The Lunchbox: väärä juna voi viedä oikeaan

lunchbox

Intialaisen Ritesh Batran ohjaama ja käsikirjoittama elokuva The Lunchbox on mainio piristysruiske komediakentällä. Intiasta tulee Suomeen hyvin vähän elokuvia, mutta ainakin tämän perusteella niitä katsoisi mielellään enemmänkin. Vaikka Lunchbox on komedia, se ei ole perinteistä Bollywood-ilottelua, mihin intialainen elokuva yleensä yhdistetään, vaan pienimuotoinen ja arkisia asioita pohdiskeleva hyvän mielen elokuva.

Elokuvan hahmot ja näyttelijät ovat hurmaavia. Kaunis Nimrat Kaur esittää Ilaa, mumbailaista naista, joka yrittää vietellä uudelleen miehensä lähettämällä tämän työpaikalle herkullisia lounasruokia. Eväsrasia menee kuitenkin väärään osoitteeseen, vaikka uskomattoman eväslaatikoiden jakelusysteemin pitäisi olla erehtymätön. Herkut saa eläkkeelle jäämässä oleva Saajan, jota näyttelee karismaattinen Irrfan Khan, hienosta Piin elämä –elokuvastakin (2012) tuttu mies. Kolmas keskeinen hahmo Lunchboxissa on Saajanin seuraaja, iloinen ja puhelias Shaikh. Häntä esittää komeakulmainen Nawazuddin Siddiqui. Elokuvassa on muutamia muitakin hahmoja, kuten Saajanin ja Shaikhin pomo, Ilan mies ja tytär sekä muu perhe, Saajanin naapurilapset, mutta heidän osansa eivät ole kovin suuria. Hauskan roolin tekee Bharati Achrekar, joka näyttelee Ilan yläkerrassa asuvaa Auntieta, Tätiä. Tätä hahmoa ei koskaan nähdä, mutta ääni kuullaan monta kertaa. Auntien ja Ilan ikkunoistaan huutelemat keskustelut ovat humoristisia, neuvoa-antavia ja rehellisiä.

The Lunchboxiin on saatu luotua hieno tunnelma. Se esittää katsojalle arkisen, kaunistelemattoman Intian ja Mumbain: täpötäydet bussit ja ihmisvilinän, sateen ja kuumuuden, avokonttorit ja pienet kodikkaat asunnot, ränsistyneet, mutta silti kauniit kadut. Ilan tekemät ruoat voi melkein haistaa ja maistaa. Nainen tekee niitä hitaasti ja rakkaudella, myös sen jälkeen, kun saa tietää, että lounaat saapuvat väärään paikkaan. Saajanin suhtautumista Ilan ruokaan on ihastuttava seurata. Hän avaa eväslaatikon hitaasti, haistelee ja maistelee, nauttii. On mahtavaa, miten tällaiseen käytetään aikaa eikä mihinkään ole kiire. Elokuvan alkupuolella on aivan mahtava kohtaus – melkein kuin lyhytelokuva – jossa seurataan vihreän eväsrasia matkaa Ilan luota Saajanin työpaikalle. Monikerroksinen rasia matkaa ainakin mopolla ja bussilla vaikka miten pitkän matkan. Miten on mahdollista, että rasia voi koskaan löytää oikeaan paikkaan? Ja silti suurin osa rasioista löytää oikean omistajansa. Huh.  Ohjaaja Batra on aiemmin tehnyt useita lyhytelokuvia, joten ei ihme, että tämä kohtaus, jonka pääosaa esittää eväsrasia, on niin onnistunut. Se ei kuitenkaan tunnu irralliselta, vaan tarina jatkuu saumattomasti ja luontevasti eteenpäin.

Ila ja Saajan lähettelevät toisilleen kirjeitä rasian välityksellä. Aluksi viestit ovat lyhyitä ja Saajanin puolelta töykeitäkin. Kirjeet kuitenkin muuttuvat syvällisemmiksi ja pidemmiksi. Ilan suunnitelma oli piristää tylsää avioliittoa, mutta sen sijaan hän saakin uuden ystävän vanhemmasta Saajanista. Ystävyys löytyy myös vähäsanaisen ja erakkoa muistuttavan Saajanin ja avoimen, elämänmyönteisen Shaikhin väliltä. Alku ei kuitenkaan ole helppo, mutta pikku hiljaa Saajan alkaa pehmetä ja avautua. Elokuvan kohtaukset nähdään aina joko Ilan tai Saajanin kautta, esimerkiksi Shaikh tai vähemmän keskeiset hahmot eivät saa omia kohtauksiaan.

Hindin kieltä on mukava kuunnella. Se on livertelevää ja samalla kulmikasta, töksähtelevää. Englannin sanoja vilisee paljon, mutta ne lausutaan intialaisittain. Kielestä tulee iloinen tunne, vaikka puhuttaisiin vakavista asioista.

The Lunchbox on pieni haikea hyvän mielen elokuva, jossa kaksi toisilleen vierasta ja hieman onnetonta ihmistä kohtaavat pienen virheen seurauksena. Shaikhia lainaten: ”Väärä juna voi viedä oikeaan.” Elokuvaa pohdiskellessa tulee tunne, että näin sen piti mennäkin. Nyt herkullisen ruoan saa joku, joka arvostaa sitä eikä se, jolle kelpaa pikaruokalan kukkakaali. Samalla paikataan henkisiä haavoja kirjoittamalla syvimpiä tunteita paperille. Elokuvassa keskitytään ihmisiin. Intiasta ei maalailla mahtipontisia kuvia tai näytetä hienoja turistikohteita, vaan kuvattu tila tuntuu aina pieneltä, ihmisenkokoiselta.

Blu-raylta ei löydy muita ekstroja kuin muutama traileri.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

THE LUNCHBOX (DABBA)  Ohjaus: Ritesh Batra
Käsikirjoitus: Ritesh Batra
Pääosissa: Irrfan Khan, Nimrat Kaur
Alkuperämaa: Intia 2013
Genre: Romanttinen komedia / Draama
IMDb

Kommentit

Tags from the story
, ,