The Wolf of Wall Street on räävitön satiiri rahaa ihannoivasta pörssimaailmasta

wows2

Wall Streetillä omaisuutensa luoneen Jordan Belfortin omaelämänkertaan pohjautuva The Wolf of Wall Street on käsittämätön tarina rahasta, vallasta, huumeista ja seksistä. Martin Scorsesen osaavissa ohjaksissa ja rooliinsa täydellisesti heittäytyvä Leonardo DiCaprio pääosassaan elokuvasta muodostuu viihdyttävän nautinnollinen matka turmioon ja raharikkaiden paheiden äärelle. The Wolf of Wall Street marssittaa ruudulle rahan- ja vallanahneiden räävittömät paheet lainkaan kursailematta, säälimättömästi mässäilemällä -aivan kuin tarinan hahmonsakin. Se ei kuitenkaan glorifioi aihettaan ja jättää myös moralisoinnin katsojan tehtäväksi.

The Wolf of Wall Street on häpeilemättömässä ällöttävyydessään niin viihdyttävä, että se naurattaa väkisinkin vedet silmiin. Se on taidokkaan mustalla huumorilla maustettu kertomus vallanhimosta, ahneudesta ja narsismista, ja vie tavallisen katsojan maailmaan, jollaista ei osaa oikein kuvitellakaan. Se, kuinka paljon tarinasta on oikeasti totta ja kuinka paljon Belfortin keksimää sepitettä, jää katsojan oman mielikuvituksen varaan.

DiCaprio esittää Jordan Belfortia, kunnianhimoista Wall Streetin pörssihaita, joka alkaa pyörittää penniosakkeita myyvää pörssiyhtiötä dollarinkuvat silmissä. Nälkä kasvaa syödessä ja Belfort suuntaa korkealle, tarkoituksenaan saada aina vain enemmän rahaa, huumeita ja seksiä. Kunnialliselta näyttävän yrityksen juhlista on säädyllisyys kaukana.

Oppinsa Belfort on saanut alan parhaalta: Matthew McConaugheyn esittämä pörssihai hymisee mantraansa ja latelee alan viisauksia pienessä mutta sitäkin merkityksellisemmässä roolissa. Yhtiökumppanikseen Belfort saa Jonah Hillin esittämän, jokseenkin oudon Donnien, joka on monessa suhteessa Belfortin vastakohta.

Ei aikaakaan, kun Belfortin yritys huomataan myös FBI:ssä. Kyle Chandlerin esittämä agentti aloittaa hippaleikin, jossa pyritään saamaan elosteleva Belfort kiinni itse teossa. Kovin helppoa se ei ole.

The Wolf of Wall Street paranee ajan kanssa. Ensikatselulla sitä saattoi moittia liiallisesta pituudesta, mutta elokuva nousee majakkana keskinkertaisten tusinaelokuvien suosta ja jää erittäin vahvasti mieleen. Sen parhaat ja näyttävimmät kohtaukset ovat jo kulttistatuksen ansainneita, vaikka elokuva on vasta puolisen vuotta vanha. Näihin kuuluvat McConaugheyn rytmikäs mantra sekä DiCaprion tähänastisen uran fyysisintä komediaa vaatinut kohtaus, missä tämä huumeiden vaikutuksen alaisena pyrkii pääsemään autonsa rattiin. Kohtaus saa ulvomaan naurusta.

Erinomaisten näyttelijävalintojen, uskaliaan käsikirjoituksen ja asiansa osaavan, energisen ohjauksen kautta The Wolf of Wall Street nousee yhdeksi kuluvan vuoden hauskimmista ja rohkeimmista elokuvista. Mustaakin mustempi huumori tosin saa miettimään, onko tälle kaikelle soveliasta edes nauraa. Rahaa ja valtaa ihannoivan elämäntyylin satiirina elokuva on kuitenkin loistava.

Myös f**k-sanojen määrässä The Wolf of Wall Street pitää nyt hallussaan ennätystä. Niitä kuullaan elokuvassa yli 500.

Blu-rayllä on lisämateriaalina kolme koostetta. 17-minuuttisessa Wolf Packissa ja 12-minuuttisessa Running Wildissa käydään läpi elokuvan teemaa ja hahmoja mm. näyttelijöiden ja ohjaajan näkökulmasta. Tuottajana pääosan lisäksi toimiva DiCaprio ja Scorsese ovat tehneet pitkään töitä yhdessä ja DiCaprion tuotua idean Wolf of Wall Streetistä Scorseselle molemmat halusivat tehdä elokuvan. Aluksi elokuva ei meinannut saada taakseen studiota aiheensa vuoksi, mutta lopulta Scorsese sai luovuudelleen vapaat kädet tuotannon aloittamiseksi. Elokuvassa on paljon improvisoituja kohtauksia ja mm. koko elokuvan tunnukseksi noussut McConaugheyn rummutusmantra oli improvisoitu.

Lisäksi mukana on 11 minuutin mittainen pyöreän pöydän haastattelu, missä DiCaprio, Hill sekä Scorsese ja käsikirjoittaja Terence Winter keskustelevat elokuvan teosta.

Koosteista nousee erityisesti esille elokuvan teon hauskuus ja kaikkien tekijöiden koko sydämellään mukana olo, mikä myös näkyy lopputuloksessa.

Ekstroja ei ole tekstitetty suomeksi, mutta englanninkielinen tekstitys on mukana.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

THE WOLF OF WALL STREET  Ohjaus: Martin Scorsese
Käsikirjoitus: Terence Winter, perustuu Jordan Belfortin romaaniin
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Jean Dujardin, Joanna Lumley, Rob Reiner
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Draama / komedia / biografia
IMDb

Kommentit