What Maisie Knew (2012) ★★★★

whatmaisieknew_featured

Individualismia palvova nyky-yhteiskunta saa aiheellisen potkun persuuksilleen Scott McGeheen ja David Siegelin ohjaamassa draamaelokuvassa What Maisie Knew.

Kesällä 2013 elokuvateatterikierroksellaan aivan liian vähälle huomiolle jäänyt draama on tarkkanäköinen kuvaelma nykypäivän perheestä. Sen keskiössä on 6-vuotias Maisie (Onata Aprile), jonka äiti Susanna (Julianne Moore) on entinen rokkitähti ja isä Beale (Steve Coogan) maailmalla reissaava taidekauppias. Kun Susanna ja Beale eroavat, jää Maisie kahden katkeroituneen ja kateellisen vanhempansa pelinappulaksi.

Molemmat vanhemmat löytävät tahoillaan nuoren lohduttajan: Beale Maisien lastenhoitajana toimineesta Margosta (Joanna Wanderham), Susanna taas salskeasta baarimikosta Lincolnista (Alexander Skarsgård). Molemmat vanhemmat myös haluavat Maisien huoltajuuden itselleen, mutta käytännössä tytöstä huolehtiminen jää kilttien uuspuolisoiden vastuulle jopa siinä laajuudessa, että se voidaan laskea lapsen heitteillejätöksi. Huoltajuuden haluamisen syyksi elokuva nostaa pikemminkin kateuden kuin varsinaisen rakkauden tytärtä kohtaan. Peli on raakaa, eikä pieni ihminen aina ymmärrä vanhempien sanoja, tekemisiä ja tekemättä jättämisiä.

Neljän aikuisen pelikentällä pieni Maisie onnistuu tekemään omat ratkaisunsa. Lapsen viattomuudella hän näkee asioita, joita vanhemmat eivät näe, ja löytää ystävyyden ja aikuisen turvan erikoisesta suunnasta. Nuori Aprile tekee luontevan suorituksen aikuisten riepoteltavana olevana tyttönä, jonka kasvoilta heijastuu lapsen viaton usko ja luottamus.

whatmaisieknew_800

Henry Jamesin vuonna 1897 kirjoittamaan romaaniin perustuva tarina on elokuvassa nykypäiväistetty oivallisesti. Se käsittelee rehellisen raa’alla tavalla nykypäivän aikuisten itsekeskeisyyttä ja moraalia, mutta on samalla lämminhenkinen tarina vahvan ystävyyden löytämisestä perinteisen perheen ulkopuolelta.

Uhmaikäisten lasten tavoin käyttäytyvät vanhemmat ovat elokuvassa karikatyyrimäisiä ihmisraunioita. Heidän keskenkasvuista moraaliaan höystetään huumorilla. Huumorin sijaan pääosaan nousevat kuitenkin oman ikääntymisensä kanssa ristiriidassa olevat vanhemmat, jotka haluavat itselleen kaiken, mutta itse ovat valmiita antamaan vain vähän. Julianne Moore on huikean hyvä henkisesti rikkinäisenä äitinä, jolle on hyvin vaikea jakaa lainkaan sympatiaa. Menetettyä avioliittoaan hän pyrkii korvaamaan hakemalla rakkautta 6-vuotiaalta tyttäreltään ja samalla hän kääntää äidin ja lapsen roolit päälaelleen.

Huolimatta erittäin vakavasta aiheestaan What Maisie Knew kertoo tarinansa lämminhenkisesti ja välittäen, aikuisten hullua elämää lapsen silmin ja pilke silmäkulmassa seuraten. Tuloksena on viehättävä tarina ikäaitoja kaatavasta ystävyydestä aikuisten hullussa maailmassa.

Blu-rayn ekstrana on neljä poistettua kohtausta (mm. Susannan musiikkivideo) sekä ohjaajien kommenttiraita.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

WHAT MAISIE KNEW  Ohjaus: Scott McGehee, David Siegel
Käsikirjoitus: Nancy Doyne, David Siegel, perustuu Henry Jamesin romaaniin
Pääosissa: Onata Aprile, Julianne Moore, Alexander Skarsgård, Steve Coogan, Johanna Wanderham
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Draama
IMDb

Kommentit