The Way Way Back (2013) ★★★

thewaywayback_featured

Se oli se kesä, joka muutti elämäni suunnan. Meillä monilla on nuoruudessamme takana kokemuksia, joiden kautta olemme kasvaneet ihmisinä uudenlaiseen suuntaan. Tapahtumia, joiden myötä hiljaisesta hissukasta on kasvanut omaan itseensä luottava nuori, kiusatusta ja alistuvasta ihmisestä itseään ja myös muita puolustava, henkisesti vahva ihminen. Osittain ohjaajien Nat Faxonin ja Jim Rashin omiin kokemuksiin pohjautuva The Way Way Back on lämminhenkinen ja erittäin aidon tuntuinen tarina tällaisesta käänteentekevästä kesästä.

Duncan (Liam James) on teini-ikäinen poika, joka asustaa yhdessä äitinsä Pamin (Toni Collette), tämän uuden miesystävän Trentin (Steve Carell) ja Trentin tyttären kanssa. Duncan kaipaa biologista isäänsä. Tämä kaipaus saa katsojalta lisäymmärrystä siinä vaiheessa, kun Trent alkaa puhua Duncanille. Teksti ei ole sopivaa isältä lapselle puhetta, sillä jo muutenkin hiljaisen ja aran Duncanin henkinen kantti uhkaa murtua kokonaan.

Uusperhe lähtee viettämään kesälomaa rantatalolle, minkä naapurusto on täynnä Trentin vanhoja tuttuja. Viinaa litkivät aikuiset taantuvat teini-ikäisten tasolle iltaisin ja pyrkivät elämään omaa menetettyä nuoruuttaan uudelleen. Roolit kääntyvät päälaelleen ja teinit joutuvat ottamaan aikuisille kuuluvia vastuita huolehdittavakseen. Duncanin ja Trentin välit tulehtuvat täysin ja Duncan lähteekin etsimään seuraa muualta.

Kylällä Duncan törmää ekstroverttiin Oweniin (Sam Rockwell), paikallisen vesipuiston omistajaan, joka ottaa nuoren pojan siipiensä suojaan. Tästä kehittyy ystävyys, jonka avulla Duncan kasvaa kesän aikana uudeksi ihmiseksi.

thewaywayback_800

The Way Way Back on The Descendants -elokuvan käsikirjoituksesta Oscarin voittaneiden Nat Faxonin ja Jim Rashin esikoisohjaus. He ovat saaneet elokuvaansa mukaan täydellisen näyttelijäkaartin, sillä jokainen asettuu omaan rooliinsa äärimmäisen luontevasti. Nuori Liam James näyttää samalta kuin roolihahmonsakin: hieman ujolta ja sisäänpäinkääntyneeltä, mutta joka veteraaninäyttelijä Rockwellin ystävyyden avulla vapautuu elokuvan loppua kohden, aivan kuin roolihahmonsakin.

Koomikkona paremmin tunnettu Steve Carell tekee urallaan erikoisen roolisuorituksen äärimmäisen vastenmielisenä isäpuolena. Hän onnistuu yllättävää kyllä vakuuttamaan suorituksellaan katsojan siitä, että tässä näyttelijässä on potkua muunlaisiinkin rooleihin kuin vain komedioihin.

The Way Way Back on luonteva, sympaattinen ja aito jalat maassa oleva draamakomedia. Se on ihmisläheisyydessään uskottava ja draamassaan terävä, mutta samalla myös hirvittävän hauska. Se sukeltaa ihmismieleen monella tasolla, sillä nuoren pojan lisäksi osansa saavat myös keski-ikäistyneet vanhemmat, jotka ovat eksyksissä omassa elämässään. Aikuisista annettava kuva ei ole kovinkaan ruusuinen.

Vaikka The Way Way Backin kasvutarina on nähty tuhansia kertoja ennenkin, onnistuvat Faxon ja Rash puhaltamaan vaivatta eteenpäin soljuvaan kertomukseen uudenlaista tunnelmaa. Huolimatta tuttuuden tunteesta elokuva jättää jälkeensä hyvän ja kepoisen mielen.

Blu-rayn ekstrana mukana on neljän minuutin mittainen, tekstittämätön kooste, missä elokuvan näyttelijät ja ohjaajat kertovat sen teosta ja taustoista. Lisäksi mukana on muutamia poistettuja kohtauksia (yhteensä pari minuuttia).

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

THE WAY WAY BACK Ohjaus ja käsikirjoitus: Nat Faxon, Jim Rash
Pääosissa: Liam James, Steve Carell, Sam Rockwell, Toni Collette, Allison Janney, Maya Rudolph, Rob Corddry, AnnaSophia Robb
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Komedia / Draama
IMDb

Kommentit