Viides valta (2013) ★★

viidesvalta

WikiLeaksia voi pitää joko terroristijärjestönä tai avoimuuden kautta oikeudenmukaisuutta puolustavana järjestönä. Tämä vuonna 2006 perustettu verkkosivusto salaisten asiakirjojen julkisuuteen saattamista varten piti hetken aikaa käsissään valtaa, jolla olisi voinut kaataa valtioita.

Bill Condonin (Kinsey, Twilight: Aamunkoi osat 1 ja 2) ohjaama Viides valta yrittää kurkistaa elokuvallaan WikiLeaksin sisälle. Elokuvan nimi viittaa internet-ajan synnyttämään uuteen vallanpitovälineeseen. Se pohjautuu WikiLeaksin perustajan Julian Assangen oikeana kätenä toimineen Daniel Domscheit-Bergin kirjaan ”Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World’s Most Dangerous Website”, sekä brittiläisten toimittajien David Leighin jaLuke Hardingin kirjaan ”WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy”. Assange itse pyrki viimeiseen saakka estämään elokuvan teon, eikä näin ollen häntä ole konsultoitu elokuvan käsikirjoitusta varten.

Viides valta käsittelee WikiLeaksin syntyä sen kahden keskeisimmän hahmon kautta. Sivuston perustaja, australialaissyntyinen hakkeri Julian Assange (Benedict Cumberbatch) tapaa kunnianhimoisen saksalaisen koodarin Daniel Domscheit-Bergin (Daniel Brühl) ja houkuttelee tämän avukseen paljastamaan maailman vääryyksiä -Danielia tosin ei ole kovin vaikea saada houkuteltua mukaan. Elokuva vie nappikaupalla aloitetun WikiLeaksin ensin huimaa vauhtia korkeuksiin ja sitten samalla rytinällä takaisin alas, mutta samoin kuin WikiLeaksin ja Assangen kohtalo ovat edelleen avoimia, ei Viides valtakaan ota lopulta kantaa oikeastaan mihinkään.

Tämä on elokuvan suurin ongelma, sillä Condonilla ei tunnu olevan selkeää käsitystä siitä, mihin suuntaan hän on elokuvaa viemässä. Niinpä tarina onkin täynnä itsestäänselvyyksiä ja alleviivauksia, ja jää syventämättömänä kevyeksi pintaraapaisuksi. Varsinaisen WikiLeaks -ongelman sijaan Viides valta keskittyy Assangen ristiriitaiseen persoonaan ja tämän vaikutuksiin varsinkin Danielin elämässä. Assange kuvataan narsistisena sosiopaattina, jonka oma agenda tuntuu epäselvältä: hakeeko hän todella maailmaan oikeudenmukaisuutta vai onko hän vain huomionkipeä hullu?

Benedict Cumberbatch on oudon kiehtova Assange, ja tekee erinomaista työtä tulkinnassaan.
Benedict Cumberbatch on oudon kiehtova Assange, ja tekee erinomaista työtä tulkinnassaan.

Valkotukkaiseksi tuunattu Cumberbatch istuu Assangen rooliin täydellisesti ja luo tästä kaukaisen ja hyvin ristiriitaisen hahmon, jonka kuvaus elokuvassakin nähdään Danielin silmien kautta (aivan kuin elokuvan käsikirjoituskin pohjautuu Danielin kirjaan). Hyppääminen niinkin haastavan ja mielipiteitä jakavan hahmon rooliin ei varmasti ole ollut Cumberbatchille mikään helppo juttu. Assangen hahmoon nimittäin liittyy paljon tunteita, jotka monilla varmasti vaikuttavat myös elokuvan katselukokemukseen.

Viides valta antaa yhden tulkinnan WikiLeaksin synnystä ja tuhosta sekä Assangen hahmosta. Trillerimäisiä sävyjä saava tarina ei kuitenkaan aivan pidä otteessaan -mikä varmasti osittain johtuu käsiteltävän aiheen avoimuudesta ja tulkinnanvaraisuudesta. Historiakatsausta enemmän se onkin tutkielma kahden miehen välisestä ohuella langalla tasapainottelevasta ystävyydestä, joka vainoharhaisuuden ja suuruudenhulluuden keskellä alkaa muuttua kilpakumppanuudeksi, missä terveellä järjellä tehdyt päätökset jäävät toissijaisiksi.

Blu-rayllä ei ole mukana lainkaan lisämateriaalia.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

THE FIFTH ESTATE Ohjaus: Bill Condon
Käsikirjoitus: Josh Singer, perustuu Daniel Domscheit-Bergin, David Leighin jaLuke Hardingin kirjoihin
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Daniel Brühl
Alkuperämaa: USA / Belgia 2013
Genre: Draama / biografia
IMDb

Kommentit