This Is The End (2013)★★★★

thisistheend

Viime vuonna ensi-iltansa sai kaksi maailmanloppua enteilevää komediaa. Kumpikaan niistä ei ensin meinannut päästä Suomessa teatterilevitykseen lainkaan. Lopulta Edgar Wrightinohjaama The World’s End saatiin sosiaalisen median vaikutuksella leffateattereihin. Evan Goldbergin ja Seth Rogenin yhdessä ohjaama ja käsikirjoittama This is the End jätettiin kuitenkin näyttämättä.

Välillä sitä elokuvanystävä todella ihmettelee, millä perusteilla elokuvia Suomen valkokankaille oikein tuodaan. Meillä teatterilevitykseen kun usein tuntuvat pääsevän käsittämättömän huonot parodiat ja romanttiset komediat, samalla kun laadukkaat ja omaperäiset komediat jätetään pelkän kotiteatterijulkaisun varaan. Liekö This is the Endiä pidetty liian kummallisena ja omaperäisenä? Ja suomalaista elokuvayleisöä liian yksinkertaisena ymmärtämään tällaista huumoria?

Nyt This is the End on vihdoinkin nähtävillä kotiteatteriversiona. Tämä lapsuudenaikaisten ystävysten, Goldbergin ja Rogenin alkuperäisideaan ja vuonna 2007 tehtyyn lyhytelokuvaan (Jay and Seth Versus the Apocalypse) pohjautuva komedia on omaperäisyydessään hulvaton. Se uskaltaa laittaa näyttelijät täysin naurunalaisiksi ja tehdä päättömyydessään nautittavaa sekoilukomediaa, jossa on toimintaelokuvan sielu. Elokuva muistuttaa hengeltään kohtalotoveriaan The World’s Endiä ja onkin tarinallisesti kuin Wrightin ja Simon Pegginelokuvan amerikkalaisserkku, kaikilla mausteilla.

thisistheend2

This is the Endissä Jay Baruchelin esittämä Jay Baruchel tulee Kaliforniaan kylään ystävänsä Seth Rogenin (Seth Rogen) luo. Kaverusten on tarkoitus viettää yhteistä aikaa pelejä pelaten ja pilveä poltellen. He ovat kuitenkin alkaneet kasvaa erilleen – Jay vierastaa Hollywood-meininkiä, mutta Seth on alkanut pitää siitä. Tämän vuoksi Jay pitääkin Sethiä jokseenkin menetettynä tapauksena.

Lähes väkisin Seth roudaa Jayn ystävänsä James Francon (James Franco) tupareihin, missä on talo täynnä nimekkäitä tyyppejä Rihannasta ja Emma Watsonista kokaiinia yhtenään vetävään Michael CeraanJonah HilliinCraig Robinsoniin sekä kuokkavieraana olevaanDanny McBrideen. Jaytä ottaa päähän. Sitten tulee maailmanloppu ja kaikki muut kuolevat paitsi kourallinen. Miten toimintarooleissakin työskennelleet näyttelijät selviytyvät aidosta tilanteesta?

This is the Endin idea laittaa näyttelijät esittämään itseään on todella hauska. Hahmot tosin ovat näille näyttelijöille tyyppillisten hahmojen versioita, mutta lisämateriaalien perusteella heissä on paljon myös näyttelijöitä itseään. Elokuvassa viitataan mm. Hillin Oscar-ehdokkuuteen (joita tuota tehdessä oli vain yksi) ja Francon taideharrastukseen. Sivuosissakin nähdään herkullisen hulluja hahmoja ja onkin jännä nähdä, mihin kaikkeen suositut näyttelijät rohkaistuvatkaan lähtemään mukaan, kun tekijöinä ovat omat kaverit.

This is the End lainaa ideoita niin Manaajasta kuin Titanicista lähtien sekä tiputtelee populaarikulttuurista tuttuja viittauksia ja nimiä yhtenään, mutta tämä sopii elokuvan tyyliin erinomaisesti eikä siksi tunnu päälle liimatulta. Hörhöilevä komedia onnistuu pitämään mustan huumorinsa aidosti hauskan puolella. Toki ylilyöntejäkin sattuu kun mukana ovat Rogen ja McBride -nämä kaksi kun nyt eivät vain pysty pitämään itseään aisoissa. Jotkut kohtaukset dialogeineen tuntuvat turhankin pitkitetyiltä, mutta niitä kompensoi heti perään heitetty omaperäinen idea -vaikkapa nyt Pineapple Express 2:n kuvaamisesta siinä maailmanloppua odotellessa.

Tuloksena on rohkean omaperäinen ja hulvattoman hauska toimintakomedia, joka käskee heittämään aivot narikkaan tai vielä siitäkin kauemmaksi ja nauttimaan matkasta. Ei suositella tosikoille.

Blu-rayn lisämateriaalina on läjä englanniksi tekstitettyjä koosteita (suomenkielistä tekstitystä ei ole tarjolla). Mukana on vartin verran poistettuja kohtauksia ja pakollinen mokakooste. Lukuisissa muutaman minuutin mittaisissa, mutta kokonaisuudeltaan hyvin samanhenkisissä making of -koosteissa kerrotaan elokuvan syntyhetkistä, omien kavereiden kanssa työskentelystä ja heidän ohjaamisestaan sekä ideasta käyttää elokuvassa näyttelijöitä omina itsenään. Koosteissa on lisämateriaalia, missä nähdään mm. sivuosassa älyttömässä roolissa vilahtavaa Channing Tatumia enemmän.

Mukana on myös alkuperäinen lyhytelokuva, Jason Stonen ohjaama Jay and Seth Versus the Apocalypse, pääosissaan Baruchel ja Rogen.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

THIS IS THE END  Ohjaus ja käsikirjoitus: Evan Goldberg, Seth Rogen
Pääosissa: Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, Jonah Hill, Danny McBride, Craig Robinson, Emma Watson, Michael Cera
Alkuperämaa: USA2013
Genre: Komedia / fantasia
IMDb

Kommentit