The Punisher – Tuomari (1989) ★★★

punisher_featured

Sittemmin kassamagneettien (mm. Terminator 2, True Lies, Pearl Harbor) leikkaajana mainetta niittäneen Mark Goldblattin ohjaama The Punisher oli vuonna 1989 ensimmäisiä Marvel-sarjakuvista tehtyjä elokuvia. Sarjakuva oli nimeltään Tuomari, mutta elokuva sai lisänimen Rankaisija. Pääosassa nähdään tuohon aikaan kovassa nosteessa ollut Dolph Lundgren. Ruotsalaistähti oli muutaman vuoden aikana nähty Bondissa, Rocky IV:ssa, Masters of the Universessa He-Manina sekä Punaisessa skorpionissa.

Dolphin tähdittämä The Punisher ei ole juurikaan samanlainen kuin sarjakuvissa nähty. Elokuvassa Frank Castle on nuori, suoraselkäinen poliisi, jonka perheen mafiapomo Gianni Franco (Jeroen Krabbé, Matrix Reloaded) murhauttaa. Frank on elänyt siitä asti viiden vuoden ajan kaupungin viemäriverkostossa, josta käsin on moottoripyörällään karauttaen iskenyt kostoiskuja järjestäytyneen rikollisuuden rivejä vastaan. Perässään Castlella on entinen parinsa, etsivä Berkowitz (Louis Gossett Jr.), joka on yrittänyt saada Rankaisijan kiinni ja oikeuden eteen.

Lundgren on juuri sopivan pökkelö, mitä tällaiseen kasaritoimintaan tarvitaan. Ehkä leffaan olisi kaivannut enemmän huumoria, mutta hyvin tämäkin meni vielä vuosien jälkeen.

Ei ekstroja. Harmi, koska varmasti alkuperäisen ilmestymisen aikoihin on tullut jonkinlaisia tv-koosteita ja haastattelunpätkiä, joita on aina hauska katsoa näin yli 20 vuoden jälkeen.

© Toni Van Der San

[divider]INFO[/divider]

THE PUNISHER Ohjaus: Mark Goldblatt
Käsikirjoitus: Boaz Yakin
Pääosissa: Dolph Lundgren, Jeroen Krabbe, Louis Gossett Jr
Alkuperämaa: Australia / USA 1989
Genre: Toiminta
IMDb

Kommentit