Twilight: Aamunkoi osa 2 (2012) ★★

Twilight Breaking Dawn Part 2 - Robert Pattinson & Kristen Stewart

Stephenie Meyerin supersuositun kirjasarjan neljäs osa on todella haastava kirja. Sen tarina saa lähes häiriinnyttäviä piirteitä ja sen loppu on varsinainen antikliimaksi. Se on Meyerin kirjasarjan heikoin osa, jonka filmatisointia odotin pelonsekaisin tuntein. Elokuvana kahteen osaan jaettuna Aamunkoin ensimmäinen osa oli yllättävän toimiva, paikoin hyvinkin kaunis fantasiaelokuva. Kakkososan tulisi vetää koko viiden elokuvan kokonaisuus yhteen laadulla, ja tässä tehtävässään se ikävästi epäonnistuu. Tuloksena on tasapaksu ja jännitteetön elokuva, joka pokkaa itselleen tittelin sarjan heikoimpana osana.

Aamunkoin ykkösosassa ihmistyttö Bella (Kristen Stewart) saattaa maailmaan lapsen, jonka ei pitäisi olla olemassa ja hänestä itsestään tulee viimein haaveilevansa vampyyri. Kakkososa esittelee katsojalle muuttuneen Bellan, pystyssäpäin kulkevan, jokaisella kehittyneellä aistillaan maailmasta nauttivan vastasyntyneen vampyyrin, joka voittaa voimassa vahvimmatkin miehet.

Bellan mukana koko pakka on muuttunut. Susipoika Jacob (Taylor Lautner) laumoineen kulkee yhä uskollisesti Bellan kintereillä, mutta suhde on muuttunut täysin. Bellan ja Edwardin (Robert Pattinson) tytär Renesmee (Mackenzie Foy) kasvaa huikeaa vauhtia ja houkuttelee puoleensa vanhan maailman ikiaikaista vampyyriklaania Voltureita. Välienselvittelyä odotellessa käydään läpi vampyyrien politiikkaa ja seurataan nuoren parin yhteiselämän alkua.

Oscar-voittaja Bill Condonilla oli edessään lähes mahdoton tehtävä: miten ohjata kehnosta alkuperäismateriaalista hyvä elokuva? Kirjan yksioikoista lopetusta on sentään yritetty maustaa kirjoittamalla loppuun komea taistelukohtaus, mutta sekään ei pelasta luokattoman huonosti koostettua kokonaisuutta. Hahmojen välinen kemia tuntuu hukkuneen heidän persooniensa muutoksessa kokonaan, eikä tämän vuoksi jännitettä pääse syntymään. Jacobin lakaisu pois kuvioista vie sähkön aikaisemmalta kolmiodraamalta ja jo kirjassakin puistatuksia aiheuttanut perverssi käänne hahmon persoonassa ei toimi elokuvassa yhtään paremmin. Eivätkä kipunat sinkoile edes Bellan ja Edwardin yhteisissä hetkissä, vaikka vihdoinkin heidän välilleen olisi ollut luvallista virittää hieman enemmän säpinää. On käsittämätöntä, miten näiden kahden välinen kemia on onnistuttu hukkaamaan kokonaan.

Twilight Breaking Dawn part 2

Aamunkoi osa 2 ontuu itsenäisenä elokuvana ja varsinkin suuren fanijoukon saaneen saagan päätösosana tuntuu loukkaukselta faneja kohtaan. Hahmojen jäykkään patsasteluun kyllästyy nopeasti, sillä elokuvassa ei tunnu tapahtuvan mitään. Hahmoja ja heidän supervoimiaan esitellään kiitettävästi, mutta vailla mitään kunnollista tekemistä he jäävät pelkiksi statisteiksi komeisiin lavasteisiin. Ainoa, missä elokuva onnistuu, on Bellan uusien voimien kuvaaminen -näissä kohtauksissa tuntuu olevan edes hyppysellinen elämää ja intohimoa.

Blu-rayn lisämateriaaleina on puolitoistatuntinen, seitsenosainen making of, joka tarjoaa varmasti paljon iloa sarjan ystäville ja antaa kiinnostavaa taustaa elokuvasta myös muille katsojille. Kooste kattaa Bellan uudelleensyntymisen kuvauksen ja tämän uusien aistien visualisoinnin kehityksen sekä Stewartin innon uudesta, aikaisempaa aktiivisemmasta roolihahmosta. Renesmeen luominen saa oman osionsa, missä näytetään, kuinka Mackenzie Foyn kasvoja pystyttiin koko elokuvan ajan käyttämään sijaisnäyttelijöiden kasvojen tilalla tietokone-efektien avulla. Gathering-osio kumartaa pienissä sivuosissa vampyyreitä esittäville näyttelijöille, jotka kaikki kertovat olevansa kiitollisia siitä, että ovat päässeet mukaan näin suureen saagaan. Tämä on hieno ele samaan tapaan kuin elokuvan lopussa nähtävä koko saagan näyttelijäesittely, sillä hyvin usein pienten sivuroolien näyttelijät jäävät hieman nimettömiksi (ja tämän elokuvan tapauksessa myös persoonattomiksi patsastelijoiksi).

Mukana on myös Green Dayn musiikkivideo The Forgotten sekä muutaman minuutin mittainen kooste ”Two movies at once”, missä näyttelijät ja muut tekijät kertovat kahden elokuvan samanaikaisen kuvauksen mukanaan tuomista haasteista.

Lisäksi elokuvan voi katsoa kuva-kuvassa -toiminnolla kommenttiraidan kera ja Team Jacobiin ja Team Edwardiin kuuluvat katsojat voivat katsoa elokuvan oman suosikkinsa kohtausten kautta.

Ekstroissa ei ole harmillisesti lainkaan tekstitystä, mikä aiheuttaa haasteen varsinkin sarjan nuoremmille ystäville, joiden englanninkielentaito ei vielä ole hallussa.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2
Ohjaus: Bill Condon
Käsikirjoitus: Melissa Rosenberg, perustuu Stephenie Meyerin romaaniin
Pääosissa: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Fantasia / seikkailu
IMDb

Kommentit