Café de Flore (2011) ★★★★

Cafe de Flore

Kanadalainen Jean-Marc Vallée on aikaisemmin ohjannut perhedraaman C.R.A.Z.Y. (2005) sekä ihastuttavan henkilökuvauksen Nuori Victoria (2009). Cafe de Flore edustaa tarinansa voimakkaalla kerrosmaisuudella ohjaajalle uudenlaista tarinankerrontatapaa ja tässä Vallée onnistuu upeasti.

Cafe de Flore on kolmen aikakauden kautta avautuva romanttinen draama. 1960-luvun Parisissa Vanessa Paradis on nuoren kehitysvammaisen pojan suojeleva äiti, joka on omistanut oman elämänsä poikansa rakastamiselle ja tämän hyvinvoinnille. Hän on päättänyt, että poika elää ennusteista huolimatta mahdollisimman pitkään.

Nykyaikaan sijoittuvassa tarinassa Kevin Parent on Antoine, menestyvä ja maailmaa nähnyt dj, kahden nuoren tytön isä, joka on juuri eronnut vaimostaan Carolesta (Hélène Florent). Uusi rakkaus kukoistaa Rosen (Evelyne Brochu) muodossa. Aivan täysin Antoine ei kuitenkaan menneisyydestään ole päässyt eroon, sillä ajatukset vaeltavat parin vuosikymmenen taakse aikaan, jolloin hän ja Carole löysivät toisensa ja sielunkumppanuutensa.

Musiikin ympärille vahvasti kietoutuva Cafe de Flore avautuu katsojalle pikkuhiljaa. Se kutoo katsojansa tarinansa seittiin kuin vaivihkaa. Alussa eri aikakausien kudelmassa matkustaminen on haastavaa, mutta loppua kohden nopeat, musiikin rytmiin sekoittuvat leikkaukset tulevat tutummiksi, sitä mukaa mitä myös tarina tulee tutummaksi.
Cafe de Flore
Visuaalisesti huumaavan kaunis Cafe de Flore ammentaa ansionsa juuri tuosta rohkeasta leikkaustyylistä. Eri aikakaudet sekoittuvat nautinnollisesti toisiinsa visuaalisesti, vaikka muodostavatkin täysin omat kokonaisuutensa. Vasta aivan lopussa aikakaudet yhdistyvät omalla tavallaan rakentaen tarinallisesti erittäin tyydyttävän lopputuloksen.

Cafe de Flore tarkastelee rakkautta ja luopumista monesta eri näkökulmasta. Uhrautuminen ja toisaalta myös itsekkyys saavat uusia merkityksiä. Tarina saa myös hieman mystisiä sävyjä, mutta tämä ei tee kokonaisuudesta yhtään vähemmän vaikuttavaa. Kokonaisvaltainen, koko elämän voittava rakkaus löytyy sielunkumppanuudesta ja siitä, että pystyy irrottamaan otteensa. Meillä kaikillla on Valléen sielukkaasta elokuvasta opittavaa.

Vanessa Paradis on ihastuttava vammaista lastaan täydellisesti rakastavana äitinä. Hän hakee iloa ja huumoria joskus ehkä raskaaseenkin elämään pienistä sympaattisista hetkistä poikansa kanssa. Nykyajan kolmiodraamassa koskettavimman suorituksen tekee Carolea esittävä Florent, joka käy läpi tunneskaalan kaiken voittavasta rakkaudesta vihan kautta itsensä hyväksymiseen.

Dvd:llä ei ole mukana lainkaan lisämateriaalia.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Café de Flore
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jean-Marc Vallée
Pääosissa: Vanessa Paradis, Kevin Parent, Hélène Florent, Evelyne Brochu
Alkuperämaa: Kanada / Ranska 2011
Genre: Draama / romantiikka
IMDb

Kommentit