Väärät paperit (2013) ★★

vaaratpaperit_featured_620x

Kaameat pomot -elokuvan ohjaaja Seth Gordon nappaa uusimmassa elokuvassaan aiheeksi ajankohtaisen digimaailman ongelman: identiteettivarkaudet. Komedia kertoo henkilöllisyysvarkauden kohteeksi joutuvasta perheenisästä ja tämän matkasta nappaamaan rikollinen kiinni omin käsin.

Sandy Patterson (Jason Bateman) on kiltti ja kuuliainen konttorirotta, jolla on kotona vaimo (Amanda Peet) ja kaksi tytärtä – ja kolmas vauva tulossa. Hänen elämänsä polkee tutussa ja turvallisessa oravanpyörässä ja mies on tähän tyytyväinen, vaikka rasittava pomo (Jon Favreau) välillä koville ottaakin. Tilille ei paljoa ylimääräistä jää ja kun pomojen pompotteluun kyllästyneet työkaverit päättävät perustaa oman firman, uskaltautuu Sandykin hyppäämään uuteen mukaan.

Uusi työpaikka ei kuitenkaan ole onnen satama, sillä työkaverista esimieheksi muuttunut Daniel (John Cho) huomauttaa Sandylle poliisin etsivän häntä. Lainkuuliaisen Sandyn maailma romahtaa, kun hän saa kuulla luottokortti- ja henkilötietojensa olevan varastetut -eikä osavaltion poliisi voi tehdä asialle mitään.

Floridassa Sandyn papereilla eleilevä Diana (Melissa McCarthy) hassaa rahaa älyttömyyksiin ja tarjoaa illan ravintolassa joukolle tuikituntemattomia. Hän elää omassa kuplassaan, eikä jaksa huolehtia siitä, mitä hänen toimensa voivat aiheuttaa varkauden kohteelle. Niinpä Sandy pakkaa kassinsa ja lentää Floridaan nappaamaan rikollisen kiinni itse. Mutta syyllinen ei ole mikään eilisen teeren poika -tai siis tässä tapauksessa tyttö, ja hänellä sattuu olemaan perässään myös muita velkojia.

vaaratpaperit_600

Väärät paperit lähtee liikkeelle kiinnostavista lähtökohdista, sillä identiteettivarkaudet ovat erittäin ajankohtainen aihe, mutta myös elokuvallinen mahdollisuus pitää hauskaa. Tässä tapauksessa hauskuutta pyritään irrottamaan mm. siitä, että mies ja nainen voivat käyttää samaa nimeä. Kaksi Sandy Pattersonia ei esimerkiksi pääse lentokoneeseen vaan heidän täytyy lähteä taittamaan matkaa autolla. Osittain roadmovieksi kääntyvä komedia keljuilee kiltin Sandyn kustannuksella ja tässä McCarthy on nainen paikallaan.

Mutta kiinnostavista lähtökohdistaan huolimatta elokuva ei saa tuulta purjeisiinsa. Tarina ontuu epäuskottavuutensa takia eikä komedialle ole annettu tarpeeksi tilaa kasvaa. Kokonaisuudesta muodostuu tasapaksu, eikä se jaksa edes naurattaa, mikä tämän tyyppiselle komedialle on kuitenkin elinehto. Batemanin hahmo jää äärimmäisen yksiulotteiseksi ja tylsäksi, sillä hahmoa ei kasvateta matkalla oikeastaan ollenkaan. Koko elokuva lepääkin McCarthyn hersyvän olemuksen varassa, mutta kun käsikirjoitus on lerpallaan, edes hänen persoonansa ei jaksa nostaa kokonaisuutta keskinkertaisuuden suosta.

Väärät paperit on liian kiltti ollakseen toimiva hömppäkomedia. Siitä puuttuu räävitön huumori, kunnolliset vastoinkäymiset ja Sandyn ja Dianan suhteen kehittyminenkin on tehty liian heppoisin perustein. Elokuva kaipaa enemmän uskallusta ja jää nyt harmittavan tasapaksuksi ja jännitteettömäksi.

Sivuroolissa kovanahkaisena palkkionmetsästäjänä nähdään Terminator 2:sta tuttu Robert Patrick.

Blu-rayn lisämateriaaleina on mm. lyhyt mokakooste, poistettuja ja vaihtoehtoisia kohtauksia sekä muutamia koosteita elokuvan teosta ja sen hahmoista. Ekstroja ei ole tekstitetty suomeksi, mutta sentään englanninkielinen tekstitys on mukana.

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Identity Thief 

  • Ohjaus: Seth Gordon
  • Käsikirjoitus: Craig Mazin
  • Pääosissa: Jason Bateman, Melissa McCarthy, Jon Favreau, Amanda Peet, Robert Patrick
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Komedia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit