World War Z (2013) ★★★

wwz_featured2

Max Brooksin romaaniin löyhästi pohjautuva World War Z ehti kohdata lukuisia haasteita tuotantonsa aikana. Ensimmäisen niistä aiheutti romaanin muoto, mikä on tieteellisen tutkimuksen kaltainen haastatteluineen. Romaanissa tapahtumia käydään läpi YK:n tutkijan tekemän tutkimuksen kautta ja peilataan jo tapahtuneisiin asioihin – kirjassa zombipandemia on siis ainakin osittain voitettu.

Elokuvassa tällainen rakenne ei toimisi ja tekijät ovatkin ottaneet lähtökohdaksi kronologisemman tavan lähestyä tarinaa. Gerry Lane (Brad Pitt) on entinen YK:n tutkija, joka perheineen joutuu todistamaan lähietäisyydeltä, mitä tarkoittaa salaman lailla tarttuvan taudin leviäminen. Perhe pääsee juuri ja juuri turvaan kun zombit valtaavat heidän kotikaupunkinsa Philadelphian kadut.

Lane rekrytoidaan takaisin YK:n riveihin. Hän lähtee kiertämään maailmaa ja keräämään tietoa epidemiasta, jotta sille voitaisiin ehkä kehittää vastalääke. Helppo tehtävä ei ole, sillä jo yhdestä puremasta zombiksi muuttuvat ihmiset toimivat kuin yhteisen tietoisuuden kautta ja massat kasvavat koko ajan.

wwz_800

World War Z jättää henkilöhahmojen syventämiset muille ja tarjoaa suoraviivaisen toimintaseikkailun, jonka kuvaamiseen käytetyt miljoonat dollarit myös näkyvät. Kokemus on visuaalisesti huikea, sillä toistensa päälle massoittain kapuavat ja juoksuun kirmaavat zombilaumat ovat jotain muuta kuin mitä yleensä saamme zombien tapauksessa nähdä. Yleensähän zombit näytetään hitaasti raahustavina epäkuolleina, joita normaalikuntoinen ihminen pääsee helpostikin juoksemalla pakoon.

World War Z:n kauhistuttavat elementit koostuvat pääasiallisesti siitä tiedostamisesta, että periaatteessa kuvattu pandemia voisi olla mahdollinen. Olemmehan jo nähneet erilaisten influenssojen tapauksessa, kuinka nopeasti vaaralliset virukset voivat levitä ympäri maailmaa -esimerkiksi lentokonematkustajien välityksellä. Yksityiskohtaisemmat kauhuelementit on jätetty pois ja tarina keskittyy kasvattamaan trillerimäistä jännitystään eri tavoin.

Kirjan kopiota kaipaava katsoja saattaa World War Z:n tapauksessa pettyä, sillä elokuvaa varten monet kirjassa ihastuttaneet yhteiskunnalliset mutkat on vedetty elokuvassa suoriksi ja niitä korvattu ottamalla mukaan keskushahmo ja hänen omat, inhimilliset tunteensa. Pitt hoitaa tämän roolin, minkä varassa koko tarina varsinaisesti lepää, erinomaisesti. Vähäeleisesti, mutta erittäin uskottavasti.

Blu-rayn lisämateriaalina on kiinnostavia koosteita elokuvan teosta. 8-minuuttinen origins kertoo siitä, kuinka Max Brooksin elokuvakäsikirjoitukseksi erittäin hankalasti kääntyvästä kirjasta alun perin päädyttiin tekemään elokuva. Koosteessa ei kuitenkaan oteta lainkaan kantaa elokuvan kohtaamiin haasteisiin, lukuisiin tekijämuutoksiin ja budjetin ylittymiseen. On myös hieman huvittavaa, että muut tekijät kertovat, mitä elokuvan tuottajana toimiva Brad Pitt on ajatellut – miestä itseään ei harmillisesti kuulla ekstroissa lainkaan.

Vajaan kahdeksan minuutin mittainen kooste ”Katsaus tieteeseen” antaa elokuvan tapahtumille tieteellistä pohjaa ja niissä kerrotaan siitä, kuinka vastaavanlainen epidemia voisi olla oikeastikin mahdollinen. Elokuvan zombit on suunniteltu yhteistyössä biologien kanssa ja niiden käyttäytymisen kuvaamiseen on otettu mallia mm. muurahaisyhteiskunnasta.

Dokumenttien Production-osio koostuu neljästä, yhteensä noin 35-minuuttisesta koosteesta, joiden kautta katsoja pääsee tutustumaan elokuvan massiviseen tuotantoon ja antaa käsitystä siitä, mitä tällainen tuhansia avustajia käyttävän elokuvan tekeminen vaatiikaan. Tekijät olivat mm. sulkeneet Glasgow’n kaupungin keskustan kahdeksi viikoksi käyttäessään sitä kuvauksissa, joiden on tarkoitus esittää päähenkilön kotikaupunkia Philadelphiaa. Vaikka suuri osa elokuvan zombimäärästä on tehty tietokoneella, mukana on silti käytetty satoja avustajia, joiden koordinoiminen on varmasti ollut haastavaa. Tekijät kertovatkin, kuinka elokuvaan piti saada aikaan uskottavaa kaaosta, mutta niin, ettei varsinaisesta kuvaustilanteesta syntyisi kaaosta.

Ekstrat on tekstitetty suomeksi.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

WORLD WAR Z Ohjaus: Marc Forster
Käsikirjoitus: Matthew Michael Carnahan, Drew Goddard, Damon Lindelof, perustuu Max Brooksin romaaniin
Pääosissa: Brad Pitt, Mireille Enos
Alkuperämaa: USA / Malta 2013
Genre: Toiminta / seikkailu
IMDb

Kommentit