Unelmien pelikirja (2012) ★★★★

Unelmien pelikirja - Silver Linings Playbook

Voiko romanttisessa draamakomediassa henkisesti herkkien ja jopa sairaiden ihmisten elämästä ja rakastumisesta olla aineksia yhteen vuoden parhaista elokuvista? Aihe kuulostaa kuluneelta, ehkä jopa hieman tylsältäkin, eikä heti innosta tarttumaan elokuvaan. Tarttuminen kuitenkin kannattaa, sillä Unelmien pelikirja on raikas ja rehellinen kertomus siitä, kuinka yksinäisyys on pahasta ja kuinka kaikki tarvitsemme ympärillemme ihmisiä, jotka välittävät meistä juuri sellaisina kuin olemme vikoinemme päivineen.

Tärkeimmissä rooleissa nähtävät Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro ja Jacki Weaver saivat jokainen roolistaan Oscar-ehdokkuuden tänä keväänä yhdessä parhaan elokuvan, ohjauksen ja käsikirjoituksen ehdokkuuksien kanssa. Kaikista näistä vain yksi pysti kuitenkin ylti maaliviivalle asti, kun 22-vuotias, mutta ikäistään kypsempi Lawrence pokkasi gaalassa omansa.

Elokuvan ekstroissa Lawrence mainitsee Unelmien pelikirjan yhdeksi ansioksi sen, että yleensä elokuvissa on vain ehkäpä yksi sekopää hahmo, mutta tässä David O. Russellin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa kaikki henkilöt ovat ainakin osittain sekopäitä. Tämä tekee draamakomediaan kiinnostavaa monitahoisuutta, kun henkisesti herkät henkilöt sanoa paukauttavat rehellisesti ensimmäisenä mieleen tulevat asiat päin naamaa, täysin ilman kohteliaisuussuodatinta.

Entinen opettaja Pat (Cooper) kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja on mielisairaalassa hakattuaan entisen vaimonsa rakastajan henkihieveriin. Hän vapautuu vanhempiensa (Weaver ja De Niro) holhoukseen. Paranemisprosessi on kuitenkin vielä kesken. Pat pyrkii positiiviseen ajatteluun, vaikka ajatteleekin edelleen pakkomielteisesti vaimoaan ja uskoo tämän palaavan hänen kanssaan vielä yhteen.

Kun Pat tapaa aviomiehensä menettäneen ja siitä henkisesti järkkyneen Tiffanyn (Lawrence), nämä kaksi alkavat rakentaa ystävyyden kautta toisiaan kuntoon.

Unelmien pelikirja - Silver Linings Playbook
Jennifer Lawrence & Bradley Cooper

Rosoisuudessaan valloittava Unelmien pelikirja on loistavan käsikirjoituksen ja asiaansa uskovien näyttelijöiden summa. Kukaan elokuvan hahmoista ei jää yksiulotteiseksi. Pinnan alta kumpuaa piirteitä, jotka auttavat hahmoja ymmärtämään paremmin toisiaan ja itseään, ja katsojaa hahmottamaan, mistä tietyt Patin piirteet juontavat juurensa.

Elämänmyönteinen ja tarkkanäköinen Unelmien pelikirja on tarinan kaareltaan hyvin tyypillinen romanttinen draamakomedia. Tuota kaarta kuitenkin maustetaan mehukkailla hahmoilla ja aidolla koskettavuudella, mikä on hyvin harvinaista nykyelokuvissa.

Kauniina toimintatähtenä tunnettu Cooper osoittaa hallitsevansa myös vaativampia rooleja, mutta kaiken keskiössä säihkyy kuitenkin ihana Lawrence. Nuori nainen on varmasti yksi tämän hetken lahjakkaimpia näytteijöitä, jonka ensimmäinen Oscar-pysti ei jää ainoaksi. On myös ihastuttava nähdä vanha kunnon De Niro pitkästä aikaa todella hyvässä vedossa. Viime vuosina tyhmääkin tyhmempiä komedioita tehtaillut laatunäyttelijä osaa asiansa edelleen, kunhan hän vain saa käsiinsä tarpeeksi hyvän käsikirjoituksen sekä ohjaajan, joka antaa hänelle mahdollisuuden tehdä jotain ikimuistettavaa.

Blu-raylla on tekstittämättöminä ekstroina runsaasti mielenkiintoista sisältöä. Poistettuja kohtauksia on puolen tunnin verran. Niissä nähdään lisää Patrickin perheen välistä kommunikaatiota sekä myös Patin ja Tiffanyn tanssiharjoittelua filosofiointeineen. A Movie That Became a Movement on puolituntinen kooste elokuvan tekoon johtaneista syistä sekä tarinan taustoista. Ohjaaja Russell kertoo Matthew Quickin alkuperäisromaanin osuneen häneen syvälle, sillä hänen oma poikansa kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Hän kertoo, että halusi tehdä realistisen elokuvan sairaudesta, jotta ihmisten ymmärrys henkisten sairauksista kasvaisi ja jotta yksinäiseksi itsensä tuntevat ihmiset myös itse ymmärtäisivät, ettei heidän tarvitse olla yksin. Koosteessa kuullaan myös psykiatristen lääkäreiden kommentteja elokuvan teemasta.

Mukana on myös 24-minuuttinen Q&A Highlights -kooste ja 11-minuuttisessa Learn to Dance Like Tiffany and Pat elokuvan koreografina toiminut Mandy Moore opettaa katsojille elokuvassa nähtävän tanssin askeleet. Näyttelijöiden tanssiharjoittelusta nähdään myös minuutin pätkä, ja mukana on vielä pieni pätkä, kun Bradley Cooper ”vaihtaa alaa” ja siirtyy kameran taakse operoimaan steadicamia.

ds

 

 

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Silver Linings Playbook

  • Ohjaus: David O. Russell
  • Käsikirjoitus: David O. Russell, pohjautuu Matthew Quickin romaaniin
  • Pääosissa: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Robert De Niro, Jacki Weaver
  • Alkuperämaa: USA 2012
  • Genre: Draama / romantiikka / komedia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit