Walter Mittyn ihmeellinen elämä (2013)

waltermitty_featured

En olisi tullut katsoneeksi tätä elokuvaa, ellei olisi pyydetty auttamaan kiireiden keskellä. Ben Stiller on minulle kuin punainen vaate, en pidä hänen elokuvistaan juuri lainkaan. Pystyn juuri ja juuri luovimaan läpi Dodgeballin ja Tropic Thunderinkin pelastaa Tom Cruisen huikea tanssiesitys. Sekaisin Marista on myös hyvä sekä kamala, mutta se onkin taattua Farrellyn veljesten laatua.

Mutta hyvä että tuli tämä katsottua. Pidin Walter Mittystä, aivan kuten niin moni muukin on pitänyt 75 vuoden ajan – aina siitä lähtien, kun James Thurberin novelli julkaistiin New Yorker -lehdessä. Walter Mittyn tarina on tarkoitettu tavallisille ihmisille ja heidän mielikuvitukselleen.

Kolmoisroolin ohjaajana, tuottajana ja pääosan esittäjänä urakoiva Stiller on yhdessä käsikirjoittaja Steve Conradin kanssa siirtänyt tarinan nykypäivään. Walter Mitty (Stiller) työskentelee legendaarisen LIFE-aikakauslehden palveluksessa. Lehti joutuu myllerryksen kohteeksi: printtiversio lopetetaan ja toimitus muunnetaan verkkoon sopivaksi. Vanhat sotaratsut – Mitty mukaan lukien – heitetään tylysti syrjään ja hommaa valvoo kamalalla parralla varustettu, ärsyttävä Ted (Adam Scott), jonka käytös on täydellistä työpaikkakiusaamista.

Samaan aikaan Walter haikailee juuri toimituksen kirjanpito-osastolla aloittaneen Cherylin (Kristen Wiig) perään. Walterilla on tapana jämähtää fantasioimaan kesken keskustelujen, sen saa myös Cheryl huomata. Kaksikko kuitenkin ystävystyy, kun Walter kadottaa viimeisen printtinumeron kansikuvan, jonka tähtikuvaaja Sean O’Connell (Sean Penn) on hänelle lähettänyt.

Löytääkseen kuvan – ja elämän tarkoituksen – Walterin on riisuttava harmaa pusakkansa, irroitettava solmionsa ja kiivettävä Grönlannissa humalaisen helikopterikuskin kyytiin. Siitä alkaa huikea seikkailu, joka saa odottamaan loppuratkaisua penkinreunalla istuen.

Jo alkuperäiseen tekstiin ja aiempaan filmatisointiin (pääosassa Danny Kaye) – jota Thurber kuulemma inhosi – kuului fantasiakohtaukset. Stiller ja Conrad ovat muokanneet fantasiat nykyelokuvien mukaan, jaksoissa nähdään mm. versiot samankaltaisen Benjamin Buttonin uskomaton elämä –elokuvan kohtauksesta ja supersankarielokuvista. Nuo fantasiajaksot sekoittavat katsojan, kun taas ilman niitäkin tarina olisi ollut ihan jännittävä itsessäänkin. Monelle katsojalle juuri nuo kohtaukset tuonevat vaihtelua ja hauskoja huumoritilanteita.

Stiller kertoi ekstrojen puolelta löytyvässä haastattelussa kuvanneensa Walterin harmaata ja tasapaksua elämää ensin paikallaan pysyvällä kameralla vaihtaen mukana vauhdikkaasti liikkuvaan kuvaukseen, kun Walterkin pääsee vauhtiin. Walterin saatua vauhtia elämäänsä (ja välillä potkut töistä), kasvaa miehelle parransänki – samanlainen kuin pomoportaassa vaikuttavillakin on. Myös vaatetus vaihtuu vanhanaikaisesta tyylistä (harmaa pusakka, lyhythihainen kauluspaita ja kapea kravatti, suorat housut) rentoon farkut-ja-huppari-tyyliin.

Hieman jäi sellainen kysymys roikkumaan, että tuleekohan Walteristakin nyt samanlainen ääliö kuin pomoistaan, jotka epäilemättä harrastivat kaiken maailman meneviä juttuja ja bilettivät, sillä aikaa kun Walter teki normaalisti töitä ja vietti vapaa-aikansa rauhallisesti kotona, ilman fanfaareja. Stiller on roolissaan hyvä. Ei legendaarinen, ei loistava, mutta ihan hyvä. Wiig tekee normaalisuorituksen sankarimme mielitiettynä, mutta parhaiten mieleen – upeiden maisemien lisäksi – jäävät Sean Penn mystisenä mestarikuvaajana ja kahjoa helikopterikuskia näytellyt, Syvyys-elokuvan islantilaistähti Ólafur Darri Ólafsson.

Ekstramateriaalia on tosiaan Blu-raylle laitettu ruhtinaallisesti. On poistettuja, pidennettyjä ja vaihtoehtoisia kohtauksia, on taustoittavia haastattelu- ja infopätkiä ja vaikka mitä. Kaikki tarpeellinen on tekstitetty suomeksi. Lisämateriaalia oli tällä kertaa niin paljon, että leffan katsomisen jälkeen oli jo niin ähky, ettei kaikkea jaksanut millään katsoa. Täydet pinnat kuitenkin kunnon panostuksesta lisukkeisiin.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

THE SECRET LIFE OF WALTER MITTY  Ohjaus: Ben Stiller
Käsikirjoitus: Steve Conrad
Pääosissa: Ben Stiller, Kristen Wiig, Sean Penn
Alkuperämaa: Yhdysvallat 2013
Genre: Draama / Seikkailu
IMDb

Kommentit