Brick Mansions – parkouria ja Paul Walkeria

brickmansions_featured

Luc Besson ja Bibi Naceri käsikirjoittivat vuonna 2004 Pierre Morelin (Taken) ohjaaman toimintaelokuvan Banlieue 13 (District B13), jossa huikeita parkour-temppuja tekemässä nähtiin lajin perustaja David Belle. Ranskalainen elokuva poiki myös jatko-osan vuonna 2009. Tunnetusti eurooppalaiset ja aasialaiset menestystarinat saavat aikaan mielenkiintoa myös Hollywoodissa, mutta amerikkalainen yleisö katsoo mieluummin englanniksi puhuttuja elokuvia. Niinpä Banlieue 13:sta muokattiin Brick Mansions.

Pääosaan rehdiksi poliisiksi, Damien Collieriksi kiinnitettiin Paul Walker ja elokuva jäikin Walkerin viimeiseksi elokuvaksi, minkä hän sai kokonaan valmiiksi ennen kuolemaansa viime marraskuussa. Mielenkiintoista on, että David Belle on mukana samassa roolissa soluttautujapoliisin avustajana myös amerikkalaisversiossa. Tämä on siinäkin mielessä hyvä asia, että yksi elokuvan mielenkiintoisimmista jipoista on juuri Bellen parkour-kikkailu.

Tulevaisuuden Detroitissa osa kaupungista on suljettu muurien sisään. Sisäpuolella normaalin yhteiskunnan lait eivät päde, vaan valtaa pitävät rikollisjoukkiot. Damien pyrkii soluttautumaan pikkurikollisen Linon (Belle) avulla rautaisella otteellaan hallitsevan Tremainen (RZA) sisäpiiriin. Perinteinen alussa vastahakoisen parivaljakon yhteistyö ison pahan voittamiseksi alkaa.

brickmansions_800

Jos ihan raadollisia ollaan, Brick Mansions tuskin olisi tullut valkokankaille asti, mikäli Walker olisi vielä elossa. Elokuva näyttää nimittäin juuri sellaiselta ”suoraan dvd:lle” -menevältä kalustolta.

Elokuvan on ohjannut pitkien näytelmäelokuvien saralla esikoisensa tekevä Camille Delamarre ja käsikirjoituksesta vastaa alkuperäisen elokuvan kaksikko. Onnistuessaan Besson kirjoittaa erittäin laadukasta toimintaa, sillä Tyttö nimeltä Nikita ja León ovat edelleen toimintaelokuvien kermaa eikä Takenissakaan mitään vikaa ole. Viime vuosina Bessonin ote tarinankerrontaan tuntuu kuitenkin herpaantuneen, mikä näkyy myös Brick Mansionissa. Käsikirjoitus on jännitteetöntä huttua ja ainoat syyt katsoa elokuva tuntuvatkin olevan edesmenneen Paul Walkerin näkeminen vielä kerran valkokankaalla sekä Bellen loistavat parkour-koreografiat.

Parkour on Brick Mansionsin koukuttava toimintajippo ja ehdottomasti elokuvan parasta antia. Bellen temppuilut ovat suorastaan kaunista katsottavaa. Hänen kepeä puikkelehtimisensa autojen ikkunoista sisään ja hyppelynsä seinillä ja katoilla tuo lähes mieleen Sormusten herran Legolasin parhaina päivinään – nämä hyppelyt vain ovat aitoja.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

BRICK MANSIONS Ohjaus: Camille Delamarre
Käsikirjoitus: Luc Besson, Bibi Naceri, perustuu heidän omaan ranskalaiseen alkuperäiskäsikirjoitukseensa Banlieue 13 (District B13)
Pääosissa: Paul Walker, David Belle, RZA
Alkuperämaa: Ranska / Kanada 2014
Genre: Toiminta
IMDb

Kommentit