Shadow Dancer (2012) ★★★★

Shadow Dancer - Andrea Riseborough

Dokumenteilla kannuksensa elokuvamaailmassa Oscareita (Man on Wire, 2008) myöten hankkineella englantilaisella James Marshilla on omaperäinen ote myös ohjatessaan näytelmäelokuvia. Hänen dokumentaristitaustansa näkyy elokuvissa pyrkimyksenä realistisuuteen niin miljöön kuin henkilöhahmojenkin suhteen. Tämä pyrkimys aitouteen voitiin nähdä mm. hänen ohjaamassaan Red Riding -trilleritrilogian keskimmäisessä osassa 1980 Silmukka kiristyy.

Shadow Dancer uppoaa samaan kastiin. Se on upean yksinkertaisesti kuvattu, mutta tiukan jännitteinen ja otteessaan pitävä trilleri, jonka henkilöhahmot kiehtovat kompleksisuudellaan. Se yllättää katsojansa irrottautumalla rohkeasti perinteisestä terroristitrilleristä ja sijoittamalla tarinan keskiöön naisen: äidin, tyttären, lesken, terroristin.

90-luvun Pohjois-Irlantiin sijoittuva Shadow Dancer on Tom Bradbyn romaaniin pohjautuva elokuva, joka kertoo IRA:n terroristina toimivasta Collettesta (Andrea Riseborough), jonka koko perhe on kietoutunut IRA:n lonkeroihin. Collette on joutunut näkemään terrorismin rankan puolen heti lapsuudestaan lähtien. Samaan soppaan on kasvamassa hänen isättömäksi jäänyt poikansa.

Hämäräkeikallaan Lontoossa Collette jää varotoimista huolimatta brittipoliisin haaviin. Clive Owenin esittämä MI5-agentti Mac värvää naisen kaksoisagentiksi vetoamalla tämän lapsen tulevaisuuteen, mutta puolen vaihto ei ole yksinkertaista edes omaa porukkaansa ristiriitaisin tuntein ajattelevalle ihmiselle. Taustatietoa: MI5 on Britannian sisäisestä turvallisuudesta vastaava salaisen palvelun osasto. Tämä erotuksena James Bondista tuttuun MI6:een, joka vastaa ulkomaan tiedustelusta.

Shadow Dancer - Andrea Riseborough & Clive Owen

Shadow Dancer ei tarkenna historian tapahtumia, vaan Irlannin tasavaltalaisarmeijan ja Britannian valtion välisen vihanpidon taustalla olevat faktat jokaisen kiinnostuneen pitää googlata itse. Marsh kuvaa oman näkemyksensä kahtiajakautuneesta Britanniasta avoimen ennakkoluulottomalla ja alleviivaamattomalla tyylillä. Vihanpidon molemmilla puolilla on kuitenkin vain ihmisiä, tavallisia ihmisiä, jotka aatteensa palon lisäksi elävät, työskentelevät ja rakastavat perhettään. Molemmilla puolilla sijaitsee myös niitä, jotka haluavat tehdä toisten elämän hankalaksi. Marsh luo asetelmalla pienimuotoiseen tarinaansa piinaavan psykologista jännitystä.

Riseborough tekee upeaa työtä äitinä oman perheensä, terroristijohtajien ja brittiagenttien ristitulessa ja hän on ehdottomasti elokuvan sydän. Hänen Collettensa on moniulotteinen hahmo, nainen, jonka näennäisen ilmeettömän kuoren alla kuohuvat suuret tunteet. Owen puolestaan on tyylilleen uskollisen varma ja tyylikäs näyttelijä, jonka suorituksia on aina ilo seurata. Sivurooleissa nähdään Gillian Anderson Macin esimiehenä sekä Aidan Gillen (joka tunnetaan mm. Game of Thronesin Petyr Baelishina) ja Domhnall ”Brendanin poika” Gleeson Colletten veljinä.

Blu-rayn ekstrana on 10-minuuttinen kooste elokuvan teosta tekijöiden haastatteluilla varustettuna. Lisäksi mukana on muutama lyhyt haastattelu, missä näyttelijät ja muut tekijät kertovat elokuvasta ja omasta osuudestaan sen teossa.

© Päivi Laajalahti

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Shadow Dancer
Ohjaus: James Marsh
Käsikirjoitus: Tom Bradby, perustuu hänen omaan romaaniinsa
Pääosissa: Andrea Riseborough, Clive Owen, Aidan Gillen, Domhnall Gleeson, Gillian Anderson, Brid Brennan
Alkuperämaa: UK / Irlanti 2012
Genre: Draama / trilleri
IMDb

Kommentit