Piinaavan jännittävä Vangitut kauhistuttaa, muttei mässäile

vangitut

Incendies-draamallaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden vuonna 2011 saanut kanadalainen Denis Villeneuve tekee Vangituissa Hollywood-debyyttinsä. Vangitut on monella tasolla karmaiseva ja mieleen päähän pyörimään jäävä draamatrilleri. Sen jokainen hahmo on jollakin tapaa vanki: joko fyysisesti tai henkisesti menneisyytensä tapahtumien piinaama.

Vangitut kietoutuu jokaisen perheellisen suurimman pelon ympärille: pieni lapsi katoaa, ja on syytä epäillä, että tämä on kidnapattu. Aika kuluu, lasta ei löydy. Epätiedon kautta kasvaa epätoivo: onko lapsi enää elossa ja jos on, mitä hänelle tapahtuu, kuka hänet kaappasi.

Doverit ja Birchit ovat naapureita rauhallisella omakotialueella. He viettävät kiitospäivää yhdessä, kun he yllättäen huomaavat molempien perheiden alle kouluikäisten tyttöjen kadonneen pihasta. Ensin tyttöjen epäillään menneen piiloon, mutta etsinnät eivät tuota tulosta. Katoamisen aikaan lähistöllä nähtiin ränsistynyt asuntoauto ja epäilys tyttöjen kaappaamisesta vahvistuu. Auton omistajaksi paljastuu henkisesti 10-vuotiaan tasolla oleva Alex (Paul Dano), jonka poliisi kuitenkin vapauttaa näyttöjen puuttuessa.

Lopulta koko kaupunki osallistuu pikkutyttöjen etsintään lähimetsissä. Mitään ei kuitenkaan löydy.

Doverin perheen isä Keller (Hugh Jackman) on varma, että Alexilla on jotain tekemistä tyttöjen katoamisen kanssa. Kun poliisissa tutkimuksia johtaa Jake Gyllenhaalin esittämä pedantti etsivä Loki, Keller alkaa tehdä omia johtopäätöksiään asioista ja tutkia tapausta omalla tyylillään.

Aaron Guzikowskin käsikirjoituksessa yhdistyy erinomaisella tavalla äärimmäisyyksiin viety psykologinen jännitys ja erittäin vahva draama. Vanhempien pelko on käsinkosketeltavan aitoa ja jokainen äiti ja isä voi samaistua siihen. Kokonaisuus toimii monella tasolla ja pikkuhiljaa linkittää keskenään tapahtumia, jotka ensin näyttävät toisistaan irrallisilta. Kellerin hulluuteen asti menevä jääräpäinen totuuden etsintä, Lokin pidättyväisyyden takana piilevät tapahtumat ja kaupungin menneisyydessä tapahtuneet kauhut kietoutuvat kiehtovaksi trilleriksi.

Elokuva ei kuitenkaan mässäile tilanteella vaan tapahtumiin sukelletaan lähes lakonisella tyyneydellä. Tämä tekeekin monista häiriinnyttävistä kohtauksista vieläkin kammottavampia.

Käsikirjoituksessa on elokuvan loppupuolella nähtävissä pientä suoraksivetämisen makua, mutta kokonaisuutena Vangitut on rikosjännärinä otteessaan pitävä ja draamaltaan raastavan vaikuttava.

Vangitut on Jackmanin ja Gyllenhaalin elokuva. Heidän hahmonsa ovat kaksi samaan lopputulokseen hyvin eri menetelmillä tähtävää miestä, toinen viilipyttymäisen rauhallinen, toinen valmis räjähtämään kuin viritetty maamiina. Molemmilla synkät salaisuutensa. Osaavat näyttelijät tekevät hahmoistaan todellisia ihmisiä tuskineen ja pelkoineen.

Sivurooleissa muistettavan suorituksen tekee Alexin holhoojana nähtävä Melissa Leo, mutta myös toisen kadonneen tytön vanhempina nähtävät Terence Howard ja Viola Davis, sekä Kellerin vaimoa esittävä Maria Bello sopivat rooleihinsa erinomaisesti. He tuovat kiinnostavaa vastapainoa keskushahmoja esittäville Jackmanille ja Gyllenhaalille.

Blu-rayllä ei ole mainostrailereita lukuunottamatta lainkaan lisämateriaalia.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

PRISONERS  Ohjaus: Denis Villeneuve
Käsikirjoitus: Aaron Guzikowski
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Paul Dano, Melissa Leo, Maria Bello, Viola Davis, Terrence Howard
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Rikos / trilleri / Draama
IMDb

Kommentit