Vuonna 85 (2012) ★★

v85_featured_620x250

Tampereen työväenteatterissa esitetty musikaali Vuonna 85 veti teatterisalit täyteen usean vuoden ajan. Nostalginen manserock innoitti tekemään musikaalista myös elokuvaversion ja niin alkuperäisen musikaalin ohjannut Riku Suokas ja Timo Koivusalo lyöttäytyivät projektin tiimoilta yhteen.

Vuonna 85 ei elokuvana ole musikaali vaan 80-luvun manserockin ympärille kietoutuva musiikkielokuva, jossa näyttelijät eivät Topi Kohosta lukuunottamatta laula. Manserock on edelleenkin mukana vahvasti, taustalla, eikä läheskään niin suuressa roolissa kuin näyttämömusikaalissa. Eppu Normaali nähdään tanssiorkesterina ja Martti Syrjä pienessä roolissa ovimiehenä, Popeda puolestaan nähdään nykyisellä kokoonpanollaan Pate Mustajärven johdolla ihan omana itsenään. Muutama vuosi sitten edesmennyt Juice Leskinen esiintyy elokuvassa puolestaan television kautta.

Lokomon tehtaalla työskentelevä Tommi Turmiola (Reino Nordin) seurustelee parhaan kaverinsa Pallen (Mikko Nousiainen) entisen tyttöystävän Ellun (Miina Maasola) kanssa. Mutta sitten hän tapaa kauniin Karoliinan (Malla Malmivaara) ja se on rakkautta ensi silmäyksellä. Neliödraama on valmis sekoittamaan henkilöiden elämää kesästä seuraavaan talveen. Soppaan joutuvat mukaan myös Tommin ja Pallen työkaverit Lokomolta (mm. Jussi Lampi, Heikki Silvennoinen ja Jari Salmi) sekä Maunon (Topi Kohonen) isä komisario Peppone (Tapio Liinoja).

vuonna85_600

Vuonna 85 on pohjimmiltaan hyvin perinteinen rakkaustarina. Sitä kuitenkin ryydittävät 80-luvun suuret hitit, jotka nostavat elokuvan nostalgia-arvon taivaisiin varsinkin nykypäivän nelikymppisille. Mukana on nimibiisin lisäksi mm. Pitkä kuuma kesä, Syksyn sävel, Pimeyden tango, Baarikärpänen ja Sukset. Tahroja paperilla julkaistiin vasta vuonna 1990, joten se on hieman liian nuori elokuvaan, mutta annettakoon se anteeksi.

Ajankuva on oivallisen aito, vaikka välillä esiintyykin ylilyöntejä. 80-luvun jokainen kommervenkki ja outous on varmasti otettu kuvioon mukaan: on takatukka, Datsun 100A karvanoppineen, olkatoppauksia ja permanentteja, juppimeininkiä raahattavine puhelimineen ja Porvoon lankkua suositellaan hyväksi viiniksi kanan kanssa. Elokuvan alussa kerrotaan aikakautta tuntemattomille nuorille nykyaikaan kuvallisesti vertaamalla, miten mikäkin tekniikka toimi 80-luvulla.

Vuonna 85 on musiikillinen hyvän mielen elokuva 80-luvun lapsille ja nuorille. Nuoremmille katsojille se on hauska kuriositeetti vanhempiensa ajankuvasta. Kovin syvällistä elokuvaa ei siis ole tarjolla, eikä edes kunnollista hahmonkehitystä, mutta se kai ei ole ollut tarkoituskaan.

Lisämateriaalina on noin tunnin mittainen making of, jossa esitellään elokuvan tuotantoa sen alusta saakka. Samalla haastatellaan mm. näyttelijöitä, ohjaajia ja maskeeraajia. Lisäksi mukana on elokuvan traileri ja musiikkivideo.

© Päivi Laajalahti

ds

 

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Vuonna 85 

  • Ohjaus: Timo Koivusalo, Riku Suokas
  • Käsikirjoitus: Riku Suokas, Heikki Syrjä, Heikki Vihinen
  • Pääosissa: Reino Nordin, Malla Malmivaara, Martti Syrjä, Mikko Nousiainen, Jussi Lampi, Heikki Silvennoinen
  • Alkuperämaa: Suomi 2013
  • Genre: Komedia / musiikkielokuva
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit