Ukkoa lakoaa The Raid –leffoissa

raid2berandalfeat

Walesilaissyntyisen Gareth Huw Evansin huikea toimintapläjäys The Raid: Redemption sijoittuu Indonesiaan ja on hengästyttävän vauhdikas toimintaelokuva. Kovasti kehuja saanut leffa etenee alusta loppuun kuin luotijuna. Luodit tosin loppuvat minuuttien ja tapahtumien edetessä. Tilalle saadaan lähes täydellisesti koordinoidut tappelukohtaukset. Kaikkea tätä säestää Linkin Park -yhtyeen musiikillisen nokkamiehen, Mike Shinodan, työstämä musiikkiraita.

Sen enempää taustatarinaa elokuvalla ei ole, on vain rikollispomon hallitsema slummitalo Jakartassa, jonka poliisien iskuryhmä aikoo vallata. Kukaan iskuryhmästä ei kuitenkaan voi aavistaa, millä hinnalla se pitäisi tehdä. Korruptio nostaa rumaa päätään päähenkilö Raman (Iko Kuwais) edetessä epätoivoisesti kohti gangsteripomon kortteereja.

Blu-rayn kannessa on lainaus, jossa The Raidia verrataan merkittävyydeltään The Matrixin ykkösosaan. Samankaltaisuudet ovat lopulta aika vähissä eikä The Raid kyllä nouse Matrixin tasolle, vaikka erittäin toimiva leffa onkin. Kaikki tässä elokuvassa on tehty erinomaisesti: ohjaus, kuvaus, leikkaus, lavastus ja näyttelijäsuoritukset ovat huippuluokkaa. Silti, kun tarina on realistinen eikä viihdetarkoitusta varten väritetty, se tuntuu kovin tylsältä eikä puolitoistatuntinen tappelurymistely jaksa pitää otteessaan, kun ei ole ketään josta välittää. On aivan sama, mitä näille tyypeille tapahtuu. Siihen ei auta edes alkukohtaus, jossa Rama lähtee raskaana olevan vaimonsa ja isänsä luota töihin.

Juuri ilmestynyttä The Raid 2:sta on kehuttu kaikkien aikojen parhaaksi toimintaelokuvan jatko-osaksi. Mielenkiinnolla odotin, millainen se on. Mennäänkö samaan tahtiin vai tuliko mukaan oikeasti jonkinlainen juoni ja tarkoitus?

Evans oli työstänyt tätä jatko-osaa jo ennen ykköstä, mutta päätyi tekemään helpomman leffan ensin. Menestyksen jälkeen oli helppo palata aiemman suunnitelman pariin, tehdä tarvittavat muutokset ja laittaa haisemaan vieläkin muhkeamman teoksen kanssa. Sellainen The Raid 2: Berandal on – muhkeampi, ei pelkästään kahden ja puolen tunnin kestonsa takia vaan myös tarinan laajentumisen osalta.

Vain hetki sen jälkeen, kun Rama on selvinnyt ykkösosan talosta kotiin, hänet vedetään mukaan uuteen taistoon korruptoituneita poliiseja ja rikollisliigoja vastaan. Rama solutetaan vankilaan tarkoituksenaan ystävystyä Jakartaa hallitsevan Bangunin pojan Ucon (Arifin Putra) kanssa. Homma menee alusta lähtien Raman toiveiden vastaisesti, mutta mies tekee työnsä erinomaisesti ja pääsee linnasta päästyään mukaan rikollisliigan toimintaan. Samalla liigat ovat sodan partaalla ja Rama joutuu keskelle kuumaa välienselvittelyä, jossa ruumispinot kasvavat kasvamistaan. Poliisivoimat ovat Ramaa lukuun ottamatta voimattomia.

Räiskintää ja joukkotappeluita on yllin kyllin. Elokuva on erinomaisen hienosti tehty: kaikki toimii kuvausta, leikkausta ja muita tärkeitä osa-alueita myöten hienosti. Silti tässäkin on sama kuin edeltäjässään, jotain puuttuu. Siis tunne siitä, miksi tätä pitäisi katsoa? On kuin seuraisi videopelin hahmoa etenemässä kohti päämäärää, viimeistä ruutua, jonka jälkeen peli on pelattu läpi. Mätkimiseen turtuu todella nopeasti eivätkä sinällään kekseliäät kuviot ja kikat jaksa muutaman ensimmäisen jälkeen enää innostaa. En taida olla kohdeyleisöä. Itse pidän enemmän huumoria (ja hieman sisältöäkin) omaavista toimintaelokuvista, kuten mm. Kill Bill –leffoista, joissa on kuitenkin ihan samanlaisia joukkotappelukohtauksia.

Appropoo: The Raid –leffat ovat vauhdikasta toimintaa, joka pitää katsojan penkin reunalla, vaikka ei olisikaan täysin innoissaan näkemästään. Leffat ovat erinomaisesti tehtyjä. Visuaalisuus on huippuluokkaa. Tapahtumapaikkana oleva Indonesia on mukavaa vaihtelua angloamerikkalaiseen maisemaan. Myös eri kieli kuin englanti on plussaa.

Ykkösosan mukana ei ole ekstroja. Jatko-osan lisäksi voi katsoa elokuvaan lomittuvan jengitaistelukohtauksen. Ilmeisesti kansainvälisissä julkaisuissa on vaikka mitä ekstraa mukana, mutta tähän kotimaamme versioon ei muuta ole mukaan saatu.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

THE RAID: REDEMPTION  Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus: Gareth Huw Evans
Pääosissa: Iko Huwais, Joe Taslim, Donny Alamsyah, Yayan Ruhian
Alkuperämaa: Indonesia / Yhdysvallat / Ranska 2011
Genre: Toiminta
IMDb

THE RAID 2: BERANDAL  Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus: Gareth Huw Evans
Pääosissa: Iko Huwais, Yayan Ruhian, Arifin Putra, Tio Pakusodewo
Alkuperämaa: Indonesia / Yhdysvallat 2014
Genre: Toiminta
IMDb

Kommentit