Zero Dark Thirty (2012) ★★★★

zerodark_featured_620x250

Perinteisesti miehisinä pidettyihin aiheisiin tarttuva Kathryn Bigelow varmisti paikkansa toimintaohjaajien parhaimmistossa jo vuonna 1991 ilmestyneellä toimintadraamalla Myrskyn ratsastajat (Point Break). Keanu Reevesin ja Patrick Swayzen tähdittämä elokuva surffaavista rikollisista ja heidän kannoillaan kulkevasta poliisista on monelle elokuvanystävälle yksi tärkeimpiä 90-luvun toimintaelokuvia.

Kolme vuotta sitten Bigelow räjäytti Oscar-potin parhaan elokuvan ja ohjauksen palkinnot voittaneella The Hurt Lockerilla, sotaelokuvalla, joka keskittyy adrenaliinikoukussa olevaan pomminpurkajaan (Jeremy Renner). The Hurt Lockerin jälkeen Bigelow tarttui koko maailmaa puhuttaneeseen aiheeseen terroristijohtaja Osama Bin Ladenin ajojahdista hieman samalla kulmalla, sillä tälläkin kertaa keskiössä on päähahmon pakkomielteiseksi kasvava omistautuminen. Zero Dark Thirty kertoo yli kymmenen vuotta kestäneestä CIA:n tutkimuksesta, joka alkoi syyskuun 2001 terrori-iskuista ja johti lopulta iskujen taustalla epäillyn Bin Ladenin löytymiseen ja kuolemaan vuonna 2011.

Nuori CIA:n tutkija Maya (Jessica Chastain) joutuu heti kovaan kouluun kuulustellessaan terrorismista epäiltyjä vankeja CIA:n salaisessa tukikohdassa. Dan (Jason Clarke) näyttää hänelle kuulusteluprosessin synkän puolen, mutta samalla opastaa naista ymmärtämään terroristiryhmään kytköksissä olevien henkilöiden mielenliikkeitä. Danin oppien rinnalle Maya kehittää oman intuitioon pohjautuvan tutkimusmenetelmänsä, mikä vie hänet vuosien varrella ympäri Afganistania ja sen naapurimaita.

Hän päättää löytää terroristijohtaja Osama Bin Ladenin keinolla millä hyvänsä, ja juuri hänen järkähtämättömyytensä ja tinkimättömyytensä johtaa lopulta Bin Ladenin kannalta kohtalokkaaseen yöhön Pakistanissa toukokuun 2. päivä vuonna 2011.

Zero Dark Thirty

Zero Dark Thirty kietoutuu tiiviisti Mayan työlleen omistautumisen ympärille ja avaa yllättävällä raakuudella ja realistisuudella CIA-tutkijan maailmaa. Mayan henkilöllisyys on edelleen salainen, samoin kuin tutkimukseen liittyvät asiakirjat. Mark Boalin käsikirjoitus näiden asiakirjojen pohjalta näyttää maailmaa kohauttaneen tapauksen taustalla olevan tutkimuksen uskottavasti. Yhdessä Bigelow’n intensiivisen ohjauksen ja roolisuoritusten inhimillisyyden kanssa syntyy trilleri, joka pitää vahvasti otteessaan, vaikka katsoja tietääkin tarinan lopputuloksen. Juuri tästä syystä Zero Dark Thirty on niin loistava: se yhdistää reaalimaailman tapahtumat äärimmäisen kiehtovaksi ja viihdyttäväksi jännäriksi ja antaa katsojalle mahdollisuuden tirkistää huippusalaisena pidettyyn maailmaan.

Chastainin roolisuoritus Mayana hipoo täydellisyyttä ja rakentaa esikuvansa kiinnostavalla tavalla yhtä aikaa äärimmäisen päättäväiseksi mutta myös surullisen yksinäiseksi hahmoksi. Hillitty, upea Chastain säteilee lahjakkuutta ja on koko uransa ajan tehnyt pelkästään laadukkaita roolisuorituksia. Oscar-voitto meni tänä vuonna Jennifer Lawrencelle, mutta Chastainin suoritus ei jää Lawrencesta piiruakaan jälkeen.

Muissa rooleissa nähdään mm. Joel Edgerton, Kyle Chandler ja Mark Strong.

Blu-rayn lisämateriaaleina on neljä lyhyttä, suomeksi tekstittämätöntä koostetta. No Small Feat on noin 3-minuuttinen making of, jossa mm. ohjaaja Bigelow kertoo elokuvan teosta ja siitä kuinka elokuva on kunnianosoitus Mayan kaltaisille asiantuntijoille ja heidän työlleen omistautumiselleen. The Compound on vajaan 10 minuutin mittainen esittely Bin Ladenin piilopaikasta ja sen luomisesta elokuvaan, kuinka siitä pyrittiin yli 3 kuukauden rakennuksen aikana tekemään mahdollisimman autenttinen alkuperäiseen verrattuna. Geared Up on 7-minuuttinen kooste elokuvan teossa avustaneiden sota-asiantuntijoiden ja entisten Navy Sealsien panoksesta.

5-minuuttinen Targeting Jessica Chastain puolestaan antaa puheenvuoron elokuvan tähdelle. Hän kertoo kuinka ihastui elokuvan käsikirjoitukseen ja Mayan hahmoon ensilukemalta ja halusi ehdottomasti esittää kyseisen roolin. Hänen mielestään Zero Dark Thirty on tämän sukupolven JFK ja Mayan rooli tulee aina olemaan yksi parhaista, mitä näyttelijätär on koskaan tehnyt.

© Päivi Laajalahti

ds

 

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Zero Dark Thirty  

  • Ohjaus: Kathryn Bigelow
  • Käsikirjoitus: Mark Boal
  • Pääosissa: Jessica Chastain, Jason Clarke, Mark Strong, Joel Edgerton
  • Alkuperämaa: USA 2012
  • Genre: Trilleri / draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit