Varjojen kaupungit: Luukaupunki (2013) ★★★

luukaupunki_featured

Cassandra Claren kirjoittaman nuortenkirjasarjan ensimmäiseen osaan pohjautuva Varjojen kaupungit: Luukaupunki on rehellisesti sanottuna hankala elokuva. Kirjoihin tutustuneelle se helposti avautuu keskimääräistä parempana nuortenfantasiaseikkailuna, mutta se ei seiso omilla jaloillaan yhtä hyvin kuin vaikkapa Nälkäpeli-kirjoihin pohjautuvat elokuvat. Alkuperäistä tarinaa tuntemattomalle elokuva nimittäin saattaa avautua käsittämättömänä sekasotkuna, jossa yliluonnolliset hahmot ja elementit heittävät keskenään sulavasti häränpyllyä ja luovat visuaalisesti komean sotkun. Luukaupunki onkin elokuvana suunnattu erittäin selkeästi Claren kirjojen ystäville, mikä on harmillista, sillä kirjoja tuntemattomallekin soisi ilon nauttia tästä kiehtovan mystisestä maailmasta.

Luukaupunki kertoo teini-ikäisestä Clarystä (Lily Collins), joka elää ihan normaalia hieman omaperäisen teinitytön elämää kahdestaan äitinsä Jocelynin (Lena Headey) kanssa. Hänellä on paras ystävä Simon (Robert Sheenan), jonka kanssa Clary luuhaa iltaisin.

Sitten Clary näkee baarissa nuorisojoukon, jota kukaan muu ei tunnu näkevän ja hänen maailmansa mullistuu täysin. Jokapäiväisen elämämme rinnalla toimii toinen maailma, jossa hallitsevat itseään Varjometsästäjiksi kutsuvat ihmiset ja heidän alapuolellaan elävät alamaailman vampyyrit, ihmissudet ja muut mystiset otukset. Kohdatessaan Varjometsästäjien komean Jacen (Jamie Campbell Bower) Clary tempautuu mukaan tapahtumiin, jotka uhkaavat kaikkea mikä Clarylle on rakasta, alkaen hänen äidistään.

luukaupunki

Yliluonnollisuuksista ja mystiikasta pitävälle katsojalle Luukaupunki on kiehtova tuttavuus. Tyylillisesti se sekoittaa yhteen tunnelmia niin Buffy, vampyyrintappajasta kuin Star Warsistakin. Se hurmaa tyylikkään rokkihenkisellä kauneudellaan ja viehättää vauhdikkaalla ja näyttävällä toiminnallaan. Pääosissa nähtävät näyttelijät sopivat kirjassa pohjustettuihin rooleihinsa erinomaisesti, vaikkakin osa tarinan myöhemmissä osissa tärkeiksikin nousevista hahmoista jää väkisinkin taka-alalle ja syventämättömiksi.

Hahmogalleriasta muodostuu laaja ja koska mukana on myös huomattavan paljon erilaisia yliluonnollisuuksia, käsikirjoitus vetää useita mutkia suoriksi. Tämä toisaalta helpottaa kokonaisuuden ymmärtämistä, mutta toisaalta myös latistaa tarinaa. Elokuvan heikkous onkin juuri tässä: alkuperäisen tarinan ystävät pystyvät automaattisesti täyttämään mielessään suoraviivaistukset, kun taas muille tarina saattaa jäädä latteahkoksi yliluonnollisuuksien kokoelmaksi.

On hienoa, että nykyisin elokuvien keskiössä nähdään myös aktiivisia tyttöjä. Luukaupungin Clary on huomattavasti moniulotteisempi ja mielenkiintoisempi hahmo kuin vaikkapa Twilight-elokuvien Bella, joskin Lily Collins jää jälkeen Nälkäpelin Jennifer Lawrencesta (kukapa hänen Katnissilleen pärjäisi).

Kokonaan tekstittämättöminä ekstroina mukana on viisi lyhyttä (4-9 minuutin mittaista) koostetta elokuvan teosta. Into the Shadows antaa katsauksen kirjan muuntamisesta elokuvan muotoon. Kommentteja antaa mm. kirjailija Cassandra Clare. Bringing them to Life kertoo elokuvan hahmoista ja rooleihin valituista näyttelijöistä. Deadly Attraction kurkistaa elokuvan romanssiin ja kertoo keskeisistä hahmoista hieman lisää. Descendants of the Cup ja Entering the Shadow World puolestaan kertovat toimitakohtausten suunnittelusta sekä elokuvan visuaalisesta ilmeestä ja digitaaliefektien luomisesta.

Mukana on myös kuusi lyhyttä poistettua kohtausta, yhteiskestoltaan noin neljä minuuttia.

Lisämateriaaleissa ei tosiaan ole tarjolla minkään valtakunnan tekstitystä.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

THE MORTAL INSTRUMENTS: CITY OF BONES Ohjaus: Harald Zwart
Käsikirjoitus: Jessica Postigo, perustuu Cassandra Claren romaaniin
Pääosissa: Lily Collins, Jamie Campbell Bower, Kevin Zegers, Lena Headey, Robert Sheenan, Jonathan Rhys Meyers, Jemima West, Jared Harris, Aidan Turner, Godfrey Gao
Alkuperämaa: USA / Saksa / Kanada 2013
Genre: Fantasia / toiminta / seikkailu
IMDb

Kommentit