80- ja 90-lukujen kauniskasvoinen tähti on aivan käsittämättömän nuorekas, eikä ikä näy hänen kasvoillaan lainkaan. Itse asiassa näyttelijätär näyttää samalta kuin 20 vuotta sitten Draculan rakastettuna. The Icemanissa pikkuruinen ja hentoinen nainen saa muutenkin isokokoisen Shannonin näyttämään jättikokoiselta.

Pienissä sivurooleissa nähdään mm. Stephen Dorff, James Franco, David Schwimmer ja Robert Davi.

Blu-raylla ei ole mukana ekstraa.

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

The Iceman 

  • Ohjaus: Ariel Vromen
  • Käsikirjoitus: Morgan Land, Ariel Vromen, perustuu Anthony Brunon kirjaan
  • Pääosissa: Michael Shannon, Winona Ryder, Chris Evans, Ray Liotta
  • Alkuperämaa: USA 2012
  • Genre: Biografia / rikos / draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit